5 x de lekkerste bier en spijs combinaties!

Velen laten een (speciaal)biertje staan tijdens het diner, onder het mom ‘dan zit ik zo snel vol’. Zonde!

Want net zoals met wijn en spijs combinaties, kan het juiste biertje je gerecht nét dat beetje extra geven. Hieronder lees je een paar handige de spelregels.

1. Licht (of fris) gerecht 👉 Verfrissend of fruitig bier

We beginnen met een inkoppertje: bij een licht gerechtje zou je ook geen zware rode wijn serveren, en met bier werkt dat in dezen hetzelfde.

Een frisse salade of een licht, wat zuurder voorgerecht (bijvoorbeeld een ceviche bereiding) gaat het beste met een wat zuurder witbiertje of een lichte Corona of San Miguel Fresca.

licht bier, met lichte, zure gerechten

Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen weizen en witbier? Lees het hier!

2. Gebakken of gegrild 👉 Bier met gebrande mout

Een bier van gebrand mout combineren met een gegrild stuk vlees zorgt juist niet voor het volle gevoel waar je snel bang voor zou zijn: “Als ik een zwaar biertje drink bij mijn eten zit ik zo snel vol”. Dat is dus niet zo, en eigenlijk zou je bij een simpele saté dus (naast een simpel pilsje) ook prima een porter of stout kunnen serveren. De stevige smaak van het bier zorgt ervoor dat de smaak van je gegrilde stuk vlees omhoog wordt gehaald.

bier spijs combinaties

3. Spicy 👉  Zoet of juist bitter bier

Je zou verwachten dat het combineren van een spicy gerecht met een zacht biertje (om de kruiden af te zwakken) goed zou werken, maar het tegenovergestelde gebeurt: je gerecht wordt (voor je mondgevoel) alleen maar pittiger. Vandaar is het een betere keus om een spicy gerecht te combineren met een zoet biertje, zoals een Liefmans of een Radler.

Als je hier niet zo van houdt, kun je ook kiezen voor een biertje met een hoge bitterheid. Bitterheid in bier wordt (kijkend naar de huidige trend) vaak veroorzaakt door een overmatig hopgebruik, en vallen veelal onder de Engelse ‘Ale’ categorie. Een IPA (India Pale Ale) is hier een goed voorbeeld van, en zal de spicyness van je gerecht juist goed uitbalanceren door de bittere hopsmaak.

bier en eten combineren

Hou jij ook wel van een biertje? Doe mee aan de Speciaalbier Tour.
De leukste en langste kroegentocht van Nederland.

4. Gekookt of gestoomd 👉 Zacht en rond bier

Vaak zijn gerechten die bereid zijn door middel van koken of stomen wat zachter van smaak, en hier wil je dus juist wél een zacht biertje bij serveren. Hiervoor geldt weer hetzelfde principe als met wijn: als je een te sterk biertje (te granig, te zoet of te bitter) serveert, overpowert dit je gerecht. Een simpele Leffe Blond of een Leffe Royal Whitbread Golding will do the trick!

speciaalbiertour

5. Romig gerecht 👉 Rond of juist bitter bier

Ook hierin is bier en spijs gelijk aan wijn en spijs: soms kun je met bier twee kanten op. In het geval van een romig gerechtje kun je de romigheid versterken of juist contrasteren. Het versterken van een romige smaak gaat goed met een zacht, boterig biertje zoals een Leffe Whitbread Golding of een La Chouffe. Als je de romigheid van een gerecht liever wilt contrasteren kun je kiezen voor een bier wat meer bitter van smaak is. Dat kan wederom door te kiezen voor een extra hoppige IPA of bijvoorbeeld een Amber Ale.

bier en eten

Dit artikel is geschreven door Lisette Hummelink -> al tijden bezig met het ontdekken van bier in al zijn charme. Tappen, onderzoeken, vertellen en schrijven, het liefst de hele dag. Haar favoriete bier wisselt elke week, momenteel is het Bravoure van Brouwerij de Dochter van de Korenaer.

Bronnen: Beer masterclass Fiona de Lange, Brewers Association, Beeradvocate.com, Craftbeer.com