Deze druivensoort was er bijna niet meer geweest, maar net op het nippertje zagen de wijnmakers hun bijna-fout in. En keerde het tij. Godello leeft inmiddels lang en gelukkig, en heeft hotshotstatus in Galicië. 

De godello groeit in voornamelijk de Spaanse regio’s Bierzo en Valdeorras. Men denkt dat er verwantschap met de verdelho druif is. Deze druif doet het ook goed in Australië en Nieuw Zeeland. Maar je kunt er ook Madeira van maken.

Bierzo Spanje

Godello | Veelzijdig als chardonnay

Godello kom je meestal tegen als mono-cepage, maar soms wordt de wijn ook geblend met lokale helden als Treixadura en Albarino. Op deze druiven wordt een hele serie aan wijnmaak-technieken losgelaten. Elke wijn kan weer compleet anders zijn. Net als bij chardonnay is de uiteindelijke wijnstijl erg afhankelijk van de wijnmaker en de door hem of haar gekozen methodes.

Godello heeft een volle ronde body, die prachtig in balans is door een minerale frisheid. Een mollige lome zomerdag, met een zilt zeebriesje, ‘als u begrijpt wat ik bedoel’. De wijn heeft een rijke geur – verschillende kleuren appels, abrikozen en zachte perziken, rijpe meloen, limoen vol sap en amandelen – en een vloeiend mondgevoel vergelijkbaar met viognier.

Valdeorras, Spanje

Valdeorras geldt als de bakermat van de Godello. In deze kleine regio maakt men meestal een levendige frisse stijl in roestvrijstalen tanks. De druif kan echter wél heel goed op hout en die volle rijke wijnen komen voornamelijk uit Bierzo.

Godello infographic

Godello proberen?

Asperges

Wat eet je bij Godello wijn?

Godello met zijn ronde heupen doet het uitstekend bij Hollandse asperges met ham. Snel een flesje gaan halen dus, want het seizoen is begonnen! Ook schelpjes en schaaldieren gaan goed!