Een van Spanjes eerste grote wijnen – Vega Sicilia – wordt gemaakt in extreme omstandigheden. De druiven in de Ribera Del Duero wijngaarden groeien op grote hoogte (zo’n 700 – 850 meter) en terwijl de temperaturen in de droge zomers oplopen tot een gemiddelde maximum temperatuur van ruim boven de 30 graden, zijn winters met sneeuw en temperaturen onder nul geen uitzondering. Door de hoogte kunnen de temperatuurverschillen zomers extreem oplopen.

Wijnmaker Javier Bañales van Bodegas Arzuaga – en buurman van het beroemde Vega Sicilia – beschrijft het klimaat zelf als, ‘Negen maanden winter, en drie maanden hel.‘ Tijd voor wat meer achtergrond over een van de meest gepromote wijngaarden van dit moment, Ribera Del Duero.

Ribera del Duero kurk

Ribera Del Duero

Het hooggelegen wijngebied ligt op twee uur rijden van Madrid, ten noord-westen van Spanje, aan de rivier de Duero (Douro in Portugal) en naast de culinaire tapasstad Valladolid gelegen. De bodem bestaat voornamelijk uit kalkhoudende kleigrond, door hun vermogen om water vast te houden en koel te blijven, de perfecte bodem voor het maken van stevige, intense wijnen met veel kleur. Andere grote wijnen van kleibodems vind je bijvoorbeeld in Chianti, Vosne-Romanée en ook in Napa Valley en Barossa Valley worden grote wijnen gemaakt op kleigronden.

Dan de temperatuurverschillen. Hoe gek het ook klinkt, helemaal niet verkeerd voor de druiven! De hete en droge zomerdagen worden afgewisseld met koele nachten, heel bevordelijk voor de aroma ontwikkeling van de druiven. De temperatuur verschillen kunnen oplopen tot 40 graden overdag en net boven nul in de nacht. Het zorgt voor krachtige wijnen met stevige tannines.

Ribera del Duero

Tinto Fino

Tempranillo is een hele baas in Ribera Del Duero, maar liefst 95% van de aanplant bestaat uit Tinto Fino, zoals de druif hier genoemd wordt. Het wereldberoemde Vega Sicilia (de lievelingswijn van zowel Winston Churchill en prins Charles) maakt hier al sinds het midden van de 19e eeuw topwijnen. Zij waren een van de eerste die de kwaliteiten van het gebied ontdekten. In hun blend gebruikten ze niet alleen Tempranillo, maar ook Franse druivensoorten.

Toen Ribera in 1982 uiteindelijk hun felbegeerde DO status kreeg, kon men deze druiven natuurlijk met geen mogelijkheid meer uitsluiten. Nog steeds bestaat een DO Ribera voor minimaal 75% uit Tempranillo, maar mogen druiven als Cabernet, Merlot, Garnacha, Malbec en Albillo worden toegevoegd aan de blend.

Rode en witte druiven in een blend

Deze laatste witte (!) druivensoort groeit van oorsprong tussen de blauwe druiven en wordt tegelijk vergist in dezelfde tank. Deze traditionele methode gebruikt men ook in de Franse Rhône en Australië bij het maken van Syrah (of Shiraz). Er wordt dan zo’n 5 % Viognier toegevoegd om de wijn wat meer zuren en expressie mee te geven.

Wijnflessen

Rijke stinkerds

Veel van de wijndomeinen in Ribera zijn in handen van rijke Madrilenen. Een wijngaard is een mooi statussymbool, en doordat naast Vega Sicilia, ook het wijnhuis van Peter Sisseck Pingus hier is gehuisvest ziet men ook de potentie van het wijngebied. Voor de druiven in Ribera del Duero (en voor de wijndrinkers)  is dit natuurlijk fantastisch nieuws. Er wordt volop geïnvesteerd in de nieuwste apparatuur en de beste vakmensen worden binnen gehaald.

Ribera del Duero

Goede jaargangen Ribera Del Duero:

2004 – 2005 – 2008 – 2009 – 2010 – 2011 – 2015 – 2016 

Snel een keertje proberen die wijnen

Wat kun je verwachten en wat eet je erbij? De wijnen van Ribera del Duero zijn echte geconcentreerde krachtpatsers die hun spieren graag laten zien. Donker van kleur en stevig in de tannine en aroma’s, maar altijd met de nodige zuren, dus een goede balans. Die aroma’s zijn bijvoorbeeld zwart bosfruit, balsamico, zoute drop, tabak, vanille, karamel en leer.

Net als in de Rioja vind je de termen Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva op het etiket. Ze geven aan hoe lang de wijnen hebben gerijpt op de fles en op hout. In vergelijking met de Rioja zijn de wijnen steviger en de aroma’s donkerder. Combineer Ribera del Duero wijnen met geroosterd lamsvlees, pittige stoofpotjes, chili, paddestoelen, geroosterde aubergine of een pure chocoladetaart.

Koopgids Ribera del Duero

Ook proberen? Gall&Gall verkoopt mooie voorbeelden voor een knappe prijs:

En zelfs de ultieme top van Ribera Vega Sicilia 2009(!) koop je via de webshop van Gall. De opperbeste Tempranillo rijpte maar liefst 77 maanden op hout en je koopt ‘m hier. Misschien leuk om eens gek te doen met Kerst?

Ribera del Duero

Foto’s © José I. Berdón via riberadelduero.es