De Lagrein druif is een blauwe druif en komt voornamelijk uit Italië. In Nederland zie je de druif niet zo vaak, maar tijdens de wintersport in de bergen van Italië kan het geen kwaad om eens een flesje te proberen na een lange dag skiën. Open haardje aan, spelletje erbij en gaan.

Lagrein

Alto Adige | Bolzano Gebied

Je vindt de Lagrein in Alto Adige, een prachtig wijngebied waar wel 20 verschillende druiven groeien. De belangrijkste rode druiven zijn naast Lagrein, Pinot Noir en de inheemse druif Vernatsch.
In dit bergachtige gebied komen heel veel verschillende microklimaatjes voor – een van de redenen dat zoveel verschillende druiven het hier allemaal goed doen.

De Lagrein druif houdt van veel warmte en is daarom veel te vinden rondom Bolzano. Dit gebied is gek genoeg een van de warmste gebieden van Italië! Alleen het eiland Sicilië bereikt in de zomer hogere temperaturen.

De vallei wordt verwarmd door ‘Ora’, een warme windstroom die vanaf het Gardameer richting Bolzano voert. De zand-, en gravelgrond houden de warmte nog eens extra vast. De Lagrein groeit in dit soort omstandigheden als een dolle. Veelvuldig snoeien door de wijnboeren is dus hard nodig.

Lagrein

Hoe smaakt Lagrein?

Lagrein smaakt het beste als het buiten koud is, en de open haard aan. De warme en stevige aroma’s komen duidelijk uit het glas. De geuren zijn niet voor mietjes. Naast de usual suspects, (bramen, frambozen, zwarte bessen en bosaardbeien) kom je hier ook een paar echte knallers tegen. Wat denk je van nootmuskaat, kaneel, een leren jasje, vers gebrande koffiebonen en zwarte bonensaus!

De geuren mogen dan nogal expressief en uitgesproken zijn, het mondgevoel komt door de hoge zuren iets zachter over. Juist deze zuren maken het een interessante wijn die heel goed te combineren is met verschillende gerechten. En ook de zuren maken het een wijn, die je beter iets koeler serveert. Zo’n 16 graden is perfect.

Er wordt ook rose gemaakt van Lagrein

Let in de wijnwinkel niet alleen op het woord Lagrein op het etiket. Er worden van deze druif rode en rose wijnen gemaakt. Én er wordt in dit wijngebied zowel Duits als Italiaans gesproken. ‘Dunkel’ & ‘Scuro’ staan voor rode wijnen. Staat er ‘Kretzer’ of het meer bekende ‘Rosato’ op de fles? Dan heb je een rosé te pakken.

Lagrein & Spijs

Combineer de donkere, intense smaken van deze wijn met vergelijkbare intense gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een zoetere rendang, gerijpte kazen van koemelk en donker vlees van wilde eend of hert. Serveer met een stevige rode wijnsaus, polenta, risotto, paddestoelen of gepofte bietjes. Heerlijk!

kaas