Een klassiek Frans dessert van vanille ijs, warme chocoladesaus, romige  crème chantilly en knapperig amandelschaafsel: Dame Blanche.

Zodra deze dame ter tafel komt, wordt iedereen stil. De chocoladesaus druipt van haar af terwijl ze je glinsterend lokt vanuit haar glazen huisje. 

Hoe maak je zelf Dame Blanche mét eigen gemaakte chocoladesaus en crème chantilly? Dat lees je in dit traditionele recept. 

Dame Blanche

4 from 15 votes
Course: NagerechtCuisine: Frans
Portie

4

Porties
Bereidingstijd

20

minutes


Voor je deze blanke dame kunt serveren, moet je eerst een aantal belangrijke ingrediënten bereiden. Dat is geen grote klus, maar een goede volgorde maakt het leven in de keuken een stuk eenvoudiger.

Begin met het maken van de chocoladesaus.

Ingrediënten

  • 60 gr 60 geschaafde amandelen

  • 800 ml 800 vanille-ijs. Zelfgemaakt ijs is natuurlijk het summum!

  • 200 ml 200 chocoladesaus

  • 500 ml 500 crème chantilly

  • Ingrediënten voor de chocoladesaus:
  • 20 gr 20 roomboter

  • 100 gr 100 suiker

  • 100 ml 100 melk

  • 200 gr 200 donkere chocolade (minimaal 70% puur)

  • Ingrediënten voor de crème chantilly:
  • 500 ml 500 slagroom

  • scheutje melk

  • 75 gr 75 poedersuiker

  • 1tl vanille-extract

Bereiding

  • De chocoladesaus
    Neem een sauspannetje en smelt daarin de boter. Voeg daarna de melk en de suiker toe. Laat op een laag pitje langzaam warm worden en roer door de melk. Blijf dit doen tot de suiker helemaal is gesmolten. Probeer de melk niet te laten koken.
  • Breek de chocolade in stukjes en hak ze zo fijn mogelijk. Doe de snippers bij de melk en smelt de chocolade al roerende tot er een mooie en gladde chocoladesaus ontstaat. Zet apart in het pannetje, zodat de saus een beetje warm blijft. Je kunt deze saus ook in een afgedekt in de koelkast bewaren, zo blijft ‘ie wel twee maanden goed!

    Chocolade voor de Dame Blanche
  • De crème chantilly
    Crème chantilly is eigenlijk een soort Franse versie van slagroom. De kenners beweren dat deze variant iets zwaarder is dan onze Nederlandse slagroom. Hoe dan ook: deze crème chantilly maakt je dame blanche helemaal af volgens origineel recept. Het is niet zo moeilijk, maar vergt wel wat aandacht.
  • Neem een grote, liefst metalen, beslagkom. Het beste resultaat krijg je als je de kom eerst hebt laten koelen in de koelkast. Schenk de slagroom in de kom en klop met een garde (niet met een electrische keukemixer, het blijft een Frans recept). Blijf kloppen totdat zich zachte pieken vormen.Je kunt er op dit moment voor kiezen om de crème in de koelkast te zetten en later af te maken. Bijvoorbeeld als je de chantilly snel af wilt maken, zodra je klaar bent om de dame blanche te serveren.
  • Als je klaar bent om de crème af te maken, voeg je de poedersuiker, de melk en het vanille-extract toe. Klop de room met de ingrediënten tot de pieken mooi stijf zijn geworden. Als het goed is, heb je hier niet meer dan één minuutje voor nodig. Pas op dat je niet te lang blijft kloppen, want anders heb je boter gemaakt en dan is het recept mislukt. Nu je crème chantilly gereed is, ben jij helemaal klaar om je over die heerlijke dame blanche te ontfermen.
  • Le moment suprême: La Dame Blanche
    Neem een koekenpan en zet deze op middelhoog vuur. Rooster hierin de amandelschijfjes tot ze goudbruin zijn; ongeveer 2 minuutjes. Verwarm indien nodig de chocoladesaus. Pak 4 ijscoupes. Als je die niet hebt, mag je lekker creatief zijn. Garnalencocktailglazen (of gewone cocktailglazen) doen het hartstikke prima. Eventueel koel je de glazen vooraf in de vriezer. Zeker als je coupes van dik glas zijn gemaakt, is dit geen probleem. Maar eerlijk gezegd eet ik dit meestal uit een grote mok…
  • Schep nu twee grote bollen vanille-ijs in elke coupe. Besprenkel het ijs met de geroosterde amandelschijfjes en warme chocoladesaus. Versier elke coupe met een ruime toef crème chantilly en serveer direct. Drink er een lekkere madera bij – versterkte wijn van het gelijknamige Portugese eiland – dit drankje past goed bij de chocoladesaus. Genieten geblazen!

    Dame Blanche

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Er was eens…

… een kok die helemaal gek was op de opera: Auguste Escoffier. Ergens rond het einde van de 19e eeuw zag hij een uitvoering van de komische opera La Dame Blanche. Escoffier was onder de indruk van de uitvoering en besloot een nagerecht te bedenken ter ere van dit fantastische schouwspel. 

De allereerste versie van de dame blanche bestond uit amandelijs, witte perzik, aalbessen en citroensorbet. Later is dit – ietwat ingewikkelde – nagerecht geëvolueerd in de lekkernij die wij nu kennen. Eenvoud is de kracht van deze blanke dame: ijs, chocoladesaus en Franse slagroom.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten