Fashionable Falanghina | deze Italiaanse druif is back on track [infograhics]

Fashionable Falanghina

Een vleugje citrus. Een vrolijk bloemenbouquet. En de geur van natte kiezels na een zomerse regenbui. Hallo roze grapefruit! Sappige peer en frisse groene meloenen. Dit is waar vele Napolitanen ook heel vrolijk van worden. De geur van hun wijn. Een druivensoort die voorzichtig weer in de schijnwerpers komt te staan. Fashionable Falanghina.

Deze levendige wijn komt weer helemaal terug! De smaken variëren van allerlei soorten citrus, perzik en abrikoos, tot groene meloen, appels en peren. De mooiste Falanghina hebben fijne mineraliteit, bloemen, honing en amandel tonen. De sappige variant is stevig en heeft flinke zuren met een hele eigen stijl en smaak. Ergens lijkt ze misschien wel op Nieuwe Wereld Semillon?

Map-Italie-Campania-Falanghina

Romeinse Grand Cru 👉 Falernum

Falanghina draait al even mee. De romeinen noemden de wijn Falernian een van de grotere wijnen uit de geschiedenisboeken. Deze ultieme classic – geblend van Aglianico (rood), Greco en Falanghina – werd ook toen al bewaard. Wijn uit 121 voor Christus werd gedronken in het jaar 60 voor Christus op een feestje ter ere van niemand minder dan…Caesar! 

Falanghina uit Campanië

De grijsgele druif groeit bijna exclusief in het zuiden van Italië, in de Campania regio rondom Napels – de stad waar verse buffelmozzarella grote indruk maakt. Het klimaat hier langs de kust is continentaal: heet en droog. Meer van de kust af valt iets meer regen. De vulkanische bodem maakt het plaatje af: hier kunnen fantastische wijnen worden gemaakt.

Map-Italie-Campania-Falanghina

➕ Mooi he? Ontdek Italië tijdens een van deze prachtige wijnreizen

Het lijstje witte druivensoorten in Campania wordt aangevoerd door Greco en Fiano. De derde is de laatbloeier Falanghina, of eigenlijk Falanghina Flegrea en Falanghina Beneventana. ‘Falanghina’ refereert dus aan twee (maar waarschijnlijk meer) druivensoorten. Ze zijn er verschillend uit en smaken ook anders. De meeste wijnen zijn een blend van de verschillende soorten. Op de meeste domeinen groeien ze gezellig naast elkaar. Omdat ze niet gelijktijdig rijpen maakt de wijnmaker eerste de ‘losse’ wijnen, waarna er geblend wordt.

Map-Italie-Campania--druivensoort-wijn-Falanghina

Falanghina DOC’s

Er zijn 3 DOCG’s (Fiano di Avellino, Greco di Tufo en Taurasi): het hoogste kwaliteitskeurmerk – en 17 DOC’s in deze regio. De Falanghina is (nog) niet doorgestoten tot de hoogste regionen, maar er zijn wel enkele DOC’s:

  • Capri Bianco
  • Falanghina di Sannio
  • Irpinia Falanghina
  • Falerno del Massico
  • Campi Flegri

➕ Lees ook | De Barolo van het Zuiden: Aglianico 

➕ Lees ook | Ontdek het Zuid Italiaanse temperament

Mamma mia : Spijs bij Falanghina wijnen

Ook op Capri – het piepkleine eilandje voor de kust van Napels wordt wijn gemaakt. De DOC Capri moet voor een deel uit Falanghina bestaan. ‘What grows together goes together’ gaat ook hier op. De karaktervolle wijnen combineren uitstekend met Salade Caprese.

Deze wijnen doet het naast de Caprese ook goed bij allerlei soorten seafood; schelpen, visje, inktvis. Gebakken of bij stevige wijnen zelfs gegrilde vis. Tomaten, groene kruiden, harde kazen, rauwe ham (met meloen) voor de lichtere versies. Pasta met venkel en een beetje tonijn. De gerijpte wijnen gaan een treetje hoger en kunnen zelfs bij witvlees. Net als kip deze wijn, heel veelzijdig. 😁

seafood-vongole

Kelderkunsten

Al eens Falanghina gedronken en totaal niet onder de indruk? Kan. Deze druif geeft bij overproductie vies tegenvallende resultaten. Laffe geur, smaakloze inhoud. Ook zijn er veel wijnmakers die de wijn maskeren of opleuken met kelderkunsten als rijping ‘sur lie’, of op nieuw hout. Aroma’s van banaan of ananas komen niet van de druif zelf, maar van bepaalde industriële gist soorten. Allemaal zaken die je met argusogen moet bekijken (al kan dat natuurlijk ook mooi uitpakken). Geef het niet te snel op. In topvorm is ze fantastisch én heel betaalbaar.

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email