Feestelijke dame blanche met zelfgemaakte chocoladesaus [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Een klassiek Frans dessert van vanille ijs, warme chocoladesaus, romige  crème chantilly en knapperig amandelschaafsel: Dame Blanche.

Zodra deze dame ter tafel komt, wordt iedereen stil. De chocoladesaus druipt van haar af terwijl ze je glinsterend lokt vanuit haar glazen huisje. 

Hoe maak je zelf Dame Blanche mét eigen gemaakte chocoladesaus en crème chantilly? Dat lees je in dit traditionele recept. 

Dame blanche3

Recept | Dame Blanche

Nagerecht | 4 porties
Ingrediënten
  • Ingrediënten:

    • 60 gr geschaafde amandelen
    • 800 ml vanille-ijs. Zelfgemaakt ijs is natuurlijk het summum!
    • 200 ml chocoladesaus
    • 500 ml crème chantilly

    Ingrediënten voor de chocoladesaus:

    • 20 gr roomboter
    • 100 gr suiker
    • 100 ml melk
    • 200 gr donkere chocolade (minimaal 70% puur)

    Ingrediënten voor de crème chantilly:

    • 500 ml slagroom
    • scheutje melk
    • 75 gr poedersuiker
    • 1 tl vanille-extract
chocoladesaus-maken-dame-blanche

Hoe maak je Dame Blanche?

Voor je deze blanke dame kunt serveren, moet je eerst een aantal belangrijke ingrediënten bereiden. Dat is geen grote klus, maar een goede volgorde maakt het leven in de keuken een stuk eenvoudiger. Begin met het maken van de chocoladesaus.

 

De chocoladesaus

Stap 1

Neem een sauspannetje en smelt daarin de boter. Voeg daarna de melk en de suiker toe. Laat op een laag pitje langzaam warm worden en roer door de melk. Blijf dit doen tot de suiker helemaal is gesmolten. Probeer de melk niet te laten koken.

Stap 2

Breek de chocolade in stukjes en hak ze zo fijn mogelijk. Doe de snippers bij de melk en smelt de chocolade al roerende tot er een mooie en gladde chocoladesaus ontstaat. Zet apart in het pannetje, zodat de saus een beetje warm blijft. Je kunt deze saus ook in een afgedekt in de koelkast bewaren, zo blijft ‘ie wel twee maanden goed!

 

De crème chantilly

Crème chantilly is eigenlijk een soort Franse versie van slagroom. De kenners beweren dat deze variant iets zwaarder is dan onze Nederlandse slagroom. Hoe dan ook: deze crème chantilly maakt je dame blanche helemaal af volgens origineel recept. Het is niet zo moeilijk, maar vergt wel wat aandacht.

Stap 3

Neem een grote, liefst metalen, beslagkom. Het beste resultaat krijg je als je de kom eerst hebt laten koelen in de koelkast. Schenk de slagroom in de kom en klop met een garde (niet met een electrische keukemixer, het blijft een Frans recept). Blijf kloppen totdat zich zachte pieken vormen.Je kunt er op dit moment voor kiezen om de crème in de koelkast te zetten en later af te maken. Bijvoorbeeld als je de chantilly snel af wilt maken, zodra je klaar bent om de dame blanche te serveren. 

Stap 4

Als je klaar bent om de crème af te maken, voeg je de poedersuiker, de melk en het vanille-extract toe. Klop de room met de ingrediënten tot de pieken mooi stijf zijn geworden. Als het goed is, heb je hier niet meer dan één minuutje voor nodig. Pas op dat je niet te lang blijft kloppen, want anders heb je boter gemaakt en dan is het recept mislukt. Nu je crème chantilly gereed is, ben jij helemaal klaar om je over die heerlijke dame blanche te ontfermen.

 

Le moment suprême: La Dame Blanche

Stap 5

Neem een koekenpan en zet deze op middelhoog vuur. Rooster hierin de amandelschijfjes tot ze goudbruin zijn; ongeveer 2 minuutjes. Verwarm indien nodig de chocoladesaus. Pak 4 ijscoupes. Als je die niet hebt, mag je lekker creatief zijn. Garnalencocktailglazen (of gewone cocktailglazen) doen het hartstikke prima. Eventueel koel je de glazen vooraf in de vriezer. Zeker als je coupes van dik glas zijn gemaakt, is dit geen probleem. Maar eerlijk gezegd eet ik dit meestal uit een grote mok… 

Stap 6

Schep nu twee grote bollen vanille-ijs in elke coupe. Besprenkel het ijs met de geroosterde amandelschijfjes en warme chocoladesaus. Versier elke coupe met een ruime toef crème chantilly en serveer direct. Drink er een lekkere madera bij – versterkte wijn van het gelijknamige Portugese eiland – dit drankje past goed bij de chocoladesaus. Genieten geblazen!

dame blance

Er was eens…

… een kok die helemaal gek was op de opera: Auguste Escoffier. Ergens rond het einde van de 19e eeuw zag hij een uitvoering van de komische opera La Dame BlancheEscoffier was onder de indruk van de uitvoering en besloot een nagerecht te bedenken ter ere van dit fantastische schouwspel. 

De allereerste versie van de dame blanche bestond uit amandelijs, witte perzik, aalbessen en citroensorbet. Later is dit – ietwat ingewikkelde – nagerecht geëvolueerd in de lekkernij die wij nu kennen. Eenvoud is de kracht van deze blanke dame: ijs, chocoladesaus en Franse slagroom.

Geef je mening!
recipe image
Recept
Dame Blanche
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?