Aglianico is een druivensoort die zijn wortels diep in het zuiden van Italië heeft geplant. Misschien niet al te bekend bij het grote publiek, maar onder kenners niet voor niets de Barolo van het zuiden genoemd. Is dit de wijn die gedronken moet hebben? We zoeken het voor je uit!
Barolo van het Zuiden
Deze druivensoort groeit voornamelijk in de regio’s Basilicata en Campania, in het Zuiden van Italië. Aglianico groeit wild om zich heen en rijpt erg laat. Soms zelfs rond begin November! En juist daarom houden kenners deze oude druif in de gaten. Met de opwarming van de aarde in het achterhoofd, zou je deze druif weleens vaker kunnen gaan tegenkomen. Momenteel wordt er volop geëxperimenteerd in Australië.
Zuurstof!
Eenmaal in de fles moet je er echt een aantal jaar van afblijven. Een echte kelderwijn dus! (Er zijn natuurlijk uitzonderingen.) Mocht je er eentje open maken, vergeet dan niet te decanteren. En gebruik de grootste wijnglazen die je hebt. Veel lucht! Dat is wat deze wijn nodig heeft.
De smaken van Aglianico
De druifjes van de Aglianico zijn klein en hebben een inktzwarte schil. De wijnen zijn dan ook bijna zwart van kleur, met een hoge concentratie en veel tannines. Ook de zuurgraad is hoog. Samen zorgen ze voor de ruggengraat van de wijn. En het – in dit geval bijna eindeloze – rijpingspotentieel van de wijn. Van alles veel dus, in dit geval.
Proberen? Wij vonden deze erg lekker én goed geprijsd.
De aroma’s zijn ook intens en diep. Chocolade, truffel, allerlei zwart fruit, bacon, koffie, potgrond, gedroogde oregano en granaatappel. Erg complex dus.
De belangrijkste wijnen van Aglianico
In Italië kun je de volgende kwaliteitslabels tegenkomen, oplopend in kwaliteit; Vino da tavola (tafelwijn), Indicazione Geografica Tipica – afgekort IGT, Denominazione di origine controllata – afgekort DOC en de allerbeste, Denominazione di Origine Controllata e Garantita, afgekort DOCG. De DOCG is de hoogst haalbare classificatie voor Italiaans wijnen, vergelijkbaar met de Franse Grand Cru’s.
Er zijn twee DOCG’s voor wijnen van Aglianico druiven gemaakt – de belangrijkste is de DOCG Taurasi – en sinds 2011 heeft de Aglianico del Vuture ook een DOCG status.
Wat eet je bij zo’n krachtpatser
De enorm hoge concentratie, zuurgraad en tannines moeten flink tegengas krijgen. Zoek naar een gerecht wat net zo hoog op smaak is als de wijn. Gerookt varkensvlees, runderstoofpot, hertbief van de BBQ, soja-, of zwarte bonensaus, paddenstoelen, bonen en linzen, kunnen de Aglianico meestal wel aan.