Recept | The Harissa Dog by Nick Bril

Laura Lemmers
Laura Lemmers

We delen een waanzinnig goed en (makkelijk) recept met je uit het nieuwe boek van Nick Bril, van het bejubelde The Jane in Antwerpen. Het klinkt simpel, maar de truc zit ‘m natuurlijk in de juiste ingrediënten en het zelf maken van de hummus, baba ganoush en gremolata. Het vergt dus wel wat voorbereiding!

Nick-Bril-33

Nick; ‘Een van de mooie dingen aan wonen in Antwerpen is dat je veel cultuurbuurten hebt. Chinatown zeker, maar ook de Turkse wijken zijn geweldig wat verse producten en smaken betreft. Een topmerguez is iets waar zoveel power in zit dat ik deze worst eens wou brengen als een hotdog, gecombineerd met Arabische smaken, zodat het toch zijn authenticiteit behoudt. Spicy, fris, met specerijen en knoflook. Romig en rijk ook. Zeker als het broodje even getoast is op de barbecue.

The Harrisa Dog

INGREDIËNTEN voor 8 flinke eters

  • 8 merguezworsten
  • 8 geroosterde ciabatta broodjes
  • 150 G HUMMUS ⬇
  • BABA GANOUSH ⬇
  • 300 g fetakaas, gebrokkeld
  • 1 rode ui, in maantjes gesneden en gepickled in sushiazijn
  • HARISSACRÈME ⬇
  • GREMOLATA ⬇

Snijd de geroosterde ciabattabroodjes door en beleg rijkelijk met de hummus. Leg het merguezworstje ertussen en werk verder af met de baba ganoush, feta, ui, harissacrème en gremolata.

Nick; ‘In The Jane ben ik trouwens gestopt met het gebruik van houtskool. Nadat ik uit een artikel leerde dat tijdens het productieproces van houtskool eigenlijk alle etherische oliën verdwijnen, ben ik volledig overgestapt op eiken- en beukenhout. De hoeveelheid aroma’s die je tijdens het grillen krijgt, zal je nooit van houtskool of briquetten krijgen. Let wel op: laat de eerste stukken hout eerst goed branden, want de primaire aroma’s bij het opstarten van dit vuur zijn onaangenaam.’

Hummus

INGREDIËNTEN

  • olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 200 g kikkererwten, geweekt
  • gedurende 12 uur
  • 500 g kippenbouillon
  • fijn zeezout
  • 150 g Griekse yoghurt
  • 100 g olijfolie
  • 1 citroen

Verhit wat olijfolie in een kookpot en stoof de knoflook samen met de kikkererwten aan. Blus met kippenbouillon, voeg wat zout toe en laat onder een deksel gaar koken. Giet de kikkererwten af en houd de afgegoten bouillon voorlopig nog bij. Mix de kikkererwten in een blender, voeg  eventueel wat van de bouillon toe om het geheel smeuïg te houden en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Werk af met de yoghurt, olijfolie en sap en zeste van een citroen.

Baba Ganoush

INGREDIËNTEN

  • 2 aubergines
  • olijfolie
  • 150 g labneh
  • 1 pequillopeper, fijngesneden
  • 1 citroen
  • zwarte peper van de molen
  • fijn zeezout

Bereid de barbecue voor of verwarm de oven voor op 160 graden. Rooster de aubergines in een beetje olijfolie op een middelwarme barbecue, tot dat de schil helemaal gepoft is en de aubergine gaar. Indien je de oven verkiest: leg de aubergines in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en pof ze in de voorverwarmde oven gedurende 45 minuten.

Verwijder de schil, laat afkoelen en werk af met de labneh en piquillopeper. Breng op smaak met sap en zeste van ‘n citroen, peper en zout.

Lees ook | Sergio Herman maakt linzen sexy

Lees ook | 3 prachtige recepten uit Ottolenghi’s Sweet 

Nick_bril

Harissa Crème

INGREDIËNTEN

  • 4 eieren
  • 90 g harrisa (Cap Bon Phare)
  • 1 g xanthaan
  • 2 mespunten komijn
  • 60 g sushiazijn
  • 60 ml cabernet sauvignonazijn
  • 25 g fijn zeezout
  • 700 ml maisolie
  • 300 ml olijfolie

Mix de eieren, harissa, xanthaan en komijn samen met de sushiazijn, cabernet sauvignonazijn en het zout in een blender. Monteer met de mais- en olijfolie.

Gremolate

INGREDIËNTEN

  • scheutje sushiazijn
  • sap en zeste van 1 citroen
  • sap van sinaasappel
  • bladpeterselie, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • zwarte peper van de molen
  • fijn zeezout

Meng alle ingrediënten.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?