Beurre noisette is een bereidingswijze waarbij je boter op laag vuur verhit totdat het een nootachtige smaak en aroma krijgt, en een mooie goudbruine kleur. In feite is het geklaarde boter maken maar net anders . De boter wordt zo genoemd omdat door verhitting de eiwitdelen lichtelijk verbranden en de boter een geur afgeeft die lijkt op geroosterde hazelnoten.

Roer het door sauzen, marinades en andere gerechten voor extra smaak en aroma. Of gebruik het als botersaus an sich. Ook een lekker idee: roer het door je botercrème voor een extra notige smaak.

Klassieke beurre noisette

0 from 0 votes
Recipe by Vale Berral García Course: BijgerechtCuisine: Frans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

10

minutes

Belangrijk bij het maken van beurre noisette is dat je een pannetje gebruikt met een lichte kleur en een dikke bodem. De boter moet bruin kleuren maar mag absoluut niet verbranden. Wordt de boter te donker, gooi ´m weg en begin opnieuw. Vandaar dat je een pannetje gebruikt waar je de verkleuring nauwkeurig in de gaten kunt houden.

Bereiding

  • Smelt de boter op laag vuur.
  • Blijf roeren met een houten lepel. Na 5 minuten verandert de kleur.
  • Nu gaat het snel dus blijf er goed bij!
  • Blijf roeren en let op de kleur. Het vocht in de boter is verdampt en de boter is lichtbruin.
  • De truc is om de beurre noisette van het vuur te halen nét voordat het de mooie bruine kleur heeft. Giet het uit het pannetje voorzichtig over in een weckpotje of gesteriliseerd jampotje. Blijft makkelijk 2 tot 3 weken goed.

Tips

  • Maak je een saus? Roer er beurre noisette door voor die lekkere nootachtige smaak.
  • Dressings worden ook interessanter met beurre noisette!
  • Beurre noisette door desserts? Why not! Maak deze heerlijke botercrème met beurre noisette in plaats van gewone boter. Echt een topper.
  • Of je roert wat van dit heerlijke spul door je stamppot of pasta.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Boter

Boter maken, heb jij dat ooit zelf gemaakt? Het is helemaal niet zo ingewikkeld en je maakt er nogal de blits mee aan het kerstdiner. En wat dacht je van zelf kruidenboter maken? Echt zoveel beter dan dat spul uit de supermarkt! Fantastisch natuurlijk op je baguette en vlees.

Maar goed, beurre noisette dus. Deze klassieker is niet alleen leuk om in je repertoire te hebben maar oprecht lekker. Zoals gezegd wordt je stamppot en dessert er lekkerder van. En voor in de saus ook natuurlijk. Waar beurre noisette ook al uitermate geschikt voor is, is om het bij je geroosterde groenten te doen. En dan met name bij bloemkool past ´ie goed! Kijk even naar deze bloemkool recepten en kies er wat uit. Vanavond liever pasta? Dan zit er tussen deze pasta recepten vast wel iets bij voor jou.


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten