Cheesecake is waarschijnlijk de hipste taart van het moment.
En of je nu no bake cheesecake maakt, salted caramel, New York cheesecake of je ze ouderwets kwarktaart noemt, cheesecake is niet te weerstaan.
De overdadige, romige vulling gemaakt van rijke roomkaas, in combinatie met de krokante biscuitbodem en het feit dat deze cheesecakes te maken en te krijgen zijn in elke mogelijke smaak, maken ze een kneiter hit!
Zo zijn er speciale cheesecake pop ups, een heleboel kookboeken en nog meer recepten te vinden.
En hier dus nog zo’n cheesecake recept. Maar, wel de enige die er echt toe doet.
Cheesecake maken | De bodem
De meeste cheesecakes hebben een bodem van koekjes, eventueel noten en boter. Een krokante bodem die een mooie tegenhanger is van de romige vulling.
De bodem kun je ruim van te voren maken, zelfs twee dagen vooruit. Bewaar hem tot gebruik in de koelkast.
Het is belangrijk om de vorm van de kwarktaart goed in te vetten met boter en de bodem daarna te bekleden met bakpapier. Vet dat ook weer in met boter. Niets zo vervelend als een taart of cake die niet uit zijn vorm wil, of erger, scheurt.
Cheesecake maken | De vulling
Het belangrijkste van de taart, voor mij tenminste, de vulling! Begin ruim op tijd met de vulling. Het bakken, koelen en opstijven ervan vergt best wat tijd. En als je die tijd probeert in te korten komt dat je cheesecake nooit ten goede.
Het is belangrijk om de vulling echt zo kort mogelijk te kloppen, anders wordt de vulling te dun.
Scheuren in de cheesecake
Scheuren in cheesecake voorkom je door goed je tijd te nemen en rekening te houden met de temperatuur. Cheesecake reageert ontzettend gevoelig op temperatuur schommelingen.
Gebruik ingrediënten op kamertemperatuur. Bak op lage temperatuur en lang. Open de ovendeur tussendoor zo min mogelijk. Zet dan de oven uit en laat de taart nog even verder ‘afkoelen’ met de deur op een kier. Haal de cheesecake dan uit de oven. Laat hem helemaal afkoelen op het aanrecht en plaats hem daarna pas in de koelkast om op te stijven.
Pak hem wel met keukenfolie. Cheesecake is echt zo’n product dat smaken opneemt. En dat zonde.
Cheesecake maken | de topping
Nu je een basis cheesecake in de koelkast hebt staan kun je helemaal los gaan met de topping. Van duizend soorten fruit tot chocolade, noten en caramel tot merengues of Italiaans schuim.
Dit zijn mijn favoriete toppings
- Dulce de Leche cheesecake, maak een topping van een blikje gekookte en gecarameliseerde melk, met walnoten en plakjes banaan. Perfect als kerstdessert.
- Compote en jam, maak een compote van blauwe bessen en citroen, frambozen, aardbeien met tijm of rabarber met vanille en sinaasappel.
- Garneer met geschaafde witte chocolade krullen en verse frambozen
- Gehalveerde pruimen, abrikozen en vijgen zijn ook fantastisch.
- Ga helemaal over de top en garneer je cheesecake met je favoriete chocolade snoep. Maak een snickers taart, met gezouten karamel, pinda’s en pure chocolade.
- Met eiwitten kun je natuurlijk prachtige punten spuiten, of maak mini merengues om mee te garneren.
Cheesecake snijden
Cheesecake snijden is natuurlijk niet heel ingewikkeld, maar als je strakke taartpunten wilt is de volgende methode heel geschikt. En een kleine moeite. Het oog – en je instavolgers willen natuurlijk ook wat.
Maak een groot goed koksmes warm in warm water en droog af. Nu glijdt je mes door de taart. Maak na elke snijbeurt je mes opnieuw nat, warm en schoon. Dan weer droog voor je verder snijdt.
Oreo Cheesecake
Oreo cheesecake kun je zo gek maken als je wilt. Je kunt de Bastogne koekjes in de bodem vervangen voor Oreo’s. Je kunt de basis garneren met Oreo’s. En je kunt stukjes Oreo verwerken in het beslag van de cheesecake.
