Banketbakkersroom is een soort custard die op het fornuis wordt bereid van melk, eieren en suiker en die met maïzena wordt gebonden. Dat klinkt waarschijnlijk niet echt als een geweldig verkooppraatje, maar banketbakkersroom wordt geparfumeerd met vanille en verrijkt met boter. Het is een van de lekkerste dingen die ik ken.
Varianten op klassieke banketbakkersroom
Chocolade-banketbakkersroom
Voeg nadat de boter is opgenomen 115 gram fijngehakte pure chocolade toe aan de hete banketbakkersroom en klop tot de chocolade is gesmolten en de banketbakkersroom glad is.
Banketbakkersroom met zwarte tahin
Voeg nadat de boter is opgenomen 140 gram zwarte tahin toe aan de hete banketbakkersroom en klop tot de banketbakkersroom glad is. Roer de tahin goed door als de olie en de vaste delen gescheiden zijn, zodat de sesampasta weer een geheel is en er geen klonten meer zijn, voordat je de tahin aan de banketbakkersroom toevoegt. (Verwarm de tahin indien nodig om hardnekkige klonten uit elkaar te laten vallen.)
Overweeg om te beginnen met het toevoegen van 100 gram zwarte tahin als je niet van de bittere smaak ervan houdt of als je dat niet zeker weet, en voeg meer tahin naar smaak toe.
Kokos-banketbakkersroom
Kook 400 ml goed geschudde, volle kokosmelk (uit blik) in een kleine steelpan zachtjes op matig vuur, klop af en toe, tot de kokosmelk na 15 tot 20 minuten is ingekookt tot 240 ml.
Vervang 240 ml melk door de ingekookte kokosmelk, vervang 6 eetlepels (= 90 gram) boter door 4 eetlepels (= 55 gram) extra vierge kokosolie en volg het recept zoals aangegeven.
Banketbakker van Claire Saffitz
Claire Saffitz herken je waarschijnlijk al van Bon Apétit op Youtube. Daar wordt ze niet voor niets 'Dessert Person' genoemd! Claire maakt de mooiste creaties en weet je in detail te vertellen hoe je de lekkerste baksels maakt. Banketbakker is haar nieuwste kookboek waarin ze haar lekkerste geheimen heeft gestopt.
In Banketbakker deelt Claire eigen recepten (ook mooie variaties op klassiekers) en komen veel technieken aan bod. Een echte must voor alle bakkers! Deze heerlijke banketbakkersroom was daar alvast een voorproefje van.
Ben je nieuwsgierig naar meer? Probeer Claire's recept voor deze tomatenplaattaart met feta of zie hier haar recept voor de ultieme pigs in a blanket. Ook uit Banketbakker.
Banketbakker
- auteur Claire Saffitz
- uitgever Good Cook
- ISBN 9789461432599
- prijs € 35,-
- omvang 368 pagina's
Koop Banketbakker hier op Bol.com.