Godello greatness, deze witte druivensoort uit Spanje is hot! [infographic]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Deze druivensoort was er bijna niet meer geweest, maar net op het nippertje zagen de wijnmakers hun bijna-fout in. En keerde het tij.  Godello leeft inmiddels lang en gelukkig, een heeft hotshot status is Galicië. 

De godello groeit in voornamelijk de Spaanse regio’s Bierzo en Valdeorras. Men denkt dat er  verwantschap met verdelho druif is. Deze druif doet het ook goed in Australië en Nieuw Zeeland. Maar je kunt er ook Madeira van maken.

Spanje-Bierzo-Wijnregio

Godello | Veelzijdig als chardonnay

Godello kom je meestal tegen als mono-cepage, maar soms wordt de wijn ook geblend met lokale helden als Treixadura en Albarino. Op deze druiven wordt een hele serie aan wijnmaak-technieken losgelaten.
Elke wijn kan weer compleet anders zijn. Net als bij chardonnay is de uiteindelijke wijnstijl erg afhankelijk van de wijnmaker en de door hem of haar gekozen methodes.

godello wijn

Godello heeft een volle ronde body, die prachtig in balans is door een minerale frisheid. Een mollige lome zomerdag, met een zilt zeebriesje, ‘als u begrijpt wat ik bedoel’. De wijn heeft een rijke geur – verschillende kleuren appels, abrikozen en zachte perziken, rijpe meloen, limoen vol sap en amandelen – en een vloeiend mondgevoel vergelijkbaar met viognier.

Valdeorras, Spanje

Valdeorras geldt als de bakermat van de Godello. In deze kleine regio maakt men meestal een levendige frisse stijl in roestvrijstalen tanks. De druif kan echter wél heel goed op hout en die volle rijke wijnen komen voornamelijk uit Bierzo.

godello-druif-bierzo-spanje

Godello proberen?

 1.  Pagos de Galir godello uit Valdeorras; ronde structuur en smaken van peer en honing met verfrissende zuren voor de balans. 
 2.  Fragas do Lecer godello uit Monterrei gemaakt van 20 jaar oude wijnstokken. Bijzonder fris en mineraal karakter, perfect bij schaal en schelpdieren of geitenkaas. Mooie wijn! 
 3.  Albert Heijn verkoopt deze kanjer. Echt de moeite waard.
Interessant?

WijnSpijs Academy

Bekijk nu de trailer
Video afspelen

Godello & Spijs

Godello met zijn ronde heupen doet het uitstekend bij Hollandse asperges met ham. Snel een flesje gaan halen dus, want het seizoen is begonnen! Ook schelpjes en schaaldieren gaan goed!

 

Kist-Hollandse-Asperges
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?