Of je maakt deze.
Recept voor Oreo Cheesecake
Ingrediënten
vervang de Bastogne koekjes in het basisrecept voor 200 gram Oreo’s
ingrediënten voor het basis recept
+ nog 200 gram Oreo’s nodig (400 gram in totaal dus)250 ml slagroom
50 gram poedersuiker
Bereiding
- Maak de bodem van Oreo’s en boter.
Doe 100 gram Oreo’s in een theedoek. Knoop dicht en sla met een deegroller in grove stukken. - Maak het basis recept voor de vulling. Spatel er 100 gram gebroken Oreo’s doorheen en giet op de Oreo bodem.
Zet in de oven. - Voor de topping klop je de suiker en slagroom stevig. Spatel over de volledig afgekoelde taart. Garneer met de overgebleven Oreo’s.
Witte chocolade cheesecake met frambozen
Dit is mijn absolute favoriete cheesecake. Het recept is van mijn zus.
Wat heb je nodig
(alle ingrediënten op kamertemperatuur)
Ingrediënten
1 basis cheesecake bodem zoals hierboven in het basisrecept beschreven. Gebruik Bastogne koekjes
600 gr Philadelphia
2 eieren
130 gram witte chocolade in stukken
100 ml room
65 gram suiker
250 + 50 gram frambozen
Bereiding
- Verwarm de room in een pannetje. Verwijder direct van het vuur wanneer de room begint te koken. Roer en smelt de chocolade door de warme room. Laat een beetje afkoelen.
- Klop de roomkaas zo snel mogelijk goed los en zonder klontjes. Voeg de eieren en suiker toe.
- Roer de enigszins afgekoelde chocolade room door de cheesecake. Zet de keukenmachine uit. Spatel de frambozen voorzichtig door de vulling.
- Giet op de bodem en bak af zoals beschreven in het basisrecept. Garneer daarna met verse frambozen.
Lemoncheesecake met of zonder meringue
Voordat je deze lemon cheesecake afdoet als te ingewikkeld. Think again. Je hoeft bijna niets aan het basisrecept te veranderen. En het resultaat is echt fantastisch.
Maak hem helemaal af met merengue, of niet.
Zo maak je het!
- Maak de cheesecake bodem en vulling zoals beschreven in het basisrecept. Roer als laatste stap bij het maken van de vulling de lemoncurd door je beslag. Ga verder zoals in het recept beschreven staat.
- Laat sowieso de lemoncheesecake helemaal afkoelen als en voordat je de merengue gaat maken.
- Klop in een vetvrije (staande) mixer de eiwitten stijf. Voeg de poedersuiker toe en klop nog een minuutje door.
- Doe de suiker in een steelpannetje en voeg het water toe. Het moet eruit zien als nat zand. Net nat, zeg maar. Hang de thermometer aan de rand van de pan.
Het is belangrijk om helemaal niet te roeren. Hierdoor kan je karamel namelijk juist gaan grinten (korrelen).Breng het mengsel aan de kook tot de suikerthermometer 115 graden aangeeft. Haal van de warmtebron af. - Breng het mengsel aan de kook tot de suikerthermometer 115 graden aangeeft. Haal van de warmtebron af.
- Zet de keukenmachine met de eiwitten weer aan. Schenk de caramel heel langzaam bij de eiwitten en klop vervolgens net zo lang tot de kom lauwwarm aanvoelt en je schuim weer koud is.
Pas op. Karamel is heel heet en veroorzaakt lelijke brandwonden. - Verdeel de het schuim mooi over de cheesecake met een spatel of gebruik een spuitzak als je van krullen en dotjes houdt. Je kunt het eiwit afbranden met een crème brûlée brander.
Vegan cheesecake
Wanneer je liever minder of geen dierlijke producten eet kun je de boter in de bodem vervangen door kokosolie. En de koekjes door havermout en noten.
Ook kun je plantaardige producten gebruiken in plaats van cheesecake. Maar het wordt eigenlijk nooit hetzelfde, of heel erg lekker.
De taart heet niet voor niets CHEESEcake. Dus daarom. Geen vegan cheesecake recept van mij.
#sorrynotsorry