Als je met enige regelmaat een glas wijn lust, dan weet je wel wat je lekker vindt. Maar de valkuil voor veel wijndummies is dat ze dan ook vrij eenkennig worden en blijven. Dat mag natuurlijk, maar het is leuk om je smaak te verbreden. Daarom, weet wat je drinkt, deze week is het Gavi!

Gavi is Cortese

Nee, Gavi is geen druif, maar een droge witte wijn uit de Gavi DOCG regio. DOCG is dan weer het hoogste kwaliteitskeurmerk van een Italiaanse wijnzone. De wijn wordt gemaakt van de Cortese druif in het noordwesten van Italië, in de wijnregio Piemonte om precies te zijn.

Kaart Italie

Een echte Gavi is fruitig en aromatisch met soms minerale tonen en een strenge citrus finish. Vroeger lag de hoeveelheid die werd geproduceerd stukken hoger, wat ook weer leidde tot een wat slappe smaak. Sinds de maximum opbrengst van een oogst is teruggeschroefd , is de kwaliteit van deze wijnen omhoog gegaan.

Verschillende soorten

Je kunt Gavi in de supermarkt kopen en bij wijnwinkels. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat de supermarkt versie toch vaak iets tegenvalt als je het naast een strenger geselecteerde wijn van een goede wijnwinkel zet. En dat verschil zie je ook terug in de prijs.

Lees ook | Dit drinken Italianen zelf 

Font­an­af­red­da Bric­coton­do Ga­vi

Prijs: € 8,99
Waar: Albert Heijn
Oordeel: Een prima instap-Gavi, om het zo maar te zeggen. Het mist complexiteit in vergelijking met beter varianten, maar voor een supermarktwijn prima. Lekker geurig, fruitig met smaken van appel en peer en met een kruidige afdronk. Lekker voor gewoon zo of bij de lunch. Drink ‘m wel in een keer leeg, want de dag erna voert de bitterheid meer de boventoon. Als je naar de prijs kijkt, mag het voor de kwaliteit wel wat minder.

Gavi La Battistina

Prijs: € 8,99
Waar: Gall&Gall
Oordeel: Ook deze is een stuk anders in smaak dan die van de Appie. Deze is wat zwakker in smaak en geur, maar wel in balans. Vrij zacht voor een Gavi en wellicht toegankelijker voor een groter publiek. Smaken van peer, tropisch fruit, bloemig en heel licht kruidig. Mijn voorkeur gaat dan toch uit voor de meer uitgesproken smaak van de supermarkt variant denk ik.

Lees ook | wat vindt onze Italiaanse schone Nathalie van deze wijn?! 

Castello di Tassarolo Gavi

Prijs: € 11,80
Bijzonderheden: biodynamisch en zonder sulfiet
Waar: Lindenhoff Marché in Baambrugge
Oordeel: Dit is toch wel mijn all time favorite. Vol van smaak, complexiteit, afdronk en verrassingsfactor. Denk aan smaken als kamille, tropisch fruit en veel mineraliteit. Voor die paar euro verschil ga ik toch liever voor deze!
En zo zijn er nog tal van winkels die wel een Gavi wijn in het assortiment hebben. Geloof mij, echt het proberen waard!

Deze blog is geschreven door Wijndummy.