Botercrème is dat heerlijke, onweerstaanbare romige zoete toefje dat je altijd op cupcakes ziet.

Botercrème líjkt op stijfgeklopte slagroom. Maar is het niet. En je verwacht het niet, maar botercrème smaakt ook niet als boter.

Wat is het dan wel?

Botercrème is misschien wel de favoriete vulling patissiers en bakkers. Het is simpel en snel om te maken en de perfecte crème voor het afsmeren van taart, of als topping bij dit basisrecept voor cupcakes.

Botercrème, het klassieke recept

4 from 10 votes
Recipe by Vale Berral García Course: NagerechtCuisine: Amerikaans
Portie

1

taart
Bereidingstijd

20

minutes

Wat heb je aan apparatuur nodig om botercrème te maken? Een kom en een staande keukenmachine. Meer niet!

Gebruik ongezouten roomboter en poedersuiker. Poedersuiker wordt veel beter opgenomen, waardoor je botercrème de mooiste structuur krijgt. En erg belangrijk: haal je boter op tijd uit de koeling want het moet echt op kamertemperatuur zijn.

Laatste tip: klop de boter echt lang genoeg. Laat de staande mixer dat werk doen. Geen staande mixer? Een handklopper mag ook, maar neem de tijd.

Deze hoeveelheid is ongeveer voldoende voor het afsmeren van 1 taart, of 12 cupcakes.

Ingrediënten

 • 250 gr 250 zachte roomboter, (kamertemperatuur)

 • 350 gr 350 poedersuiker

 • 1 tl 1 vanille-extract/vanille-aroma; maak hem zelf!

 • rasp van een halve citroen

 • 3 tl 3 melk (niet te koud!)

 • 1 mespuntje 1 zout

Zo maak je botercrème

 • Klop de zachte boter in (bij voorkeur) de keukenmachine met klopper of met de handklopper totdat het een luchtige, romige structuur krijgt. Dit duurt wel zo'n 5 tot 10 minuten op standje medium. De kleur van de boter moet haast wit worden.
 • Zet de stand nu op laag en voeg de poedersuiker eetlepel voor eetlepel toe totdat alle poedersuiker is opgenomen. Om te voorkomen dat de poedersuiker door de hele keuken stuift kun je een theedoek over de staande mixer leggen.
 • Zet de stand weer op medium en voeg de melk, de vanille, de citroenrasp en het zout toe en laat nog 2 minuten draaien.
 • Gebruik de botercrème direct voor je taart of dek de kom af met plastic folie en zet het in de koelkast.

Tips

 • Doordat de botercrème in de koelkast bewaard wordt, stijft ´ie op. Dus, haal ´m op tijd uit de koeling als je ermee wilt werken want harde botercrème is onhandelbaar.
 • Kleuren en smaken toevoegen aan je botercrème is hartstikke makkelijk. Voeg na stap 3 de gewenste kleurstof toe (paar druppels hooguit) aan de boter terwijl de mixer klopt.
 • Maak een chocolade botercrème door 1/4 van de poedersuiker te vervangen door cacaopoeder. Zalig.
 • Heb je liever een fruitige botercrème met een zachtroze kleurtje? Puree dan een handjevol frambozen of aardbeien. Druk die door een zeefje en gebruik het sap om door de crème te mengen. Ook een paar eetlepels citrussap, zoals citroen of sinaasappel zijn top.
 • Ook fantastisch: noten botercrème! Maak de heerlijke klassieke beurre noisette in plaats van zachte boter en doe er wat gehakte hazelnoten doorheen.
 • De variaties zijn eindeloos. Dulce de leche, citroensap- en rasp, blauwe bessensap. Maak jouw favoriete botercrème!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat is botercrème eigenlijk?

Botercrème is een soort frosting of glazuur voor taarten en cupcakes, gemaakt van boter, poedersuiker en melk of room. Het wordt meestal gebruikt als een topping of een laag tussen cakelagen en kan variëren in smaak en textuur afhankelijk van de toevoegingen, zoals vanille, chocolade of andere smaakstoffen.

Botercrème ken je vast ook wel van dat leuke toefje op cupcakes. En zeker van die heerlijke red velvet cake. Ga lekken bakken, zou ik zeggen.


Hoe lang kun je botercrème bewaren?

Botercrème kun je in de koelkast goed bewaren. Wel zo'n twee weken. Haal een paar uur voor gebruik uit de koelkast.
In de vriezer kun je botercrème wel een paar maanden bewaren. Laat de botercrème voor gebruik rustig op temperatuur komen in de koelkast en roer voor gebruik eerst nog even goed door met de mixer.

Welke boter gebruik je voor botercrème?

Ongezouten roomboter geeft het beste resultaat bij het maken van botercrème. Margarine is (okay, vind ik) echt een no-no.

Botercrème geschift, wat nu?

Wanneer je botercrème schift komt dat meestal omdat een van je ingrediënten te koud is. Je kunt dit oplossen door de hele kom lichtjes op te warmen. Bijvoorbeeld door de hele kom in een bak warm water te zetten. Blijf gewoon kloppen tot de botercrème weer glad is.

Hoe krijg je botercrème strak op je taart?

Als het buiten erg warm is kan de botercrème al een beetje gaan slap worden of smelten. Leg de botercrème dan tussendoor nog even terug in de koeling.
Ook werkt het lekkerder als je taart zelf koud is. Dan wordt de afgesmeerde basis mooi strak.

Voor het mooi straks afsmeren van botercrème gebruik in het liefst een grote goedkope deegschraper en een draaiplateau (deze is inclusief drie schrapers) . Duw de schrapper juist niet te hard tegen de taart rand. Begin de met zijkant en eindig met de bovenkant van de taart. Oefening baart kunst!

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten