Voor beginnende bakkers: soda bread [RECEPT]

Emma Wiedijk
Emma Wiedijk

Dit Ierse soda bread is perfect voor beginnende bakkers, of als je snel een lekker brood op tafel wil zetten. Omdat er geen gist in het deeg zit, hoeft het brood niet te rijzen. Hierdoor heeft het een minder luchtige en meer compacte structuur dan gerezen brood.

Met dit soda bread recept bak je in een uurtje een heerlijk vers zelfgebakken brood. Ook lees je een aantal lekkere variatietips. 

Bak je vaker zelf brood? Hier lees je meer brood recepten! 

Lees snel verder voor het recept! 

soda bread

Recept | Soda bread

Keukengerei
  • Grote kom
  • Grote lepel of deegschraper
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Scherp mes
Ingrediënten

Voor 1 brood

  • 500 gram bloem
  • 1,5 theelepel baking soda
  • 1,5 theelepel zeezout (keukenzout kan ook)
  • 400 ml karnemelk

Hoe maak je soda bread?

Stap 1

Verwarm eerst de oven voor op 230 graden.

Doe de ingrediënten in een grote kom en meng door elkaar met een grote lepel of deegschraper. Je kunt het beste eerst het meel en het zeezout in de kom doen, hier in het midden een holletje in maken en daar de karnemelk in gieten. Het deeg moet zacht zijn, maar niet te plakkerig en nat.

Stap 2

Als het deeg is gemengd, strooi je wat meel op het aanrecht/je werkplek en kneed je het deeg een aantal keer lichtjes. Druk de bol met deeg een beetje plat en leg hem op de bakplaat met het keukenpapier.

Kerf met een scherp met een kruis in het deeg, bijna tot aan de bodem. Strooi er wat meel overheen en een spray of sprenkel eventueel een beetje water over het deeg heen.

[TIP] Het is lekker om een beetje boter op het keukenpapier te smeren. Het brood komt er dan na het bakken makkelijker af en het smaakt heerlijk!

Stap 3

Bak het brood voor 15 minuten op 230 graden. Verlaag de temperatuur naar 200 graden en laat nog 30 minuten bakken. Het brood is gaar als de korst goudbruin is.

Serveer direct uit de oven wanneer het brood nog warm is, dat is het lekkerst. Doe een beetje verse, gezouten boter op het warme brood, genieten!

soda bread

⭐ Variatietips

  • Omdat de structuur van soda bread meer cake-achtig is, smaakt het ook zoet lekker. Voeg 3 eetlepels honing, suiker of andere zoetstof toe en je hebt een heerlijke zoete traktatie!
  • Als je qua structuur meer richting cake wil gaan, voeg je een ei en 60 gram boter toe aan je deeg. 
  • Vul het brood met je lievelingsingrediënten. Voeg bijvoorbeeld gedroogd fruit, noten, pitten, zaden, kaas, kruiden of olijven toe om het brood rijker te maken. Experimenteer vooral! 
  • Als je een volkorenversie wil maken van dit brood vervang je een gedeelte van de bloem door volkorenmeel. 
  • Je kan in plaats van één groot brood ook meerdere kleine broodjes maken. Lekker voor bij de brunch! Bak deze wel op een iets lagere temperatuur (180 graden) en check tussendoor of ze niet verbranden. 
Geef je mening!
recipe image
Recept
Voor beginnende bakkers: soda bread [RECEPT]
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer limited edition, boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?