Temperamentvolle combinaties en de drie best bewaarde geheimen van “mon Sherry’ @ The Sunday Club bij Wijn & Ko – Ladies Only!Samen met een gezellig groepje dames bracht ik een bezoek aan The Sunday Club: een initiatief van eigenaresse Cathy Moerdijk  en Sherry Specialiste Fabiola Bonke (Spanje Totaal). 

Mannen hebben voetbal en bier, wij dames hebben ’s middags ‘onze’ sherry begeleid met verfijnde hapjes

Sherry? Ja inderdaad, dat drankje wat je moeder vroeger om vier uur ’s middags samen met de buurvrouw dronk. Wel even opletten, want helemaal hetzelfde is het niet.. Destijds werd er  – evenals menig andere zoet liebfraumilch wijntje –  vooral medium zoete sherry gedronken. Echter is de sherry die wij vandaag gaan drinken – genaamd Jerez-wijnen –  uiterst verleidelijk. En niet te vergelijken met die goedkope sherry van de jaren zeventig. Dit was toen een immens populair ‘huisvrouwen’ drankje. Vreemd genoeg kennen ze dit type sherry in Spanje – het herkomstgebied – helemaal niet! Wat blijkt? Deze licht zoete stijl was speciaal ontwikkeld voor onze moeders. En dat terwijl sherry van nature helemaal niet zoet is!

Gelukkig dronk ik zelf destijds nog braaf limonade en was ik slechts de reden van het Sherry misbruik van mijn moeder

De rijke historie van de Jerez-wijnen (Sherry) speelt zich af in Andalusië, in het zuidwesten rondom het plaatsje Jerez. Sherry wordt gemaakt van de Palomino-druiven, die na een lichte versterking met alcohol, een natuurlijke rijping op ‘flor’ ondergaat. Flor betekent letterlijk ‘bloem’ en is een laagje gistcellen dat de wijn afsluit van zuurstof. Hierdoor blijft de droge Fino-sherry licht en fris met een kruidig aroma. Fino betekent ‘verfijnd’ in het Spaans, en is de droogste en lichtste type van de traditionele Sherry.

Sherry

Vanwege de veelzijdige stijlen van de Jerez-wijnen, is het super spannend om deze temperamentvolle wijnen met eten te combineren.

De uitzondering op de van nature droge Sherry, is de Sherry gemaakt van de druivensoort Pedro Ximénez, beter bekend als PX. Deze druivensoort wordt gebruikt om zoete, stroperige dessertwijn van te maken, die bijna likeurachtig smaakt. Aanrader: Pedro Ximénez combineert waanzinnig met chocola!

De gastronomische waarde van de verschillende sherry stijlen is groot. Wij dames mochten dat zelf ervaren tijdens deze relaxte zondagmiddag, geheel in stijl begeleid met live klassieke muziek. Het uitgangspunt was het vieren van de ‘International Sherry week’, een plezierige kennismaking met Spaans temperament. Door het krachtige, typische karakter van de sherry’s hebben deze wijnen bijvoorbeeld geen moeite met zout en zijn ze om maar een voorbeeld te geven uitermate geschikt om een bouillon of soep te begeleiden.

Sherry proeven met mooie gerechtjes ernaast is het allerlekkerste. Wat proefden we zoal om de ‘International sherry week’ te vieren?

Sherry types
Holafoodie.com

De Sherry & Spijs van Cathy

Manzanilla La Guita met olijven & amandelen
Dit is een droge sherry met een bloemig karakter en frisse tonen, maar wel rechtovereind blijft staan naast de zoute snacks.

Fino Fernando Rey de Castilla, Antique serie met een oerhollandse bitterbal en een Thai beef salad
De Fino sherry werd rechtstreeks uit het vat getapt door Fabiola om de aroma’s te laten opstijgen uit het glas. Heerlijk samen met de krachtige smaken van de bitterbal en een spicy salad.

Amontillado Fernando Rey de Castilla, Antique serie & Amontillado Del Duque VORS Gonzales Byass met een pompoensoep en pollo al Jerez
Vooral de Very Old Rare Sherry welke minimaal 30 gerijpt heeft in de solera. In de wat? De solera, het tweede geheim van Jerez. In de bodega’s liggen de wijnen te rijpen in duizenden vaten, die in verschillende lagen zijn opgestapeld: de solera. Hierdoor vindt er volop interactie plaats tussen de jonge en de gerijpte wijnen en ontstaat er een constante kwaliteit sherry die in complexiteit toe neemt. De rijpere Amontillado’s smelten prachtig samen met de Spaanse kip en de kruidige pompoensoep.

Oloroso Fernando Rey de Castilla, Antique serie en een Oosterse bouillon met gember, coriander, peultjes en shiitake
Deze krachtige Oloroso kan tegen zout en tegen pikant eten, dus hou je net als ik ook zo van Aziatisch getinte gerechten, probeer er dan eens een Oloroso bij. Al probeer je deze sherry alleen al voor de urenlange afdronk.

Palo Cortado Bodegas Grant & Palo Cortado Apostoles VORS Gonzales Byass met chorizo met cassoulet
Als we het toch al over geheimen hebben dan is de Palo Cortado zeker het derde geheim… Deze stijl sherry is spontaan ontstaan als een speling van de natuur – het geheim van Jerez. De smaak ligt tussen de Amontillado en Oloroso in. Zeer elegant en verfijnd, maar messcherp bij het gerecht met de dominante chorizo. Een bijzonder aangename 1=1=3 ervaring!

Cream Sherry Isabel Valdespino met Shopshire blue op vijgenbrood
Het bijzondere aan de cream sherry is dat de zoet-zuur zo mooi in balans is. Dit houdt het spannend, verleidelijk en verteerbaar.

PX El Candado Valdespino met bittere chocolade, Cabrales en Dulce Espanol 
Intens krachtig en stroperig, Deze combinatie is net als een bonbonnetje, wat een feestje!

Over de sherry spijs combinaties kan ik nog uren napraten, maar eigenlijk moet je het gewoon echt zelf ervaren! Dus trek eens een mooie strakdroge Manzanilla sherry open tijdens de borrel, of die gerijpte Amontillado bij een stevige soep en de krachtige Oloroso bij een Oosterse bouillon. Niet te vergeten voor heel speciaal gezelschap verras je ze met het mysterie van een complexe Palo Cortado, voor nog meer intensiteit is karafferen een must. Sluit je avond vervolgens geheel in stijl af met een zoete cream of PX sherry: Que aproveche!

Meer leren over de prachtige Sherry? Neem eens een kijkje op Sherry Wines NL