Pinot Blanc kennen we voornamelijk uit de Franse Elzas, maar ook in het noorden van Italië (Alto Adige), Duitsland en Oostenrijk komt de druif voor. De druif bevindt zich ergens tussen ‘allemansvriend’ en ‘muurbloempje’. 

De familie van druivensoort pinot blanc

De – Pinot Bianco zoals ze ook wordt genoemd –  is familie van de Pinot Noir en de Pinot Gris (aka Grigio) en de druif lijkt erg op Chardonnay. In Duitsland en Oostenrijk noemt men deze druif gek genoeg Weißburgunder, terwijl de dominante ‘weiße’ druif in de Bourgogne, toch echt Chardonnay is. Om het extra ingewikkeld te maken, noemen ze Chardonnay dan weer Gelber Weißburgunder. 

Alles over Pinot Blanc

Pinot blanc infographic

Hoe smaakt wijn gemaakt van pinot blanc?

Over het algemeen kun je zeggen dat de kleur wat bleekgeel is. De neus heeft tonen van perzik, appel en bloemen. Ook qua zuren is de wijn niet heel uitgesproken. Al met al, dus een hele makkelijke wijn. Met de milde zuurgraad, het bescheiden fruit en soms een klein zoetje, kan hij van allemansvriend zelfs doorslaan, in een saai muurbloempje zonder verhaal.

Nou klinkt dat allemaal niet heel positief. Toch kan deze wijn, in de juiste omstandigheden en met de juiste wijnmakers, prachtige kristalheldere en schone wijnen opleveren. Zoals de versies uit wijnregio Alto Adige bijvoorbeeld.

Pinot blanc druiven

De druiven lijken dus op Chardonnay, maar ze groeien wel degelijk anders. Deze druiven groeien niet gelijkmatig en ze rijpen later dan de Chardonnay druiven. Qua smaak hangt er erg veel af van de wijnregio en de opvoeding van de wijnmaker. De Pinot Blanc laat zich makkelijk manipuleren.

"Pinot Blanc, ook wel Chardonnay Light"