Botercrème is dat heerlijke, onweerstaanbare romige zoete toefje dat je altijd op cupcakes ziet.
Botercrème líjkt op stijfgeklopte slagroom. Maar is het niet. En je verwacht het niet, maar botercrème smaakt ook niet als boter.
Wat is het dan wel?
Botercrème is misschien wel de favoriete vulling patissiers en bakkers. Het is simpel en snel om te maken en de perfecte crème voor het afsmeren van taart, of als topping bij dit basisrecept voor cupcakes.
Wat is botercrème eigenlijk?
Botercrème is een soort frosting of glazuur voor taarten en cupcakes, gemaakt van boter, poedersuiker en melk of room. Het wordt meestal gebruikt als een topping of een laag tussen cakelagen en kan variëren in smaak en textuur afhankelijk van de toevoegingen, zoals vanille, chocolade of andere smaakstoffen.
Botercrème ken je vast ook wel van dat leuke toefje op cupcakes. En zeker van die heerlijke red velvet cake. Ga lekken bakken, zou ik zeggen.
Hoe lang kun je botercrème bewaren?
Botercrème kun je in de koelkast goed bewaren. Wel zo'n twee weken. Haal een paar uur voor gebruik uit de koelkast.
In de vriezer kun je botercrème wel een paar maanden bewaren. Laat de botercrème voor gebruik rustig op temperatuur komen in de koelkast en roer voor gebruik eerst nog even goed door met de mixer.
Welke boter gebruik je voor botercrème?
Ongezouten roomboter geeft het beste resultaat bij het maken van botercrème. Margarine is (okay, vind ik) echt een no-no.
Botercrème geschift, wat nu?
Wanneer je botercrème schift komt dat meestal omdat een van je ingrediënten te koud is. Je kunt dit oplossen door de hele kom lichtjes op te warmen. Bijvoorbeeld door de hele kom in een bak warm water te zetten. Blijf gewoon kloppen tot de botercrème weer glad is.
Hoe krijg je botercrème strak op je taart?
Als het buiten erg warm is kan de botercrème al een beetje gaan slap worden of smelten. Leg de botercrème dan tussendoor nog even terug in de koeling.
Ook werkt het lekkerder als je taart zelf koud is. Dan wordt de afgesmeerde basis mooi strak.
Voor het mooi straks afsmeren van botercrème gebruik in het liefst een grote goedkope deegschraper en een draaiplateau (deze is inclusief drie schrapers) . Duw de schrapper juist niet te hard tegen de taart rand. Begin de met zijkant en eindig met de bovenkant van de taart. Oefening baart kunst!