Advocaat is een alcoholische drank die oorspronkelijk uit Nederland stamt. Het is een dikke, gele drank die wordt gemaakt met eieren, suiker en brandewijn. Het heeft een zoete, romige smaak die doet denken aan een crème brûlée of panna cotta.

In Nederland wordt het meestal als dessert drank gedronken, maar het wordt ook vaak gebruikt als basis voor cocktails en als taartenvulling. Met Pasen hoort een advocaatje erbij, dat komt natuurlijk door de associatie met eieren. Hier vind je nog meer paasrecepten om inspiratie op te doen!

En zelf advocaat maken is makkelijker dan je denkt, lees maar mee.

Advocaatje maken zoals vroeger

4 from 4 votes
Recipe by Vale Berral García Cuisine: Nederlands
liter

1

Bereidingstijd

15

minutes

Voor het maken van advocaat heb je nodig: een pan met kokend water, een schone rvs kom en een digitale thermometer. Zet ook alvast een bak met ijskoud water klaar (Dat kan ook in de gootsteen).

Ingrediënten

  • 250 gr 250 eidooiers (+/- 15 eidooiers)

  • 250 gr 250 suiker

  • 300 ml 300 brandewijn/jenever/wodka

  • 1 1 vanillestokje - of je eigen gemaakte vanille essence

  • mespuntje mespuntje zout

  • Ook nodig
  • thermometer

  • zeef

  • trechter

  • uitgekookte fles met brede hals

Zo maak je advocaat

  • Doe de eidooiers met de suiker, wodka, vanille (essence) en zout in de kom. Meng goed door.

    Een vanillestokje snijd je in de lengte door, schraap je helemaal uit. Zowel het stokje als het merg gaat bij de dooiers.

    Ik gebruik in plaats daarvan mijn zelfgemaakte fantastische vanille extract en daarvan giet ik er een flinke scheut bij. Hier lees je hoe je dat ook zelf maakt. (Zeker doen, het is fantastisch en ik gebruik het super vaak!)
    eieren opkloppen advocaat
  • Breng een pan met een laagje water aan de kook. Zet de kom op de pan maar laat het niet in contact komen met het zachtjes kokende water. Het eiermengsel moet verhit worden door de hitte van de stoom, maar het moet geen roerei worden. au bain marie advocaat
  • Klop met een handklopper, spatel of garde net zo lang totdat het mengsel begint te binden en dikker wordt en de thermometer 62 graden aangeeft. Dit duurt een paar minuten. Niet stoppen met kloppen want dan krijg je stukjes gestold ei. En zorg dat je telkens goed langs de randen blijft gaan. advocaat recept
  • Zet alvast een kom met ijswater klaar, of vul de gootsteen met ijskoud water.
    Als je thermometer 62 graden aangeeft verplaats je de bak met advocaat direct naar de bak met ijswater.
  • Blijf roeren tot de advocaat flink is afgekoeld.
  • Roer de advocaat door een fijne zeef om er zeker van te zijn dat je een gladde drank hebt zonder vanille. Advocaat maken
  • Vul een uitgekookte weckpot of fles met de advocaat en bewaar in de koelkast. Wel eerst even proeven natuurlijk! weckfles met advocaat

Video van het recept

Tips

  • In Nederland gebruiken we jenever of brandewijn. Mijn voorkeur heeft wodka. Maar probeer ook eens met gin of calvados voor net een andere smaak.
  • Gooi je uitgeschraapte vanillestokjes nooit weg maar doe ze in een pot met suiker. Na een tijdje heb je de lekkerste vanille-suiker! Zelf maak ik vanille essence, hier lees je hoe jij dat ook kan maken.
  • Bewaar je advocaat op een donkere koele plek. Koelkast is dus het beste. Het voelt misschien vreemd dat je iets dat je net met verse eieren hebt gemaakt lang bewaart. Maar het kan echt.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Advocaat door de eeuwen heen

De precieze oorsprong van advocaat is onbekend, maar het wordt al eeuwenlang geproduceerd en gedronken in Nederland en omringende landen. Het is een oude drank die vermoedelijk uit de Middeleeuwen stamt en die is ontwikkeld door apothekers en distilleerders. In die tijd was het een populaire drank die werd gebruikt als medicijn en tonicum voor het versterken van de gezondheid.

In de 19e eeuw begonnen cafeetjes en bars advocaat als drank te serveren en de populariteit ervan nam toe. In de 20e eeuw werd het productieproces verfijnd en werd het een populair drankje voor feesten en speciale gelegenheden.

Tegenwoordig is advocaat nog steeds een populaire drank in Nederland, vooral bij de oudere generatie Maar ook in andere delen van Europa, en wordt het ook steeds meer bekend in andere delen van de wereld. Het wordt vaak gebruikt als basis voor cocktails en dessertdranken en is een integraal onderdeel van de Nederlandse en Europese drankcultuur.

Het Amerikaanse zusje van ons advocaatje is natuurlijk de eggnog. Die komt regelmatig voorbij in kerstfilms- en series. Eggnog lijkt op advocaat maar het verschil zit ´m in het soort alcohol (meestal cognac) en het feit dat het wordt gemaakt met zowel eigeel als geklopt eiwit. Met als resultaat een witter en meer schuimig drankje. Ook niet verkeerd!


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten