Gourmetten is nog lang niet op z’n retour en met goede reden. De gezelligheid spat er vanaf. En voor de gastvrouwen en -heren, een waar geschenk.

Daarom, hebben wij voor jullie deze ultieme gids voor gourmetten gemaakt, met een paar super lekkere gourmetrecepten van Danny!

In deze gourmetgids vind je álles voor de perfecte avond gourmetten. We beginnen hieronder met een paar gouden tips… Maar verder op lees je een aantal echt originele luxe gourmetrecepten, gourmetrecepten die leuk zijn voor kids én we hebben zelfs een dessert van het gourmetstel. Lees snel verder!  

Tafel dekken

4 x gouden tips voor gourmetten

We beginnen met de basics. Daarom hier meteen dé gouden tips voor gourmetten! 

1. De geurtjes

Vervelende geurtjes zijn de grootste afknappers om te gourmetten. Met deze tips ben je er zo weer vanaf: 

  •  Het meest voor de hand liggende: laat het lekker doorluchten (doe dit alleen niet de hele avond, anders zit iedereen te verkleumen).
  • De afzuigkap is je beste vriend.
  • Één woord: koffie. Dit is een geur neutralisator. 
  • Azijn werkt de geurtjes ook goed weg. Meng het in water op laag vuur of leg het in een schaaltje (niet té dichtbij).

2. Tafeldecoratie

Met de feestdagen is het versieren van de tafel een van mijn favoriete klusjes. Met een gourmetstel op tafel wordt het wel wat lastiger. Zó krijg je alsnog een mooie opgedekte tafel.

Mijn allergrootste tip: maak van het eten de decoratie. Gebruik leuke kannetjes en schoteltjes om de tafel op te leuken. Zet een mooie schaal neer voor het vlees. Maak kleine eilandjes! Met mooi servies kom je ook al heel ver.

En als je je tafelkleed niet wil blootstellen aan de vetspetters, kun je heel veel leuke wegwerp varianten vinden bij de oude vertrouwde Hema.

kerst tafel

3. Gourmetten met kids

Voor kinderen is gourmetten écht een feestje. Maar, we moeten er wel iets meer aandacht aan geven. Een gouden tip: gebruik houten prikkers! De kans op verbrande handjes is veel minder én je gourmetstel wordt niet bekrast. Zorg ook dat je ook een paar makkelijke ingrediënten op tafel zet, die niet per se in het pannetje hoeven. Onderaan hebben we alvast een paar gourmetrecepten voor kids! 

4. Het gourmetstel schoonmaken

Niets is vervelender dan je avond eindigen met een berg afwas. Maar om je gourmetstel schoon te houden zou ik toch even de keuken in stappen. De rest komt later wel. 

(1) Veeg eerst al het overtollige vuil weg. (2) Laat dan even weken in een sopje. (3) Als je daarna de grillplaat in een waterdichte zak doet met een sopje en een flinke scheut ammoniak, is je gourmetstel binnen no-time weer als nieuw. Laat een nachtje in de tuin of op het balkon staan. (4) Spoel hem daarna schoon, et voila!


Lees hier 3 x heerlijke gourmetten recepten

Gourmetten is meer dan alleen een biefstukje in een pannetje leggen. Deze makkelijke gourmet recepten van Danny uit ‘Gourmetpret met Danny’ zijn speciaal gemaakt voor de gezellige avonden!

1. Zalm met wittewijnsaus [recept]

0 from 0 votes
Course: GourmettenCuisine: Hollands
Portie

4

porties

Gourmetten is meer dan alleen een biefstukje in een pannetje leggen. Deze makkelijke gourmet recepten van Danny uit ‘Gourmetpret met Danny’ zijn speciaal gemaakt voor de gezellige avonden!

Ingrediënten

  • 100 ml 100 witte wijn

  • 100 ml 100 visbouillon, van een klein blokje

  • 200 ml 200 kookroom

  • 160 g 160 zalm, zonder vel

  • peper en zout, naar smaak

  • 4 tl 4 boter

  • 4 4 takjes

Zo maak je het!

