Deze druivenras heeft het niet altijd makkelijk gehad. Mede door haar lage opbrengst is zij bijna uitgestorven. In de jaren ’60 stond de Viognier eigenlijk alleen nog maar aangeplant in de Condrieu.
Gelukkig is dat verleden tijd! De druif heeft meer resistentie tegen ziektes en schimmels opgebouwd en is daarmee ook een stuk geliefder geworden onder wijnboeren over de hele wereld.
Alles over Viognier
Men denkt dat petite vionnier (een van de vele synoniemen voor viognier) zoals zij ook wel genoemd wordt) oorspronkelijk uit het gebied komt dat we nu Kroatië noemen. Vervolgens introduceerde de Romeinen viognier in de Noordelijke Rhône. Naast de viognier druif groeien daar ook syrah, marsanne en roussanne.
Waar groeien Viognier druiven?
Hét viognier gebied bij uitstek is Condrieu, in de Franse Rhône vallei. Hier zijn geen andere druivensoorten dan viognier toegestaan.
De wijnen van de Condrieu zijn rijk & stevig, met een olieachtige structuur. In de neus sappige, rijpe mandarijn en limoenschil. De secundaire aroma’s kunnen bijvoorbeeld macadamianoten, amandelen, karamel en zoet brioche brood zijn.
Wijntip: Chateau de Campuget 1753 uit de Gard of Domaine de Bonserine uit de Côte Rôtie.
Wereldwijd
Ook in de naastgelegen Languedoc vind je veel viognier. Daar wordt de druif vaak geblend met bijvoorbeeld grenache blanc, zusjes marsanne & roussanne én zelfs met vermentino (also known as rolle).
Buiten Frankrijk doet viognier het goed in Californië en Australië. Down Under wordt tegenwoordig zelfs net zoveel gemaakt als in Frankrijk. Wijnhuis Yalumba maakt hele mooie voorbeelden in elke prijsklasse.
Hoe smaakt Viognier wijn?
Deze druif geeft ronde en volle wijnen, met aroma’s van perzik, abrikoos, honing en bloemen. Als de wijn op hout gerijpt is komen daar romige aroma’s bij – vanille, karamel en slagroom – niet dat dat persé nodig is. Veel mensen geven zelfs de voorkeur aan wijnen zonder houtrijping.
Chardonnay lovers opgelet: deze wijn kan net zo vol en rond zijn! Daarnaast heeft ze een fijn bittertje, milde zuren en uitbundig stuivende aroma’s. Tenminste, als ze het naar haar zin heeft. Deze druif is namelijk niet de makkelijkste om te verbouwen. Het suikergehalte kan (te) snel oplopen en dat heeft de wijnmaker liever niet. In de gaten houden dus, en direct oogsten als de tijd rijp is, anders neemt de alcohol de overhand.
Wat eet je bij Viognier?
De geur zou je nog weleens voor de gek kunnen houden, maar viognier is in de meeste gevallen toch écht een droge wijn. Door de volle structuur, lage zuurgraad en juist de fruitige aroma’s combineert de wijn perfect met pittige, spicy én aromatische keukens.
Aziatische, Marokkaanse, Vietnamese en Thaise gerechten kunnen allemaal! Wortelgroenten en pompoenen zijn ook voor viognier gemaakt.