Pinot Blanc | Ergens tussen ‘allemansvriend’ en ‘muurbloempje’

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Pinot Blanc kennen we voornamelijk uit de Franse Elzas, maar ook in het noorden van Italië (Alto Adige), Duitsland en Oostenrijk komt de druif voor. De druif bevindt zich ergens tussen ‘allemansvriend’ en ‘muurbloempje’. 

Interessant?

WijnSpijs Academy

Bekijk nu de trailer
Video afspelen

Pinot Blanc | De Familie

De – Pinot Bianco zoals ze ook wordt genoemd –  is familie van de Pinot Noir en en de Pinot Gris (aka Grigio) en de druif lijkt erg op Chardonnay. In Duitsland en Oostenrijk noemt men deze druif gek genoeg Weißburgunder, terwijl de dominante ‘weiße’ druif in de Bourgogne, toch echt Chardonnay is. Om het extra ingewikkeld te maken, noemen ze Chardonnay dan weer Gelber Weißburgunder. 

Pinot Blanc Infographic

Pinot Blanc | Looks

De druiven lijken dus op Chardonnay, maar ze groeien wel degelijk anders. Deze druiven groeien niet gelijkmatig en ze rijpen later dan de Chardonnay druiven. Qua smaak hangt er erg veel af van de wijnregio en de opvoeding van de wijnmaker. De Pinot Blanc laat zich makkelijk manipuleren.

‘Pinot Blanc | ook wel Chardonnay Light’

Alto Adige - Pinot Blanc

In het gunstigste geval | Kristalheldere wijn

Over het algemeen kun je zeggen dat de kleur wat bleekgeel is. De neus heeft tonen van perzik, appel en bloemen. Ook qua zuren is de wijn niet heel uitgesproken. Al met al, dus een hele makkelijke wijn. Met de milde zuurgraad, het bescheiden fruit en soms een klein zoetje, kan hij van allemansvriend zelfs doorslaan, in een saai muurbloempje zonder verhaal.

Nou klinkt dat allemaal niet heel positief. Toch kan deze wijn, in de juiste omstandigheden en met de juiste wijnmakers, prachtige kristalheldere en schone wijnen opleveren. Zoals de versies uit wijnregio Alto Adige bijvoorbeeld.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?