Chocolate chip cookies, een goed en makkelijk recept voor deze ultieme lekkernij ontbrak misschien nog in jouw repertoire. Tot nu toe dan, want met dit recept kan je scoren!

We begeleiden je stap voor stap, laten zien waar je op moet letten én geven je nog een aantal variatietips. Lees dus snel verder voor de allerlekkerste chocolate chip cookies! Toch zin in andere koekjes? Hier vind je alle recepten om koekjes te bakken bij elkaar. 

Lees snel verder voor het recept!

Chocolate chip cookies

4 from 9 votes
Course: Snacks, TussendoortjesCuisine: Amerikaans
Portie

35

Koekjes
Bereidingstijd

1

hour 

Deze chocolate chip cookies zijn heerlijk smeuïg en hebben een lekker krokant randje. Kortom, ze zijn onweerstaanbaar en ze zijn supermakkelijk om te maken. 

Onder het recept vind je 7 tips voor de beste chocolate chips cookies én vertellen we je hoe je ze het beste kunt bewaren!

Ingrediënten

  • 227 gr 227 gezouten boter (op kamertemperatuur)

  • 200 gr 200 suiker

  • 220 gr 220 lichtbruine suiker

  • 2 tl 2 vanille-extract

  • 2 2 grote eieren

  • 360 gr 360 bloem

  • 1 tl 1 baksoda

  • ½ tl ½ bakpoeder

  • ½ tl ½ zout

  • 350 gr 350 chocolade (gehakt, stukken van ongeveer 0,5 cm)

Zo maak je chocolate chip cookies

  • Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de bloem, soda, zout en bakpoeder in een kom. Klop in een andere kom de boter en suikers tot ze goed gemengd zijn.
  • Voeg de eieren en het vanille-extract aan de boter toe en klop alles tot het luchtig is. Meng de droge ingrediënten erdoor. Voeg de chocolade toe.
  • Rol ongeveer 2 eetlepels deeg tot een balletje en verdeel deze balletjes gelijkmatig over de bakplaat. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de balletjes zit. 

    Als het deeg te zacht is om met de hand te rollen kun je twee lepels gebruiken of het deeg even in de koelkast zetten. De vorm van het balletje is niet echt van belang, zorg er wel voor dat het balletje niet breder is dan hoog.
  • Bak de cookies 8-10 minuten in de hete oven. Zorg dat je de cookies niet te lang bakt. Haal ze na de baktijd uit de oven, zelfs als ze nog een beetje zacht zijn. De buitenkant wordt knapperiger tijdens het afkoelen. De zachtere binnenkant maakt de cookies juist zo lekker.
  • Laat de cookies nog 2 minuten op de hete bakplaat liggen. Laat ze dan afkoelen

variatieTips

  • Maak je chocolate chip cookies met de kinderen op een regenachtige zondagmiddag? Voeg wat smarties of m&m’s toe voor wat kleur.
  • Pinda’s, noten en rozijnen zijn een heerlijke toevoeging in chocolate chip cookies.
  • Je kunt de stukjes chocolade vervangen door karamelblokjes of een kleingesneden stroopwafel. Gebruik dan wel een wat minder suiker.
  • Voeg wat cacaopoeder toe aan het deeg en vervang de chocolade gedeeltelijk door stukjes witte chocolade.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

chocolate chip cookies deeg

7 tips voor de beste chocolate chip cookies

Dit recept is supermakkelijk, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten:

#1 Zachte boter
Zorg dat de boter zacht is. Hierdoor mengen de ingrediënten makkelijker en zakt het deeg mooi in als je de cookies bakt.

#2 Weeg nauwkeurig je ingrediënten
Bij bakken is het enorm belangrijk dat je alles nauwkeurig afweegt. Bij deze cookies is dit niet anders.

#3 Veel chocolade 
Gebruik VEEL chocolade….. Ja, dat lijkt me logisch, toch?

#4 Bak je koekjes niet te lang 
Bak de cookies niet te lang. Goede chocolate chip cookies zijn niet door en door krokant, maar lekker een beetje ‘chewy’ vanbinnen.  

#5 Let op de temperatuur van de oven
Zorg dat de oven de juiste temperatuur heeft. Te heet of niet heet genoeg, dit kan invloed hebben op dikte van de cookies. Met een thermometer weet je zeker dat de oven de juiste temperatuur heeft.

#6 Ingrediënten op kamertemperatuur 
Zorg dat al de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Als je deeg te koud is loopt het niet goed uit en als het te warm is worden de cookies te plat. Je kunt dit compenseren door het deeg te koelen voor je de cookies bakt of door de balletjes wat hoger te maken.

#7 Mix het deeg niet te lang 
Mix het deeg niet te lang. Door de wrijving warmt het deeg op en loopt het te veel uit tijdens het bakken.  

Chocolate chip cookies

Hoe bewaar je chocolate chip cookies?

Laten we eerlijk zijn. Vers zijn chocolate chip cookies het allerlekkerst, maar als je de zelfbeheersing hebt om niet alle cookies op te eten en je er een paar wilt bewaren, doe dit dat in een afsluitbare bak als ze volledig zijn afgekoeld. Zo blijven ze zeker een week lekker.

Interessanter is het om het deeg in te vriezen. Leg de balletjes op een bord op dienblad en vries ze aan, zodat ze hard zijn. Dan doe je ze in een afsluitbare bak of ziploc-zakje. Laat de balletjes minstens een halfuurtje op de bakplaat ontdooien voordat je ze gaat bakken.

‘Cookie dough’ kun je maximaal 2 weken in een afgesloten bak in de koelkast bewaren.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten