Surinaamse pindasoep, heerlijk romig en een tikkeltje pikant. Pindasoep is heerlijk als voorgerecht, maar met tomtomballetjes en de rijke vleesvulling wordt het een echte maaltijdsoep.

Bij pindasoep horen tomtomballetjes. Deze worden gemaakt van gekookte bakbananen en maken de pindasoep wat rijker en machtiger. 

Veel werk? Nee, hoor. Moeilijk? Helemaal niet. Met dit eenvoudige recept maakt zelf thuis de lekkerste authentieke pindasoep.

Lees snel verder!

Surinaamse pindasoep

3 from 9 votes
Course: VoorgerechtCuisine: Surinaams
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

30

minutes

Surinaamse pindasoep maak je traditioneel met kip en zoutvlees, dit laatste kun je eventueel ook weglaten.

In ons recept gebruiken we Surinaamse pindakaas. Deze is iets pittiger dan de Hollandse, waar je eveneens heerlijke pindasoep mee maakt.

Wil je de pindasoep als voorgerecht serveren? Laat de tomtomballetjes dan weg en serveer de soep met een beetje verse taugé, krokante uitjes en verse rode chilipeper.

Ingrediënten

  • Voor de soep
  • 4 4 kippendijen zonder vel

  • 100 gram 100 zoutvlees (bijvoorbeeld Masterbeef)

  • Scheutje olie om in te bakken

  • 1 1 grote ui, gesnipperd

  • 2 2 tomaten, in blokjes gesneden

  • 5 5 pimentkorrels

  • 3 takjes 3 bladselderij, grof gesneden

  • 250 gram 250 pindakaas (bij voorkeur Surinaamse, zoals Faja Lobi)

  • 1 1 Madame Jeanette peper

  • Peper en zout

  • Voor de tomtom balletjes
  • 2 2 rijpe bakbananen

  • 1 1 groene bakbanaan (deze kun je vervangen door een casavewortel)

  • Peper en zout

Bereiding

  • Kook de kippendijen in 2 liter water op een laag vuur gaar. Laat de kippendijen minstens een half uur trekken. Snijd het zoutvlees in blokjes en kook dit 15 minuten in water, zodat het wat van z’n zout verliest.
  • Haal de kippendijen uit de bouillon en laat ze een beetje afkoelen, voordat je het vlees van de potjes plukt. Trek het kippenvlees in reepjes.
  • Zet een pan op het vuur met een scheutje olie. Fruit de uitjes hierin tot ze glazig zijn. Blus de pan af met 1 liter van de kippenbouillon. Voeg de tomaten, blokjes zoutvlees, kipreepjes, pimentkorrels en de bladselderij toe en laat dit 10 minuten op een middelmatig vuur trekken.
  • Schep een paar flinke lepels van de hete bouillon in een klein pannetje en los de pindakaas hierin op, tot het een egaal geheel is. Doe dit mengsel in de grote pan met soep en roer het goed door. Doe de Madame Jeanette peper in z’n geheel in de pan.

    Laat het nog eens 10 minuten zachtjes doorkoken. Proef de soep. In deze fase kun je eventueel nog een bouillonblokje of meer pindakaas toevoegen. Als je de soep pikant genoeg vindt haal je de Madame Jeanette eruit, anders laat je hem nog even meekoken.
  • Breng de soep op smaak en serveer hem met de tomtom balletjes en eventueel wat krokante uitjes en verse rode chilipeper.
  • Zo maak je tomtom balletjes
  • Snijd de bakbananen zonder te schillen in drie stukken. Wel even de puntjes eraf snijden. Kook de bananen ongeveer 15 minuten in heet water.
  • Als de bananen gaar zijn haal je ze uit het water en haal je de schil eraf. Prak de bananen tot een egale massa en breng dit op smaak met peper en zout.
  • Rol hier balletjes van (ongeveer zo groot als een bitterbal).

variatieTips

  • Een vegetarische of zelf een veganistische variant maak je door natuurlijk de kip en het zoutvlees weg te laten. Dit kun je vervangen door gebakken tofu. Voor wat met diepgang voeg je gewoon een groentebouillonblokje toe.
  • Voeg in stap 4 150 ml kokosmelk toe om de soep een beetje romiger te maken.
  • Als je ervan houdt kun je een beetje verse gember of citroengras mee laten trekken in de soep.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten