Zoete witte Duitse wijn..

Duitse wijn. Bij de gedachte alleen al, komt de smaak van mierzoete meuk naar boven. Die goedkope Spätlese weet je nog wel? Die ‘wijn’ die je als 16-jarige bij de Aldi kocht. Maar toen gebeurde er iets: de wijnles op de hotelschool. Mijn leraar stond letterlijk voor de klas te springen toen we Duitse wijnen gingen proeven. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk en ik was bereid om die Deutsche Weine een kans te geven. We kregen een glas Riesling voor onze neus en onmiddellijk kroop er een sterke benzine lucht mijn neus in. Bah. Weten of ik mijn mening over Riesling bijgesteld heb? Lees snel verder.

Riesling Max Mann

Kleur: Heldere, citroengele kleur.

Neus: Geen petroleumlucht die me tegemoet komt maar een heel lichte geur van citroen, perzik en mandarijn. Het is zo licht, dat ik goed mijn neus in het glas moet steken om hem te kunnen ruiken. Met nog meer mijn best doen tref ik een zoetige mangogeur aan. Sweet!

Smaak: Ik moet mijn mening over Riesling bijstellen! De wijn is droog. Toch proef ik in het begin ‘n licht zoetje van witte perzik. En een fris zuurtje van groene appel. Dan vult mijn mond zich met de wat bittere smaak van roze grapefruit. Vooral de schil blijft in de afdronk nog een minuutje op mijn tong liggen. Zo schattig fris en fruitig als dat deze Riesling ruikt, zo vol en krachtig is hij van smaak. Ik proef zelfs een beetje witte peper. Pittig wijntje!

Beoordeling: 4 uit 5 sterren. In het geval dat je ‘m nog niet doorhad: Ik ❤️ deze Riesling. Ondanks de verschrikkelijke benzinegeur van m’n allereerste Riesling tijdens mijn WSET les, was ik nu bij de eerste slok om. Een pure smaakexplosie. De bitterheid van deze Kabinett wordt mooi in balans gehouden door het zoetje en het frisse zuur. De intense smaken geven mijn papillen een flinke opkikker. Goedgekeurd!

Riesling

Lees ook: Hoe zat het ook alweer met Kabinett, Spätlese en Eiswein

Wanneer drinken: Zie je het al voor je? Een goed boek, de zon, ik, een een glas van deze Riesling! ☀️ In mijn hoofd zit ik al hier (Almere) aan de haven op een van de fijne terrasjes.

DO’S & DON’TS

DO’S

  • Drinken bij een frisse salade met geitenkaas en groene appel. Dit simpele gerecht overruled de wijn niet. Met het zoetje komt de geitenkaas helemaal tot zijn recht.
  • Met je wijnliefhebber-vrienden drinken. Dit is geen wijntje om gedachteloos achterover te tikken. Neem vooral de tijd om te genieten!
  • Maak eens een keer een proefnotitie. Wat ruik je? Wat proef je? Zo ben je veel intensiever met de wijn bezig en leer je er ook nog eens van. Door notities te maken kun je bijhouden van welke wijnen je wild wordt en welke wijnen je de volgende keer laat staan. Dit kan ook heel handig met de app Wine Notes.
  • Meteen bestellen, haal de zomer in huis!

DON’TS

  • Net als vroeger met ijsblokjes drinken. We willen geen waterige druivensap. Wil je toch je wijn snel koud kunnen drinken? Wikkel de fles dan in nat keukenpapier en leg hem een half uurtje in de vriezer!
  • Combineren met rood vlees of bijvoorbeeld een stoofpotje. Deze Qualitätswein valt gegarandeerd weg.
  • Duitse wijnen overslaan. Je mist wat!
Duitse wijngaard

De Druif

Deze veelzijdige druif is een geboren en getogen Duitser. Je vindt hem vooral in Rheinhessen, Mosel-Saar-Ruwer, Pfalz en Rheingau. Hier groeit hij op leisteen. Maar ook in de Elzas is deze meneer een vaak geplante druif. Het typische aan de Riesling is de hoge zuurgraad, waar je van gaat watertanden. Aan te raden als aperitiefje dus.

Waar komt-ie vandaan?

Rheinhessen is de grootste wijnproducent van Duitsland. De Romeinen hebben een mooie inschatting gemaakt: zij hebben dit heuvellandschap bezaaid met wijnstokken. Chillend op de groene heuvels met milde winters, warme zomers en minimale neerslag. Dan zou ik het als druif ook wel goed doen.😉

Riesling & Spijs

Misschien wist je het al, maar Riesling is ontzettend veelzijdig! Je drinkt het bij lichte tapas, witvis, schaaldieren, gevogelte, klassieke zuurkool maar zelfs bij een pittig Thais gerecht 🌶 komt deze wijn tot zijn recht. Mijn persoonlijke favoriet; serveer dit pareltje bij de Hollandse asperge. Nóg lekkerder? Marineer je asperge in Riesling: dubbelop genieten! Uitproberen? Zo doe je dat.

Asperges