Advocaat is een alcoholische drank die oorspronkelijk uit Nederland stamt. Het is een dikke, gele drank die wordt gemaakt met eieren, suiker en brandewijn. Het heeft een zoete, romige smaak die doet denken aan een crème brûlée of panna cotta.
In Nederland wordt het meestal als dessert drank gedronken, maar het wordt ook vaak gebruikt als basis voor cocktails en als taartenvulling. Met Pasen hoort een advocaatje erbij, dat komt natuurlijk door de associatie met eieren. Hier vind je nog meer paasrecepten om inspiratie op te doen!
En zelf advocaat maken is makkelijker dan je denkt, lees maar mee.
Advocaat door de eeuwen heen
De precieze oorsprong van advocaat is onbekend, maar het wordt al eeuwenlang geproduceerd en gedronken in Nederland en omringende landen. Het is een oude drank die vermoedelijk uit de Middeleeuwen stamt en die is ontwikkeld door apothekers en distilleerders. In die tijd was het een populaire drank die werd gebruikt als medicijn en tonicum voor het versterken van de gezondheid.
In de 19e eeuw begonnen cafeetjes en bars advocaat als drank te serveren en de populariteit ervan nam toe. In de 20e eeuw werd het productieproces verfijnd en werd het een populair drankje voor feesten en speciale gelegenheden.
Tegenwoordig is advocaat nog steeds een populaire drank in Nederland, vooral bij de oudere generatie Maar ook in andere delen van Europa, en wordt het ook steeds meer bekend in andere delen van de wereld. Het wordt vaak gebruikt als basis voor cocktails en dessertdranken en is een integraal onderdeel van de Nederlandse en Europese drankcultuur.
Het Amerikaanse zusje van ons advocaatje is natuurlijk de eggnog. Die komt regelmatig voorbij in kerstfilms- en series. Eggnog lijkt op advocaat maar het verschil zit ´m in het soort alcohol (meestal cognac) en het feit dat het wordt gemaakt met zowel eigeel als geklopt eiwit. Met als resultaat een witter en meer schuimig drankje. Ook niet verkeerd!