De Beste WijnSpijs Restaurants Van Nederland zijn weer gekozen. Ruim 25.000 wandelaars liepen in 2018 een WijnSpijs Wandeling in een van de 111 evenementen. Uit de ingevulde enquetes na de wandeling zijn uit meer dan 660 hotspots de beste 10 van 2018 gekozen.

Op nummer 9 | De Zaak uit Doetinchem

In 2018 waren ze al ‘het beste WijnSpijs restaurant van oktober‘ en nu staan ze op plek nummer 9 in de top 10 van heel het jaar. Wat een toppers zijn het toch! We deden een mini interview met Joost. Waarom je op bezoek moet bij De Zaak? Dat lees je hier…

Restaurant de zaak

Interview met Joost

Wie ben je?
Ik ben Joost. Ik ben al ruim 15 jaar werkzaam op de plek waar nu restaurant De Zaak gevestigd is (voorheen restaurant Riche, sinds Mei 2011 restaurant De Zaak) en sinds April 2018 de trotse eigenaar van dit mooie restaurant gevestigd in één van de weinige monumentale panden in Doetinchem.

Foto_Joost_Kappert__Dirk-Jan_Tjoonk_3-1-700x583

Waar kom je vandaan?
Ik ben geboren en getogen en nog steeds woonachtig in Zeddam een klein plaatsje onder de rook van Doetinchem.

Wat is je favoriete keuken en gerecht?
Het klinkt wellicht cliché, maar ik lust en eet eigenlijk alles. Al kun je me ’s nachts wel wakker maken voor een “echt goeie” risotto, met een stukje vis of vlees.

Wat serveerde je tijdens de WijnSpijs Wandeling?
Tijdens de WijnSpijs wandeling serveerden we een 30 uur sous-vide gegaarde varkenswang (koontje) een “echt goede” risotto met lekker veel mascarpone, Parmezaanse kaas, verse groene kruiden en een tuile van Parmezaanse kaas. Tezamen met dit gerechtje serveerden we een licht gekoelde Pinot Noiruit Roemenië.

Lees hier meer over Pinot Noir 

Waarom heb je daarvoor gekozen?
Restaurant De Zaak staat bekend om haar 5-gangen bites arrangement. Dit 5-gangen verrassingsmenu bestaat uit een voor-, soep-, tussen-, hoofd- en nagerecht. Tezamen goed als volledige maaltijd. Het is écht een beetje proeven en proberen van allerlei kleine gerechten. Iedere twee weken wordt het 5-gangen bites menu vernieuwd en passen we de vijf gerechten aan naar gelang het seizoen.

De meeste lovende reacties hebben we de afgelopen tijd gekregen over onze smeuïge groene kruiden risotto met varkenswang. Vandaar dat we zonder enige twijfel hebben gekozen om dit “bijzondere” gerechtje te serveren tijdens De WijnSpijs Wandeling afgelopen Oktober.

gerecht restaurant de zaak

Ook trek in risotto gekregen? Lees ons recept voor citroenrisotto!

Hoe maak je er een topdag van? Zijn er speciale dingen die je met je team bespreekt van tevoren?
Allereerst was het een Topdag, vanwege het fantastische weer. Op 21 oktober zat een groot deel van de gasten welke deelname aan de WijnSpijs wandeling nog heerlijk buiten; en dat op 21 Oktober!!

Ook wil ik mijn dank uitspreken naar het ontzettend enthousiaste publiek die deelname aan de WijnSpijs wandeling. Zo goed als alle 170 deelnemers waren geïnteresseerd in “ons verhaal.” Juist doordat je met deze WijnSpijs wandeling publiek trekt wat geïnteresseerd en gepassioneerd is in eten en drinken maakt het voor mij en mijn collega’s ook een stuk makkelijker om ons enthousiasme over te brengen.

Wij werken met een relatief jong team, maar wel jongelui die allemaal affiniteit hebben met de horeca. Bijna al mijn collega’s zitten op de hotelschool in de regio of hebben de hotelschool afgerond. Het zijn stuk voor stuk mensen die het vak verstaan en op deze manier het enthousiasme kunnen uitstralen.

Door vroeg van te voren het team mee te laten denken met de juiste wijn/spijs combinaties, creëer je een bepaalde saamhorigheid en team gevoel, waardoor iedereen zich belangrijk en betrokken voelt.

Ik en mijn collega’s vinden het daarnaast enorm belangrijk om onze gasten bewust te maken van hetgeen er op het bord, of in het glas van onze gasten zit. Wat is er gebeurd met dit stukje vlees of deze wijn, voordat het bij u op uw bord of in uw glas belandt. Wat voor smaken kunt u verwachten, hoe is dit stukje vlees bereid, hoe is dit vlees gegaard, hoe is het op smaak gebracht. Dit zijn enorm belangrijke punten die wij op een zo enthousiast mogelijke manier met onze gasten willen delen.

Wat maakt jouw restaurant bijzonder?

Vlees snijden

Zoals eerder aangegeven staat ons restaurant bekend om haar 5-gangen bites arrangement. Een uitgebreid 5 gangen menu met bijbehorende tekst en uitleg over de diverse gerechten en eventuele bijpassende wijnen. Wij willen mensen een “avondje uit” bezorgen en dit voor slechts € 27,95.

Overigens hebben wij altijd meer dan 20 wijnen welke we per glas serveren hierdoor kunnen we met onze gasten altijd opzoek gaan naar een voor hen passende wijn.

Ook een avondje uit naar ‘De Zaak’?
Restaurant de Zaak
Grutstraat, 16
Doetinchem
0314-361 022

Wil je ook een keer meelopen met een WijnSpijs Wandeling? Klik hier voor de beschikbare steden en data!