Verrassende wortelsoep voor iedere thuiskok

Als er één soep is waar je eindeloos mee kunt variëren, is het wortelsoep wel.

Okay, pompoensoep komt in de buurt, maar wortelen zijn het hele jaar door goed verkrijgbaar. Net als bij pompoen kun je de wortelsoep met kruiden en specerijen elke kant op tweaken

Houd je van Thais? Voeg kokos en koriander toe. Liever Italiaans? Rozemarijn en basilicum zijn je beste vriend. 

Dit recept van Mikkel Karstad ligt veel minder voor de hand. Het is een verrassende wortelsoep die makkelijk te maken is en de bijzondere smaken – onder meer kardemom, kikkererwten, en steranijs – werken fantastisch samen.

Niet gek dat Mikkel advies geeft aan Noma. De smaken zijn origineel en raak! 

 

Wortelsoep uit Evergreen

We gaan steeds meer met groentes koken en nieuwe bereidingen van groentes uitproberen. Dat valt ook de Deense chef Mikkel Karstad op. Mikkel is adviseur van restaurant Noma in Kopenhagen, oprichter van Scandi-cool cuisine en deelt foto’s en recepten op zijn website.

In zijn boek ‘Evergreen’ deelt hij 70 groente recepten, zoals deze heerlijke wortelsoep met kardemomyoghurt, geroosterde kikkererwten, amandelen en bieslookbloemetjes. Het uitgangspunt is dat elke thuiskok deze recepten kan maken en geïnspireerd wordt!

Recept | Wortelsoep

Voorgerecht | 4 personen | 40 minuten
Ingrediënten
  • 50 g gedroogde kikkererwten, (of uit blik als je wilt opschieten, wel iets minder lekker)
  • 500 g wortels
  • 1 sjalot
  • 1 knoflookteen
  • 5 el extra vierge olijfolie
  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 1 liter water
  • 3 el room
  • rasp en sap van 1 onbespoten citroen
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 25 g amandelen, fijngehakt
  • 1 handvol bieslookbloemetjes (of fijngesneden bieslook
Kruiden
  • 1 tl chilipoeder 
  • 1 hele steranijs
  • 1 takje rozemarijn
  • zout en versgemalen peper
  • 1 tl gekneusde kardemom

Zo maak je de wortelsoep

Stap 1. 

Week de kikkererwten 24 uur in koud water. Doe ze vervolgens in een pan, giet er schoon water over en breng ze aan de kook. Kook de kikkererwten in 40-45 minuten zacht, giet ze af en houd ze apart.

Stap 2. 

Schil de wortels, pel de sjalot en knoflook en hak alles in kleinere stukken. Verwarm de olie in een pan en sauteer de sjalot, knoflook, chili en steranijs. Voeg dan de wortels en rozemarijn toe en laat 4-5 minuten sauteren tot de wortel wat kleur krijgt. 

Stap 3. 

Voeg het sinaasappelsap, de sinaasappelrasp en het water toe. Breng aan de kook en laat de soep 15-20 minuten koken tot de wortels zacht zijn maar nog wat van hun frisse smaak behouden hebben.

Stap 4. 

Neem het takje rozemarijn uit de soep, voeg de room toe en laat de soep nog eens 2 minuten koken. Doe de soep in een blender en mix hem glad, of gebruik een staafmixer. Breng op smaak met zout, versgemalen peper en een beetje citroensap. Doe de soep weer over in de pan en houd hem warm.

Stap 5. 

Roer de kardemom, citroenrasp, zout en versgemalen peper door de yoghurt en laat 5 minuten staan om alle smaken te laten intrekken. Rooster de kikkererwten in een koekenpan met wat olie tot ze knapperig zijn. Voeg de amandelen toe en rooster ze 30 seconden mee. Kruid met zout en versgemalen peper.

Stap 6. 

Doe de warme soep in kommen met een flinke dot kardemom-yoghurt, de geroosterde kikkererwten en de amandelen, gegarneerd met bieslookbloemetjes. Besprenkel de soep met een beetje olijfolie.

Evergreen

 
  • Auteur | Mikkel Karstad
  • ISBN |9789089898241
  • Uitgever | Terra 
  • Prijs | €34,99 

     

  • Foto’s © Anders Schønnemann
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Speciaal voor jou.

KokenKoken

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag