Yoghurt is innig verweven in ons dagelijks leven. Het is heerlijk als ontbijt met granola of als gezonde snack. We gebruiken yoghurt als basis van sauzen, zoals tzatziki of de saus bij deze tomatenbeignets. Van yoghurt kun je ook heerlijke frisse dressings maken.

Kortom, we kunnen niet zonder yoghurt.

Maar wat is yoghurt precies? Welke soorten zijn er en welke yoghurt is het gezondst? Je leest het in dit artikel!

Yoghurt honing

Wat is yoghurt en hoe wordt het gemaakt?

Yoghurt is, net als karnemelk, in essentie gewoon gefermenteerde melk.

Yoghurt krijg je door melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen. Hierdoor wordt melksuiker omgezet in melkzuur en wordt de melk dikker, waardoor het die frisse zurige smaak krijgt. De lengte van het fermentatieproces en de temperatuur hangen af van het soort yoghurt. Hierover later meer.

Yoghurt is dus niet hetzelfde als kwark. Om kwark te maken wordt er ook nog stremsel toegevoegd. Kwark is dus eigenlijk een heel jonge kaas.

Griekse yoghurt

Welke soorten yoghurt zijn er?

In grote lijnen kun je onderverdelen in 2 soorten: ‘roeryoghurt’ en ‘standyoghurt’.

  • Roeryoghurt wordt tijdens het proces een aantal keer omgeroerd, waardoor de yoghurt vrij vloeibaar blijft.
  • Standyoghurt wordt op een hogere temperatuur en korter gefermenteerd. Het resultaat is een veel dikkere yoghurt, die je door moet roeren voordat je hem kunt schenken.

Hollandse yoghurt

Gewone, Hollandse yoghurt is meestal roeryoghurt. Met deze yoghurt zijn we opgegroeid: het is vloeibaar en zit in een kartonnen pak. Van deze ‘gewone’ yoghurt heb je vervolgens drie soorten:

  • Mager (minder dan 1% vet)
  • Halfvol (tussen 1-3% vet)
  • Vol (rond 3% vet)

Griekse yoghurt

Deze yoghurt is een stuk minder vochtig dan de yoghurt uit pak. Het resultaat is een yoghurt die veel dikker en vetter is dan zijn Hollandse tegenhanger. Griekse yoghurt leent zich perfect om mee te koken. De dikke, romige structuur doet het goed als basis voor sausjes, en je kunt deze yoghurt ook opwarmen zonder bang te zijn dat het begint te schiften.

Dankzij het hoge vetpercentage (soms wel 10 procent!) is het een goede vervanger voor zure room, als je op zoek bent naar een wat mildere smaak.

Bulgaarse yoghurt

Bulgaarse yoghurt lijkt op Griekse yoghurt, maar wordt op een heel andere manier gemaakt. Om deze yoghurt te maken wordt melk ingekookt en gemengd met melkpoeder.

Bulgaarse yoghurt is wat minder vet dan Griekse yoghurt, en heeft een extreem zachte smaak. Erg geschikt voor mensen die absoluut niet houden van een zure yoghurtsmaak, en ook voor bereiding waarin je geen zure elementen wil proeven.

Turkse yoghurt

Turkse yoghurt, tot slot, lijkt meer te worden gebruikt als verzamelnaam voor verschillende soorten yoghurt. Het vetpercentage kan tussen de Turkse yoghurts behoorlijk verschillen. Van 3% tot 10%. Hier moet je wel even op letten.

Yoghurt

Welke yoghurt is gezond?

Dat yoghurt gezond is, daar bestaat geen twijfel over. Yoghurt is een bron van calcium en eiwitten. Een schaaltje yoghurt per dag vermindert de kans op darmkanker en diabetes.

Dit betekent echter niet dat alle soorten yoghurt even gezond zijn. Het belangrijkste waar je op moet letten, is hoeveel verzadigde vetten en suikers er in de yoghurt zit. Hieronder lees je hier meer over:

  • Volle yoghurt bevat verzadigde vetten. Deze vetten verhogen het cholesterol, waardoor je meer risico loopt op hart- en vaatziekten.
  • Griekse yoghurt In Griekse yoghurt zit meer vet dan gewone yoghurt, omdat er vaak room aan toe wordt gevoegd. Hierdoor bevat een schaaltje Griekse yoghurt bijna 3 keer zoveel calorieën als gewone yoghurt. Het is dus beter om magere varianten te kopen, zoals: ‘yoghurt Griekse stijl’. Deze bevatten vaak minder verzadigd vet en dat maakt ze natuurlijk stukken gezonder.
  • Turkse en Bulgaarse yoghurt bevatten vrij veel vet en calorieën. Er zijn nu gelukkig ook versies te koop met minder vet, dit staat op de verpakking. Kies voor de gezondste optie de yoghurt met een laag vetpercentage.
  • Vruchtenyoghurt is een ‘no go’ als je op zoek bent naar gezonde yoghurt. Het klinkt allemaal heel gezond, maar er zit uiteindelijk maar weinig fruit in (ongeveer een halve aardbei per bakje) en veel suiker (ongeveer 4 klontjes per schaaltje). Je kunt voor een gezonde optie beter yoghurt zonder smaakje kopen, en er zelf vers fruit aan toevoegen.
  • Magere yoghurt. Deze variant is zonder twijfel het gezondst, omdat er weinig vet en geen toegevoegde suiker in zit.
  • IJslandse Skyr.  Dit is technisch gezien geen yoghurt, omdat het een ‘kaasbehandeling’ heeft ondergaan. Skyr bevat weinig vet en veel calcium en proteïnen. Tegelijkertijd is het heerlijk romig. Een echte superfood, dus.