  • Voorbereiden
  • Breng in een klein pannetje de witte wijn, visbouillon en room aan de kook en laat de vloeistof tot de helft inkoken. Laat de saus afkoelen. Snijd de zalm in plakjes van 0,5 centimeter dik.
  • Aan tafel
  • Schep per portie een lepel saus in een gourmetpannetje. Leg het pannetje vol met plakjes zalm. Bestrooi met een beetje peper en zout. Schep er 1 theelepel boter bovenop.
  • Verwarm het pannetje ongeveer 3 minuten op de bakplaat, tot de saus begint te borrelen. Zet het pannetje daarna nog 2 minuten onder de grill. Garneer met een takje dille.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


2. Sticky fingers chicken wings [recept]

gourmet chicken wings

Ingrediënten | Voor 4 porties [4 X 2 kippenvleugeltjes] 

Ingrediënten

  • 8 kippenvleugeltjes

  • 5 el honing

  • 3 el hoisinsaus (voor recept zie pag. 147)

  • 1 el mosterd

  • ¼ tl chilivlokken

  • 4 el zoete sojasaus

  • bosui, in ringetjes

zo maak je het!

  • Voorbereiden
  • Doe de kippenvleugeltjes in een kleine pan. Voeg de honing, hoisinsaus, mosterd, chilivlokken en zoete sojasaus toe. Zet op een matig vuur en breng aan de kook met het deksel erop. Roer regelmatig rustig door. Zet het vuur laag en laat ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. Haal dan het deksel eraf en laat verder inkoken tot de saus plakt.
    Roer regelmatig door. Als de kippenvleugeltjes gaar zijn, laat je ze in de saus afkoelen voor later gebruik.
  • Aan tafel
  • Warm de vleugeltjes op in de pannetjes, met wat extra aanhangende saus. Zet ze eventueel onder de grillplaat om wat krokant te worden. Bestrooi met wat bosui ringetjes om het helemaal af te maken.

3. Kreeft met bearnaisesaus [ recept]

Gourmet kreeft

Ingrediënten | Voor 4 porties 

Ingrediënten

  • ruim water met zeezout

  • 2 levende kreeften, 400 g per stuk

  • 25 g dragonazijn

  • 1 tl suiker

  • 3 eidooiers

  • 100 g boter, in kleine klontjes, koud

  • 3 takjes dragon, blaadjes fijngehakt

  • peper en zout, naar smaak

  • beetje olijfolie

zo maak je het!

  • Voorbereiden
  • Breng een ruime pan water aan de kook met zeezout erin. Het water moet bijna smaken als de zee. Doe als het water kookt de kreeften in de pan. Kook de kreeften 7 minuten. Zet het vuur wat lager als het water hard kookt.
    Laat de kreeften dan in koud water afkoelen. Om de kreeft schoon te maken draai je de kop van het lijf. De staart moet je licht pletten door die op de zijkant op een snijplank te leggen en daarna als een garnalenstaart te pellen. Haal het darmkanaal eruit. Kraak de poten met een kreeftentang en pluk het vlees eruit. Bewaar het kreeftenvlees gekoeld. De schalen kun je gebruiken om een lekkere kreeftensoep van te maken.
  • Meng voor de bearnaisesaus de dragonazijn, suiker en eidooiers in een ruime mengkom. Verhit een klein pannetje water waar deze mengkom boven kan hangen om vervolgens het eidooiermengsel au bain-marie (op de stoom) luchtig te kloppen. Als het eidooiermengsel schuimig is haal je de mengkom van de stoom en roer je er klontje voor klontje de koude boter doorheen, de gehakte dragon en peper en zout naar smaak. Bearnaisesaus behoor je eigenlijk meteen te serveren, maar omdat we hem gaan gebruiken om de kreeft te gratineren, kun je hem maken net voordat het gourmetstel wordt aangezet.
  • Aan tafel
  • Vet per portie de bodem van een gourmetpannetje licht in met olijfolie. Doe wat kreeftenvlees in het pannetje en bedek het helemaal met een ruime schep bearnaisesaus.
  • Zet het pannetje onder de grill van de gourmetplaat. Als de bearnaisesaus bruin gegratineerd is, is de kreeft klaar. Laat het gerecht liever niet te warm worden.

Tip | Soms heeft de visspecialist verse gekookte kreeften die ook al zijn schoongemaakt. Dat scheelt een hoop werk.


2 x gourmetten recepten met de kids

De volgende gourmet recepten zijn perfect voor de kinderen, maar ook voor ieder ander lekker om te maken. Dit zijn ook vegetarische gourmetrecepten, dus een must-try voor vegetarisch gourmetten. 

1. Pikante pan pizza's [recept]

gourmet pikante pan pizza's

Ingrediënten | Voor 4 porties

Ingrediënten

  • pizzadeeg (dit is een super makkelijk recept, of koop lekker kant en klaar)

  • 1 tomaat, in blokjes

  • 2 el tomatenblokjes op sap, uit blik

  • 1 sjalot, gesnipperd

  • 1 teentje knoflook, geraspt

  • ¼ rode paprika, in kleine blokjes

  • rode peper, in ringetjes, naar smaak

  • zout, naar smaak

  • beetje zonnebloemolie, om in te vetten

  • beetje paneermeel

  • 20 g oude kaas, geraspt

zo maak je het!

  • Voorbereiden
  • Rol het pizzadeeg uit en snijd het in 4 stukken, zo groot als de bodem van de gourmetpannetjes. Bewaar het deeg gekoeld tot je de pannetjes gaat bekleden.
  • Maak een mengsel van de verse tomaatblokjes, tomatenblokjes op sap, gesnipperde sjalot, geraspte knoflook, paprikablokjes, peperringetjes en zout.
  • Afmaken
  • Vet per portie een koud gourmetpannetje in met wat zonnebloemolie. Strooi wat paneermeel in het pannetje en bedek hiermee de bodem en de randjes. Klop het overtollige paneermeel uit het pannetje.
  • Leg een portie pizzadeeg in het pannetje. Schep wat tomatenmengsel op het pizzadeeg en doe er lekker wat oude kaas bovenop.
  • Zet het pannetje eerst 3 minuten op de gourmetplaat en bak de pizza daarna nog 4 minuten onder de grill.
  • Door het paneermeel kun je de pizza vrij gemakkelijk uit het pannetje halen als het deeg gaar is.

Tip | Uiteraard kun je eindeloos variëren met het beleg van de panpizza. Probeer ook eens crème fraîche, prei en gruyèrekaas. 


2. Gourmetpret omelet [recept]

Gourmet omelet

Ingrediënten | Voor 4 porties

Ingrediënten

  • 2 eieren

  • 50 ml melk

  • peper en zout, naar smaak

  • beetje zonnebloemolie, om in te bakken

  • paar cherrytomaatjes, gehalveerd

  • 4 reepjes rode paprika

  • 8 rode-uiringetjes

  • beetje bieslook, gesneden

Zo maak je het!

  • Voorbereiden
  • Kluts de eieren met de melk en een beetje peper en zout.
  • Aan tafel
  • Verwarm per omelet een gourmetpannetje voor. Schep er ½ theelepeltje zonnebloemolie in.
  • Schep 2 eetlepels geklutst ei in het pannetje. Maak een gezichtje van de groenten in het klutseitje.
  • Zet de pretomelet om verder te garen nog zo’n 2 minuten onder de grill van het gourmetstel.

TIP | Varieer voor dit gerecht met de favoriete groenten van de kids zodat ze zeker fan zijn van deze pretomelet! Laat ze naar hartenlust creatief de omeletjes beleggen.


Gourmet dessert

Wij wijken vaak af van het gourmetstel als we beginnen aan het dessert. Maar hoe leuk is het als je die gewoon in je eigen pannetje kan maken! Neem deze lemon meringue pie. Het is een echte klassieker die de avond mooi afsluit. 

Snelle lemon meringue pie [recept]

Gourmet Lemonmerengue taart

Ingrediënten | Voor 4 porties

Ingrediënten

  • rasp en sap van 2 flinke citroenen

  • 200 g suiker

  • 125 g boter

  • 2 eieren, losgeklopt

  • keukenfolie

  • 100 g roomboterkoekjes

  • 12 witte spekkies (marshmallows)

zo maak je het!

  • Voorbereiden
  • Maak de lemoncurd au bain-marie. Breng hiervoor een pannetje met een laagje water aan de kook, zet daarna het vuur laag. Kies een mengkom die boven op het pannetje past.
  • Doe de rasp van de citroenen, de suiker en de boter in de mengkom en smelt de boter door de kom boven het warme water op de pan te zetten; de onderkant van de kom mag het water niet raken. Roer goed door als de boter gesmolten is. Voeg het citroensap toe (ongeveer 120 ml) en roer door.
  • Voeg de losgeklopte eitjes toe en blijf roeren met een garde tot het mengsel dikker wordt, tot ongeveer yoghurtdikte. Dit duurt zo’n 5-10 minuten.
  • Schenk de lemoncurd in een schaal en dek die af met keukenfolie om ervoor te zorgen dat er zich geen vel vormt. Laat afkoelen. Knip de spekkies doormidden en verkruimel de roomboterkoekjes.
  • Aan tafel
  • Bestrooi per portie de bodem van het gourmetpannetje met wat koekkruimels.
    Schep wat lemoncurd in het pannetje, tot net onder de bovenkant van de rand. Bedek de curd met 3 witte spekkies. Knip de spekkies iets kleiner als ze te hoog zijn.
  • Zet het pannetje onder de grill van de gourmetplaat en laat de spekkies verkleuren. De lemon meringue pie eet je uit het pannetje.

TIP | Om het nog gemakkelijker te maken kun je ook kant-en-klare lemoncurd kopen.


Dé wijntip bij gourmetten

Één wijn die perfect past bij alle gerechtjes is moeilijk. Toch zijn er een paar goeie wijnen die bij iedereen in de smaak zullen vallen.

Dit moeten we overwegen als we gourmetten:

  1. De wijn moet niet té krachtig zijn. Het plezier van gourmetten gaat ten onder als we de gerechtjes zelf niet meer kunnen proeven. 
  2. Aan de andere kant moet de wijn niet wegvallen. Een té lichte wijn is dus ook geen optie.  
Rode wijn

Wat blijft er dan over? De zachte merlot druif. Niet te licht, en niet te zwaar. Met deze druivensoort scoor je het hoogst op (bijna) alle gourmet gerechten. Probeer bijvoorbeeld deze Chileense La Palma Merlot


Gourmetten als een pro van Danny Jansen

Daar is ‘ie dan. Ik durf bijna wel te zeggen dat dit boek de ‘Gourmetbijbel’ is. Haal jij het gourmetstel meerdere keren per jaar uit de kast? Of wil je gewoon fool-proof gourmetten? Zet ‘Gourmetpret met Danny’ dan op je verlanglijstje. 

Hier vind je heel veel gourmetrecepten, en Danny helpt je door alle momenten van de avond heen. 

Danny Jansen ken je waarschijnlijk  als chef bij 24Kitchen. Zijn gezelligheid en gigantische kennis aan eten heeft hij allemaal meegenomen in dit boek. Dit is een echte aanrader!

Gourmetpret-met-Danny-bookcover

Gourmetpret met Danny

  • Auteur | Danny Jansen
  • Uitgever | Unieboek Spectrum
  • Omvang | 160 pagina’s
  • ISBN | 9789000369454
  • Prijs | € 15

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten