Terwijl iedereen zich binnen schuil houdt vanwege het slechte weer, brengen wij een bezoekje aan de parel van het zuiden. En nee, we hebben het dan niet over de stad Breda, maar een nieuw ontdekte parel nabij gelegen: restaurant By Pascal in Oosterhout. Chef-kok Pascal Ariëns zorgt bij By Pascal samen met zijn team, tijdens zowel lunch als diner, voor een onvergetelijke ervaring. Boffen wij even dat wij deze ervaring mogen meemaken

Bijzonder interieur

Na een warm ontvangst van de gastvrouw, nemenwe plaats aan de perfecte tafel. Je weet wel, die ene aan het raam waar je precies door het hele restaurant kan kijken. Midden in het sfeervolle, donkere restaurant staat een fel rode bar. Niet helemaal mijn smaak, maar wel de onverwachte twist waar de zaak bekend om staat. Vol enthousiasme biedt sommelier Martijn Struijk ons een heerlijk aperitief aan: een cava op basis van peer en vlierbloesem, jammie!

interieur by Pascal

Niks geen hamburgertje na een fine-dining ervaring

Fine dining. Dat klinkt voor mij als een onvergetelijke culinaire ervaring waarbij je verrassende gerechten en wijnen proeft. Maar soms vragen de kleine porties toch nog naar een bezoekje aan de lokale fastfood keten. Dit was na By Pascal zeker niet het geval. Zo kunnen we genieten van maar liefst vijf amuses, allen op basis van pompoen. Wie had ooit gedacht dat pompoen zó lekker kon zijn?

pompoen-by-pascal

Tonijn on point

Waar je denkt dat je na vijf verschillende bereidingen van pompoen al genoeg verrast bent, stonden we perplex toen er plots drie grote borden voor ons neer werden gezet.  De gerookte tonijn met een crème van yoghurt en shiitake paddenstoelen wordt onthuld terwijl een stolpje vol rook van het bord wordt geheven. Even voelen we ons alsof we in het sprookje Belle en het Beest terecht zijn gekomen, zo betoverend ziet het eruit.

De andere twee voorgerechten doen niet onder voor dit plaatje. Een tartaar met mayonaise van kappertjes, brood krokant en een crunch van algen, waarnaast een mooi opgemaakt bord met gebrande tonijn met munt, pecannoten, curry en een jus van soja en gember staat. De Weignut Sander, Silvaner wijn uit Duitsland brengt heerlijke frisheid in de gerechten.

tonijn by pascal

Ook trek in tonijn gekregen? Check dan dit recept voor een gezonde tonijnsalade!

And I’m feeling good

Op dit punt beginnen we ons af te vragen hoe we nog meer verrast kunnen worden. Maar chef-kok Pascal Ariëns flikt het weer. Na de zacht gegaarde heilbot met zwarte rijst, rendang olie en saus van langoustine, wortel en citroen, staat daar weer een onconventionele smaakcombinatie: buikspek met octopus. Meteen gaat de gedachte naar het liedje Levels van Avicii, waarin hij Nina Simone’s Feeling Good een complete, maar geweldige, twist gaf. De zacht gegaarde buikspek met rode kool, spruitenblad en vinaigrette van laurier en tomaat zou al een gerecht op zich zijn geweest, maar de toevoeging van octopus is precies de remix die dit gerecht nodig heeft. Daarbij een glas St. Antoinne pinot noir uit Corsica: wat een heerlijke symfonie!

By pascal buikspek met octopus
By pascal pinot noir

Meer weten over pinot noir?

Een stukje Brabant

Het is tijd voor de guilty pleasure van elke Nederlander: de bitterbal. Deze leuke bourgondische hap van eend met savora mosterd brengt de nuchterheid van Brabant weer even terug. Een leuke manier ook om het hoofdgerecht in te luiden. Ja het hoofdgerecht, de twee gerechten hiervoor waren tussengerechten, I know. Het hoofdgerecht is een gebraden borstfilet van eend met ahorn, bataat, cashewnoten, witte biet en een saus van eend met garnalensambal. Hierbij krijgen we een lekkere Spaanse tempranillo crianza van het wijnhuis Bodegas Alvear die de smaken van het gerecht goed versterken. Kort gezegd: verrukkelijk!

Bitterballen by pascal

Koop dat basilicum plantje maar vlug

Voor alle chocolade lovers is het dessert de ultieme droom. We zien een aantal bekende combinaties terug: chocolademousse met caramel baileys ijs, lemoncurt en limoen mascarpone. Maar het zou Pascal niet zijn als er niet iets onverwachts op het bordje zou liggen. In dit geval een heerlijke cremeux van basilicum. Basilicum ja, dat plantje wat je normaal een keer door je pasta doet en daarna helemaal vergeet. De semillion sauvignon blanc uit Sauternes brengt de sterke smaak van chocola goed naar voren, zonder de frisheid van de basilicum en citroen te verliezen. Ik, een chocolade hater, zou nog wel wat meer van die lekkere basilicum op het bordje willen hebben.

Ook chocolate crazy? Probeer deze chocolade brownies. YUM!

chocolademousse met caramel baileys ijs
lemoncurt en limoen mascarpone

Even bijkletsen

Helemaal in onze roes bijkomend van de 20 kilo die we zijn aangekomen na deze avond, komt chef Pascal Ariëns nog even gezellig een praatje maken bij ons aan tafel. Daarin vertelt hij over zijn visie en het streven naar perfectie met hier en daar gewaagde combinaties. En óf we deze gewaagde combinaties geproefd hebben! Voor iedereen die een beetje uitdaging en verrassing in de fine dine wereld zoekt, is By Pascal zeker een aanrader!

Restaurant By Pascal

Klappeijstraat 22
4901 HE Oosterhout
0162 436 248
info@restaurantbypascal.nl