Karamelsaus is met het juiste recept niet moeilijk om te maken. Volg gewoon onderstaande stappen en binnen een paar minuten heb je de perfecte karamelsaus voor over ijs, brownies of om je eigen draai te geven aan deze banoffee pie.

Voor wie ook dol is op gezouten karamel? Voeg een snufje zout toe tegen het einde van dit recept en tover vanille ijs om in een fantastisch en onweerstaanbaar dessert met je zelfgemaakte karamelsaus.

Of wat dacht je van een scheutje Strohrum of whiskey? Precies, snel aan de slag.

Snelle karamelsaus

3 from 3 votes
Recipe by Vale Berral García
Saus

350

ml
Bereidingstijd

15

minutes

Als je eenmaal karamelsaus hebt gemaakt, ga je het zeker vaker maken.

Je hebt een steelpannetje met dikke bodem en een houten lepel nodig. Ook is het belangrijk dat je de pan niet uit het oog verliest. Een paar seconden te lang verhitten en de suiker verbrandt, met als zwarte, bittere saus tot gevolg.

Kijk ook uit, gesmolten suiker is ongelofelijk heet en maakt heftige brandwonden.

Ingrediënten

  • 330 gr 330 fijne kristalsuiker

  • 75 ml 75 water

  • 160 ml 160 ongeslagen en ongezoete room

  • optioneel: 1 tl vanille-extract

  • optioneel: 75 ml whiskey, een snuf zout of een scheutje rum

Bereiding

  • Voeg de suiker en het water bij elkaar in een ruime steelpan.
  • Laat op laag vuur smelten en roer totdat de suiker helemaal gesmolten is. Stop met roeren en kook tot de de suiker een lichte karamelkleur krijgt.
  • Tip: Verwarm de room ondertussen even in de magnetron of in een ander steelpannetje. Dit is handig omdat de hete suiker erg gaat borrelen wanneer je er koude vloeistof bij doet. Het verwarmen van de room maakt het dus een stuk veiliger maar is niet verplicht.
  • Haal de pan van het vuur en giet de (verwarmde) room voorzichtig al roerend bij suiker. Zet de pan weer terug op het lage vuur en roer tot je een gladde karamelsaus hebt.
  • Voeg eventueel de vanille, sterke drank of een snuf zout toe en roer alles goed door. Houd er rekening mee dat de karamelsaus dikker wordt als hij afkoelt.
  • Schenk daarna de karamelsaus heel voorzichtig in een schone pot en sluit af. Bewaar op een donkere, koele plek tot gebruik, niet in de koelkast!

Tips

  • Bewaar je karamelsaus afgesloten op een donkere koele plek. Als je hem eenmaal hebt geopend kun je hem beter in de koelkast bewaren. Als er kristallen ontstaan kun je de karamelsaus opnieuw verwarmen.
  • Misschien had je het zelf al bedacht: maak er zoute karamel van! Deze verslavend lekkere en veelzijdige combinatie van zoet en zout maak je door een eetlepel grof zeezout aan dit recept toe te voegen.
  • Gebruik de karamelsaus om je pannenkoeken, wafels, ijs en desserts mee op te leuken.
  • Wat ook een goede combinatie is: chocolade en karamel. Wat van deze saus op je brownies bijvoorbeeld.
  • Giet de warme saus in een spuitflesje met behulp van een trechter. Als de karamelsaus is afgekoeld, kan je er mooie tekeningen mee maken op je desserts.
  • Wil je een dikkere of dunnere karamelsaus? Voeg dan meer of minder room toe aan je recept. Tijdens het afkoelen wordt de karamelsaus natuurlijk ook nog dikker.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


🍴Gang


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten