Een klassiek Frans dessert van vanille ijs, warme chocoladesaus, romige crème chantilly en knapperig amandelschaafsel: Dame Blanche.
Zodra deze dame ter tafel komt, wordt iedereen stil. De chocoladesaus druipt van haar af terwijl ze je glinsterend lokt vanuit haar glazen huisje.
Hoe maak je zelf Dame Blanche mét eigen gemaakte chocoladesaus en crème chantilly? Dat lees je in dit traditionele recept.
Er was eens…
… een kok die helemaal gek was op de opera: Auguste Escoffier. Ergens rond het einde van de 19e eeuw zag hij een uitvoering van de komische opera La Dame Blanche. Escoffier was onder de indruk van de uitvoering en besloot een nagerecht te bedenken ter ere van dit fantastische schouwspel.
De allereerste versie van de dame blanche bestond uit amandelijs, witte perzik, aalbessen en citroensorbet. Later is dit – ietwat ingewikkelde – nagerecht geëvolueerd in de lekkernij die wij nu kennen. Eenvoud is de kracht van deze blanke dame: ijs, chocoladesaus en Franse slagroom.
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten