Het summum van comfort food moet toch wel aardappelpuree zijn.

De eenvoudigste manier van aardappelpuree maken is aardappels koken in gezouten water en dan de boel pureren.

Wil je extra fijne puree, zoals je hem in restaurants krijgt, dan gebruik je een passerzeef.

Maar gebruik écht nooit een staafmixer, omdat de gluten dan gaan werken, waardoor je een soort behanglijm krijgt. Jak!

Dit klassieke aardappelpuree recept is lekker bij alles. Maak ik eet het stiekem ook zo, rechtsreeks uit de pan. Ook lekker is trouwens zoete aardappelpuree of aardappelpuree met knolselderij.

Aardappelpuree

0 from 0 votes
Course: Hoofdgerecht, BijgerechtCuisine: Hollands, Frans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Voor aardappelpuree heb je een stamper nodig en een pannenlikker.

Gebruik kruimige tot half-kruimige aardappels zoals Bintjes of Doré en wees nooit zuinig met de boter. Die overigens wél echt goede roomboter moet zijn.

Gebruik dus rustig meer dan in het recept staat en laat de melk helemaal weg, of gebruik een beetje.

Als je niet van nootmuskaat houdt, dan laat je die natuurlijk weg.

Ingrediënten

  • 1 kilo 1 aardappels (kruimig), geschild

  • 100 gr 100 roomboter, in kleine stukjes

  • 200 ml 200 volle melk

  • 1 el 1 mosterd

  • nootmuskaat naar smaak

  • zout en peper

Bereiding

  • Zet een pan op met gezouten water en breng het aan de kook.
  • Snijd de aardappels in gelijke stukjes.
  • Kook de aardappels 10 minuten.
  • Doe de melk en boter in een steelpannetje op een zacht vuurtje en verwarm, maar breng niet aan de kook. Doe hier lekker veel versgemalen peper in.
  • Giet de gekookte aardappels af. Doe ze terug in de pan en laat nog eens 5 tot 10 minuten droog koken op een heel klein vuurtje, maar bak ze niet aan.
  • Stamp de aardappels fijn met de stamper. Doe er vervolgens beetje bij beetje het boter/melk-mengsel bij en roer alles fijn met de pannenlikker. Roer ook de mosterd erdoor. Proef of het zout genoeg is en doe er als je wil geraspte nootmuskaat door.

Tips

  • Voor een hartige aardappelpuree rasp je 150 gram oude kaas en roer je dat erdoor. Heerlijk bij vlees en rode wijn saus.
  • Maak aardappelpuree in de oven af. Gratineer, al dan niet met kaas of klontjes boter, onder de grill voor een krokant korstje.
  • Maak er een fris-romige puree van door er kruidenkaas doorheen te roeren en knip een bosje bieslook erboven om het af te maken. Zo lekker!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Aardappelpuree in vele vormen

Aardappelpuree komt in vele vormen. Met of zonder boter en melk. Met olijfolie. Met zoete aardappelen. Gestampt en gezeefd, noem maar op.

Als je van zijdezachte puree houdt waar je niet op hoeft te kauwen, gebruik je een passe vite. Maar sommige mensen vinden stukjes aardappel in de puree heerlijk, het is natuurlijk een kwestie van smaak, nietwaar?

Maak eens pommes Duchesse door aardappelpuree in een spuitzak te doen en er kleine toefjes van te maken die je in de oven roostert.

Je kunt aardappels ook in hun geheel in de schil koken en daarna pas pureren. Hierdoor wordt de smaak (en vitamines) beter behouden maar is het zetmeelgehalte veel hoger, en dat is niet altijd wenselijk voor een mooie puree.


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten