We delen een waanzinnig goed en (makkelijk) recept met je uit het nieuwe boek van Nick Bril, van het bejubelde The Jane in Antwerpen. Het klinkt simpel, maar de truc zit ‘m natuurlijk in de juiste ingrediënten en het zelf maken van de hummus, baba ganoush en gremolata. Het vergt dus wel wat voorbereiding!
Hummus
Ingrediënten
olijfolie
3 teentjes knoflook, gepeld
200 g kikkererwten, geweekt
gedurende 12 uur
500 g kippenbouillon
fijn zeezout
150 g Griekse yoghurt
100 g olijfolie
1 citroen
Bereiding
- Verhit wat olijfolie in een kookpot en stoof de knoflook samen met de kikkererwten aan.
- Blus met kippenbouillon, voeg wat zout toe en laat onder een deksel gaar koken. Giet de kikkererwten af en houd de afgegoten bouillon voorlopig nog bij.
- Mix de kikkererwten in een blender, voeg eventueel wat van de bouillon toe om het geheel smeuïg te houden en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Werk af met de yoghurt, olijfolie en sap en zeste van een citroen.
Baba Ganoush
Ingrediënten
2 aubergines
olijfolie
150 g labneh
1 pequillopeper, fijngesneden
1 citroen
zwarte peper van de molen
fijn zeezout
Bereiding
- Bereid de barbecue voor of verwarm de oven voor op 160 graden.
- Rooster de aubergines in een beetje olijfolie op een middelwarme barbecue, tot dat de schil helemaal gepoft is en de aubergine gaar. Indien je de oven verkiest: leg de aubergines in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en pof ze in de voorverwarmde oven gedurende 45 minuten.
- Verwijder de schil, laat afkoelen en werk af met de labneh en piquillopeper. Breng op smaak met sap en zeste van ‘n citroen, peper en zout.
Harissa Crème
Ingrediënten
4 eieren
90 g harrisa (Cap Bon Phare)
1 g xanthaan
2 mespunten komijn
60 g sushiazijn
60 ml cabernet sauvignonazijn
25 g fijn zeezout
700 ml maisolie
300 ml olijfolie
Bereiding
- Mix de eieren, harissa, xanthaan en komijn samen met de sushiazijn, cabernet sauvignonazijn en het zout in een blender.
- Monteer met de mais- en olijfolie.
Gremolate
Ingrediënten
scheutje sushiazijn
sap en zeste van 1 citroen
sap van sinaasappel
bladpeterselie, fijngehakt
1 teentje knoflook, geraspt
zwarte peper van de molen
fijn zeezout