5 x de lekkerste bier en spijs combinaties!

WijnSpijs
WijnSpijs

5 x de lekkerste bier en spijs combinaties!

Velen laten een (speciaal)biertje al gauw staan tijdens het diner, onder het mom ‘dan zit ik zo snel vol’. Zonde! Want net zoals met wijn en spijs combinaties kan het juiste biertje je gerecht nét dat beetje extra geven. Hieronder lees je de spelregels.

1. Licht gerecht 👉 Verfrissend of fruitig bier

We beginnen met een inkoppertje: bij een licht gerechtje zou je ook geen zware rode wijn serveren, en met bier werkt dat in dezen hetzelfde. Een frisse salade of een licht, wat zuurder voorgerecht (bijvoorbeeld een ceviche bereiding) gaat het beste met een wat zuurder witbiertje of een lichte Corona of San Miguel Fresca.

Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen weizen en witbier? Je leest het hier!

2. Gebakken of gegrild 👉 Bier met gebrande mout

Een bier van gebrand mout combineren met een gegrild stuk vlees zorgt juist niet voor het volle gevoel waar je snel bang voor zou zijn: “Als ik een zwaar biertje drink bij mijn eten zit ik zo snel vol”. Dat is dus niet zo, en eigenlijk zou je bij een saté dus (naast een simpel pilsje) ook prima een porter of stout kunnen serveren. De stevige smaak van het bier zorgt ervoor dat de smaak van je gegrilde stuk vlees omhoog wordt gehaald.

3. Spicy 👉  Zoet of juist bitter bier

Je zou verwachten dat het combineren van een spicy gerecht met een zacht biertje (om de kruiden af te zwakken) goed zou werken, maar het tegenovergestelde gebeurt: je gerecht wordt (voor je mondgevoel) alleen maar pittiger. Vandaar is het een betere keus om een spicy gerecht te combineren met een zoet biertje, zoals een Liefmans of een Radler. Als je hier niet zo van houdt, kun je ook kiezen voor een biertje met een hoge bitterheid. Bitterheid in bier wordt (kijkend naar de huidige trend) vaak veroorzaakt door een overmatig hopgebruik, en vallen veelal onder de Engelse ‘Ale’ categorie. Een IPA (India Pale Ale) is hier een goed voorbeeld van, en zal de spicyness van je gerecht juist goed uitbalanceren door de bittere hopsmaak.

Hou jij ook wel van een biertje? Doe mee aan de BierSpijs wandeling!

Bier-spijs-combineren

4. Gekookt of gestoomd 👉  Zacht en rond bier

Vaak zijn gerechten die bereid zijn door middel van koken of stomen wat zachter van smaak, en hier wil je dus juist wél een zacht biertje bij serveren. Hiervoor geldt weer hetzelfde principe als met wijn: als je een te sterk biertje (te granig, te zoet of te bitter) serveert, overpowert dit je gerecht. Een simpele Leffe Blond of een Leffe Royal Whitbread Golding will do the trick!

Of probeer eens dit blond biertje!

5. Romig gerecht  👉 Rond of juist bitter bier

Ook hierin is bier en spijs gelijk aan wijn en spijs: soms kun je met bier twee kanten op. In het geval van een romig gerechtje kun je de romigheid versterken of juist contrasteren. Het versterken van een romige smaak gaat goed met een zacht, boterig biertje zoals een Leffe Whitbread Golding of een La Chouffe. Als je de romigheid van een gerecht liever wilt contrasteren kun je kiezen voor een bier wat meer bitter van smaak is. Dat kan wederom door te kiezen voor een extra hoppige IPA of bijvoorbeeld een Amber Ale.

Dit artikel is geschreven door Lisette Hummelink -> al tijden bezig met het ontdekken van bier in al zijn charme. Tappen, onderzoeken, vertellen en schrijven, het liefst de hele dag. Haar favoriete bier wisselt elke week, momenteel is het Bravoure van Brouwerij de Dochter van de Korenaer.
Bronnen: Beer masterclass Fiona de Lange, Brewers Association, Beeradvocate.com, Craftbeer.com
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?