Deze ovenschotel met feta en tomaat is zeker het proberen waard. Niet alleen staat 'ie in een handomdraai op tafel, het is ook nog eens een heerlijk gerecht om van te genieten. Zeker lekker met getoast brood met een beetje olijfolie erop, of dip erin met wat platbrood. Lees hier snel verder voor het recept!

Ovenschotel met tomaat en feta

4 from 16 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Mediteraan
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

Deze vegetarische ovenschotel is perfect voor Meatless Monday, of elke andere doordeweekse dag. Het komt uit het boek Superveg, waarin schrijfster Celia Brooks 100 originele gerechten maakt met 25 verschillende supergroenten in de hoofdrol. Ook de tomaat is een superveg volgens Celia en ze bespreekt uitgebreid de belangrijkste voedingswaarde, seizoen, soorten en alles over kopen en bewaren. Bij elke superveg komen ook een aantal recepten.

Ingrediënten

  • 800 gram 800 rijpe tomaten (zo’n 9 stuks) in vieren gesneden

  • 3 3 knoflooktenen

  • 1 el 1 goede balsamicoazijn

  • 2 tl 2 vloeibare honing of ahornsiroop

  • 4 takjes 4 tijm

  • 4 takjes 4 rozemarijn

  • 4 el 4 extra vergine olijfolie

  • Zeezout en versgemalen peper

  • 250 gram 250 gekookte granen zoals volkorenrijst, spelt of quinoa

  • 200 gram 200 feta, uitgelekt

  • 400 gram 400 kikkerwerten uit blik (zelf weken en koken duurt langer, maar is ook héél veel lekkerder. Maak meteen een flinke bak vol en verpak porties in boterhamzakjes in de vriezer. Werkt ook met andere bonen en is mega lekker!)

  • Eventueel kun je kappertjes toevoegen met de feta

AAn DE SLAG

  • Verwarm de oven voor tot 220 graden. Vul een ovenschaal met de tomaten, knoflook, balsamicoazijn, honing, kruiden en 2 eetlepels van de olie. Bestrooi royaal met peper en zout. Schep alles goed door en spreid het uit in een gelijkmatige laag. Plaats de schaal in het midden van de oven en bak ongeveer 30 minuten. Totdat de tomaten zacht zijn en het sap naar de bodem is gelopen.
  • Haal de schotel uit de oven en schep voorzichtig de gekookte granen en uitgelekte kikkererwten door de tomaten, meng goed. Verkruimel de feta erover. Verdeel de resterende 2 eetlepels olie over de kaas.
  • Schuif het rooster boven in de oven. Zet de schotel weer in de oven en bak nog eens 15 tot 20 minuten, totdat de feta begint te kleuren.
  • Serveer warm aan tafel, in ondiepe kommen.

Tips

  • Tomaten zijn het best aan het eind van de zomer en aan het begin van de herfst. Ze bevatten een hoge concentratie lycopeen (goed voor botten en UV bescherming), wat nog beter door je lichaam wordt opgenomen wanneer je ze kookt of bakt met olijfolie.

    Een goede tomaat herken je aan de geur, aldus Celia. De geurloze mag je laten liggen en hoe meer geur hoe beter, een unieke geur die kruidig en gistachtig hoort te zijn. Bewaren doe je op kamertemperatuur(!) en zonder verpakking, maar het allerbest is om ze meteen op te eten. De beste combi’s zijn die met zout, basilicum en andere groene kruiden, sushiazijn, olijfolie, balsamico, zwarte peper, knoflook, ui, gember, brood, chilipeper, honing en de meeste kazen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

'Superveg' van Celia Brooks

Een prachtige ode aan groenten. Voor iedereen die meer variatie en groenten op zijn bord wil en daar wel wat inspiratie bij kan gebruiken.

Kookboek superveg

Superveg

  • Auteur | Celia Brooks
  • Uitgever | Good Cook
  • Omvang | 280 pagina's
  • ISBN | 9789461431899
  • Prijs | €25,95 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten