Barbera is een blauwe druif die veel voorkomt in Piemonte in het Noorden van Italië. Na Sangiovese en Montepulciano, is het zelfs de meest aangeplante blauwe druif van Italië.

Deze druif delft vaak het onderspit. Dit wereldberoemde wijngebied staat voornamelijk bekend om de hele grote wijnen die hier gemaakt worden van een andere druivensoort, NebbioloBarolo’s zijn nou eenmaal de wijnen waarvan menig wijnliefhebbers’ hart sneller gaat slaan. Deze dure bewaarwijnen verkopen goed en wijnboeren moet natuurlijk ook eten. 

In de praktijk betekent dat, dat de Barbera druif (en zijn neefje Dolcetto)  zijn veroordeeld tot de minder gunstige hellingen. Vaak worden ze gebruikt om lokale tafelwijnen mee te maken. De locals drinken deze licht, frisse wijnen vaak ook nog iets gekoeld.

Groene oogst

Barbera groeit, in tegenstelling tot de Nebbiolo, makkelijk en op elke grondsoort. De druif geeft heel veel fruit. De opbrengsten gaan tot wel 70 hectoliter per hectare. Less is more, geldt zeker in de wijngaard. Want hoe lager de opbrengsten van een wijnstok, hoe beter de kwaliteit van de druiven. De wijnmakers snoeien dus al een deel van de druiven weg (dit noemt men de ‘groene oogst‘) voordat ze helemaal rijp zijn.

Barbera infographic

Barbera wijnen hebben twee gezichten

De druiven hebben van nature een hoge zuurgraad, lichte bittere aroma’s en lage tannines. De kleur is van nature vrij donker. Wat voor wijn je uiteindelijk in je glas krijgt is erg afhankelijk van de wijnmaker.

Jonkies

De jonge frisse versies hebben – ondanks hun donkere kleur – een lichte body en een hoge zuurgraad. Deze wijnen worden vaak gedronken door de locals als huiswijn en eventueel licht gekoeld. Aroma’s zijn voornamelijk rood fruit: aalbessen, aardbeien, kersen. Maar ook drop en bloemen.

Proberen? Zoek op het etiket naar het volgende: Barbera d’Asti, Barbera Monferrato, Barbera d’Alba.

Grote Jongens

Deze Barbera’s die op hout gerijpt worden, krijgen hierdoor de ruggengraat die nodig is om dit een mooie bewaarwijn te laten worden. De aroma’s worden door de houtopvoeding voller, zwaarder en zwarter. De pittige zuurgraad die de wijn al bezat, wordt iets milder, maar zorgt voor de perfecte balans. De aroma’s zijn bijvoorbeeld cacao, tabak, vanille, viooltjes en veel zwarter fruit als bramen, bosbessen en pruimen.

Proberen? Zoek op het etiket naar het volgende: Barbera d’Asti Superiore, Barbera d’Asti Superiore Nizza, Barbera d’Asti Superiore Tinella, Barbera d’Asti Superiore Colli Astiani, Barbera Monferrato superiore, Barbera d’Alba Superiore. 

Let op! Barbera del Monferrato Vivace is een licht mousserende wijn.

Barbera wereldwijd

Ook in de rest van de wereld kom je deze druif tegen, al is Italië veruit de grootste producent. In Amerika zijn de belangrijkste gebieden Sierra Foothills, Central Valley, en Santa Barbara. Daarnaast staat er ook nog een plukje in Argentinië (Mendoza) en Australië (Mudgee, Mc Lare Vale en Adelaide Hills).

Wortels

WijnSpijs met Barbera

De beste combinaties worden gemaakt met wat rijkere, vette gerechten. De zuurgraad van de wijn is dan juist een aangename bijkomstigheid. Denk bijvoorbeeld aan donker vlees, paddestoelen (truffel) en wortelgroenten.