Weizen en witbier, mijn zomertrauma

Vorige zomer stond ik nog bladen vol bier uit te delen op een overvol terras. Op de tap de Ur-Weizen van Gulpener. Niet. Aan. Te. Slepen. In van die lekkere hoge glazen.

En dan – met op een dienblad negen van die jongens –  twee drukke wegen oversteken naar het achterste terras. Negen zomers lang. Leuk joh. Je begrijpt, ik ben afgehaakt (geintje natuurlijk, het was super leuk).

licht bier, met lichte, zure gerechten

Ik wil die!

Wat mij toen ook al opviel is dat veel mensen de verschillen tussen Weizen en Witbier helemaal niet weten. Ze zien zo’n dienblad het terras overgaan en roepen; “Doe mij ook maar zo’n witbiertje”. Proberen uit te leggen dat het geen Witbier, maar Weizen is, kun je beter achterwegen laten. “Dat is toch gewoon hetzelfde.” Of  – om met het magische woord van mijn tweejarige neefje te spreken – “DIE!”

Mensen die je na hun bestelling van “een witbiertje” – een flesje IJwit komt brengen –  zijn ontroostbaar, omdat ze hetzelfde ‘witbiertje’ als de buurman willen. Ik heb dus wat onverwerkte trauma’s en die ga ik nu van mij afschrijven. (Lees rustig door. Je hebt er echt wat aan.)

Dol op speciaalbieren? Ontdek nog veel meer mooie bieren tijdens de Speciaalbier Tour. Op zondag langs de leukste kroegen, microbrouwerijen en mooiste barren van de stad. Bekijk snel de agenda en trommel je vrienden op!

De verschillen tussen Weizen en Witbier

Weizen

  • Weizen is Duits
  • Moet gebrouwen worden volgens het Reinheitsgebot: bier mag alleen bestaan uit graan + water + hop
  • Bestaat voor minimaal 50% uit tarwemout
  • Aroma’s als kruidnagel en banaan
  • Geel tot blond
  • Minder hop en daardoor minder bitter
  • Meer koolzuur en meestal iets zoeter dan Witbier.
  • Smaak: Zacht, romig, zoet, vol
  • Om nog meer verwarring te zaaien wordt Weizen ook wel Weißbier genoemd in Duitsland.
  • Weizen betekent tarwe

Witbier

  • Witbier is Belgisch
  • Naast graan, water en hop mogen er wél 'Botanicals' worden toegevoegd, zoals korianderzaad en Citrusschillen
  • Hoeft geen minimum percentage aan tarwemout te bevatten
  • Bleekgeel
  • Meer hop en dus iets bitterder
  • Smaak: Fris, Citrus-achtig, zoete afdronk
  • Aroma’s als Citrus en koriander
  • De gebruikte tarwe is ongemout
  • Naam te danken aan de kleur van het bier

De overeenkomsten tussen witbier en weizen

Naast de verschillen tussen weizen en witbier zijn er natuurlijk ook nogal wat overeenkomsten. Vandaar dat ik de verwarring best begrijp. Komt-ie:

  • Beide zijn tarwe bieren
  • Allebei ongefilterd
  • Beide bovengistende bieren
  • Het lekkerst in de zomer of in de zon
  • Alcoholpercentages verschillen vrijwel niet van elkaar

Lees ook: IPA | 6x het biertje waar je niet omheen kunt – al zou je het willen

Lees ook: Bier en Spijs combineren doe je zo

Witbier
Citroen in je bier is niet cool

Doe wat je wilt – natuurlijk – maar een citroentje in je bier is een ‘big no no’. Dat citroentje is ooit in swung geraakt, omdat Hoegaarden niet aan te slepen was, en er nog een zuurtje miste in het ‘snel op de markt gebrachte’ bier. Vandaar. Inmiddels totaal onnodig. Bovendien is het funest voor je schuimkraag en koolzuur.

[TIP] Hou je ogen open voor de New England IPA het schijnt de nieuwste rage te worden. Gewoon een tip.