Elegant, iconisch en verrassend lekker: de Manhattan is een van de meest beroemde cocktails ter wereld. Het recept van deze klassieker stamt uit het eind van de 19e eeuw, toen gasten in de Manhattan Club in New York tijdens een banket verrast werden met een bijzonder alcoholisch drankje. Het was meteen een gigantisch succes.
Daarna is de Manhattan cocktail, met zijn eenvoudige en toch bijzondere combinatie van smaken, verworden tot een van de hoekstenen van de cocktailcultuur. Maar hoe maak je eigenlijk een Manhattan cocktail? En waar moet je op letten om jouw cocktail uit te laten blinken? En waar serveer je een Manhattan bij?
Hieronder geven wij je een makkelijk en snel Manhattan recept, en ook een paar leuke en creatieve variaties op deze iconische cocktail.
3 x variaties op de Manhattan cocktail
De Manhattan is in de loop der jaren dan wel nooit veranderd – er zijn wel een hoop variaties op bedacht. Omdat het cocktailrecept overzichtelijk is, kun je makkelijk een beetje experimenteren met de verhoudingen, of met het toevoegen van nieuwe ingrediënten. Heb je de klassieke Manhattan al eens geprobeerd, en heb je zin in een twist op hetzelfde thema? Probeer dan eens een van de volgende bekende variaties:
1. De Manhattan Perfect
De “Manhattan Perfect” is een subtiele variatie op de klassieke Manhattan. Het verschil is dat er in de “Perfect” twee soorten vermout zitten: zowel de rode en zoete (Italiaanse) variant en de droge (Franse) soort. De verhoudingen in het recept blijven hetzelfde, dus in plaats van 20ml rode vermout voeg je nu van beide soorten 10ml toe. Het resultaat is een wat zachtere, drogere Manhattan met een luxere uitstraling en een meer kruidige afdronk.
Klasse in je glas | Lees hier alles over vermouth
2. De Dry Manhattan cocktail
Je raadt het al: de “Dry Manhattan” is een veel drogere, scherpere variant van de Manhattan. Het recept is eenvoudig: vervang alle zoete vermout door droge vermout, en kies, als je het in huis hebt, voor bourbon in plaats van voor rye. De zoete kers maakt plaats voor een citroenschil.
Een Dry Manhattan is beduidend minder zoet dan een gewone Manhattan, en de combinatie van (Amerikaanse) whiskey en droge vermout geeft een hele andere smaakbeleving. Het is het serieuze broertje van de Manhattan – droog, kruidig en rokerig. Het maakt de Dry Manhattan eigenlijk een volwaardig cocktailrecept op zich; als je de kans krijgt is het zeker de moeite waard dit eens te proberen.
3. De Brooklyn
Er zijn een hoop speelse variaties op de Manhattan die vernoemd zijn naar andere wijken in New York. Van al die minder bekende afsplitsingen van het origineel is de “Brooklyn” een van de lekkerste. In een Brooklyn voeg je naast rye en (droge) vermout en Angostura ook nog een scheutje Maraschino (kersenlikeur) toe. Dit voegt een verfrissende, zoete hint toe aan de Manhattan. De Brooklyn heeft dan ook een iets vrolijkere uitstraling, en doet het goed op feestjes.
Wanneer drink je een Manhattan cocktail?
De Manhattan heeft een robuuste, opvallende maar toch geraffineerde smaak – een die prima op zichzelf kan staan. Voor mensen die nog nooit een Manhattan gedronken hebben, kan dat even wennen zijn. Dit is geen mierzoet wegdrinkertje, maar een serieuze cocktail. Het maakt de Manhattan bij uitstek geschikt om los te schenken: als aperitief, vlak na het eten, of later op de avond. De stoere en complexe smaaktonen van de rye whiskey en de vermout – kruidig, rokerig, met honing en vanille – zijn genoeg om je bezig te houden.
Toch kun je de Manhattan ook prima serveren bij het avondeten. Deze cocktail kan opboksen tegen behoorlijk felle, vette en rijke smaken: de whiskey in de cocktail verfrist de smaakpapillen. Een Manhattan doet het dan ook uitermate goed bij rood vlees, pittige en kruidige gerechten, en gegrilde groenten. Denk aan paella, zalm in teriyaki-saus, of entrecote van de gril met champignons: daarmee combineert deze cocktail perfect.