Als het om het combineren van kaas en wijn gaat, zijn er een paar factoren van belang: textuur, zuurgraad, vet en tannine.

Maar het aantal combinaties is onbegrensd; het gaat er vooral om wat jij lekker vindt.
Kaas en wijn zijn twee van de geneugten des levens, dus wat kan er nu beter zijn dan ze te combineren?

Vind je het leuk om meer te leren over het combineren van wijn en spijs? Bekijk dan ook de gratis proefles van onze online wijn-spijs cursus, Combineren Kun Je Leren.

Wijn en kaas

Ik heb door de jaren heen veel plezier beleefd aan het zoeken naar de perfecte match!

Een belangrijke stelregel luidt: wat samen groeit, smaakt vaak ook samen. Als een geitenkaas de trots van de Franse Loirestreek is, moet je hem zeker eens met een Loire wijn proberen.

Combineer wijnen met kazen van dezelfde intensiteit. Je hebt er niets aan als de wijn de smaak van een
kaas overheerst – ze moeten een goed huwelijk aangaan.

Een goede stelregel is dat wijnen met een alcoholpercentage van meer dan 14 procent intenser
van smaak zijn en beter bij krachtige kazen passen. Wijnen onder de 12 procent zijn minder intens en serveer je het beste bij mildere kazen.

Als je onzeker bent over welke kaas bij welke wijn past, kun je ervan uitgaan dat een rode wijn bij een stevige, nootachtige kaas een veilige gok is. Zulke kaas heeft genoeg vet om de tannine in de rode wijn te compenseren.

Je kunt ook cider (appelwijn) bij je kaas drinken. De intensiteit van de cider moet dan wel overeenkomen
met de intensiteit van de kaas. Cider is heerlijk bij romige blauwe kaas met een tikkeltje zurige en nootachtige bite; een slokje cider kan al die grote, robuuste smaken verenigen.

Wijn en zachte kaas

Wijn en verse kaas

Verse kaas zoals feta, geitenkaas, mozzarella, ricotta
en burrata gaan goed samen met een frisse, droge witte wijn – zoals jonge chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris, chablis, sancerre, pinot noir en gamay – droge rosé en mousserende wijn.

Vermijd zware, tanninerijke rode wijnen omdat die de kaas wegblazen.

Mijn favoriete combinatie: geitenkaas st maure en sauvignon blanc uit dezelfde streek.

Wijn en zachte kaas

Zachte kazen zoals brie, camembert, Neufchâtel, Baron Bigod en Tunworth zijn rijk en boterig, wat goed samengaat met rijke witte wijnen en fruitige rode wijnen met weinig tannine.

Bubbels zijn ook fantastisch bij zachte kazen omdat het
koolzuur mooi tegenwicht biedt aan de rijke smaak van de kaas. Probeer bijvoorbeeld een chardonnay, sancerre, chablis, beaujolais, côtes du rhône of een mooie champagne of andere mousserende wijn.

Mijn favoriete combinatie: Engelse Tunworthcamembert en Perrier-Jouët champagne


Wijn en halfharde kaas

Halfharde kazen zoals comté, gruyère, romige cheddar, jonge Goudse en fontina hebben meestal een stevige textuur en een krachtige smaak. Ze gaan goed samen
met een witte wijn met een matige body of met een fruitige rode. Combineer ze bijvoorbeeld met chardonnay, witte en rode bourgogne, pinot gris, rioja, pinot noir, zinfandel, rosé, sherry en jonge port.

Mijn favoriete combinatie: Westcombecheddar en witte bordeaux

Wijn en harde kaas

Harde kazen zoals Parmigiano Reggiano, oude Goudse, cheddar, manchego, beaufort, cantal, emmentaler en pecorino zijn krachtige, lang gerijpte kazen, en gaan dus goed samen met volle witte wijnen en tanninerijke rode. Combineer ze met oude witte bourgogne, een rode bordeaux, cabernet sauvignon, shiraz of merlot, of met vintage port, muskaatwijn of sherry.

Mijn favoriete combinatie: pecorino sardo en chianti

Wijn en blauw kaas


Blauwe kazen zoals stilton, gorgonzola, fourme d’ambert, bleu d’auvergne, cabrales en roquefort gaan goed samen met wijnen die iets zoeter zijn maar nog wel pit hebben.

Dat complementeert het zout van de kaas en balanceert de smaak. probeer riesling, vin santo, witte bourgogne, sauternes, pinot noir, shiraz, een sprankelende of licht mousserende rode wijn, muskaatwijn of port.

Mijn favoriete combinatie: stilton en tawny port

Wijn en stinkkaas

Kazen met gewassen korst, zoals taleggio, Époisses, Pont l’Évêque, reblochon, Munster en Vacherin Mont d’Or zijn krachtige stinkers. Daarom kun je ze het beste combineren met wijnen die de smaak aanvullen in plaats van tegenwicht bieden. Dit soort kazen gaat vooral goed samen met rijke, geurige wijn, zoete wijn en robuuste rode wijn.
Denk aan riesling, witte bourgogne, sauternes, pinot gris, pinot noir, shiraz, sprankelend rood, muskaatwijn of port.

Mijn favoriete combinatie: taleggio en een merlotkaas-maken

Zelf kaas maken

Wil je nog meer leren over kaas? Morgan Mc Glynn deelt al haar kennis in haar nieuwste boek Zelf Kaas Maken.

Een heerlijk boek voor de kaasliefhebber, vol recepten voor kaas en recepten mét kaas. Zoals het zelf maken van truffel brie, of gebakken camembert uit de oven.