Bourgondisch genieten van de wijnen van de Bourgogne

Wijndummy
Wijndummy

Helaas is het weer ‘business as usual’ en zit de vakantie er op. Maar wat heb ik genoten van de meest heerlijke wijnen. Twee weken lang heb ik mijzelf ondergedompeld in de wijnen uit de Bourgogne. Het wijngebied in Frankrijk waar er twee druivenrassen heersen, maar de smaken van die wijnen om de zoveel kilometer van elkaar verschillen.

Bourgogne | de druiven

De heersende druiven in Bourgogne zijn Chardonnay voor wit en Pinot Noir voor rood. Maar er staan ook nog een paar andere druivenrassen aangeplant. Zo zijn er ook een paar wijngaarden met Sauvignon Blanc (wit), Aligoté (wit) en Gamay (rood). Deze laatste heerst in de Beaujolais regio, helemaal in het zuiden van het gebied.

Spannend en aan de prijs

Voor velen is het Franse wijngebied Bourgogne producent van de meest spannende wijnen ter wereld. Dat de kwaliteit over het algemeen hoog ligt, merk je ook wel aan de prijzen. Het is niet gek om voor een beetje mooie supermarkt Bourgogne, rood of wit, gemiddeld zo’n zes tot tien euro neer te leggen. Bij wijnboeren en wijnwinkels zijn prijzen vanaf een tientje tot dertig euro eerder regel dan uitzondering.

Ontdek wijnregio’s zelf tijdens een WijnSpijs Wijnreis. Klik hier voor de leukste wijnreizen!

wijngaard

Pinot Noir

Dit is echt de klassieke druif uit Bourgogne en deze groeit hier misschien wel beter dan waar ook ter wereld. De jonge wijnen kenmerken zich met fruitige aroma’s van kers, framboos, aardbei en zwarte bes. Naar mate de wijn ouder wordt, komen er wat zwaardere en aardse aroma’s bij kijken. Wijnen van deze druif zijn licht van kleur en zeer goed als (na)zomerwijn, aangezien het best licht gekoeld gedronken mag worden.

Chardonnay

Er is gewoon geen omschrijving die alle Chardonnay wijnen in de Bourgogne kan omvatten. In het uiterste noorden, in Chablis, zijn de wijn fris en hoog in de zuren, in de Côte d’Or daar schuin onder, kunnen de wijnen complex zijn en uit je glas spatten. Iets meer naar het zuiden worden ze voller, met aroma’s van rijp fruit.

Meer leren over wijn doe je natuurlijk het lekkerst tijdens een heuse wijnreis. Klik hier voor het aanbod van WijnSpijs Wijnreizen.

De regio’s

Het wijngebied van Bourgogne strekt zich uit van Dijon in het noorden tot Lyon in het zuiden en is van noord tot zuid onderverdeeld in de volgende regio’s: de Côte d’Or met de subgebieden Côte de Nuits en Côte de Beaune, Côte Chalonnaise en de Mâconnais regio. Daaronder ligt dus weer Beaujolais, maar deze wordt vaak als een losstaand gebied beschouwd vanwege het verschil in druivenras, grond en klimaat.

Wijnregio-Bourgogne

Chablis

Een speciale rol is nog weggelegd voor een ander subgebied van de Bourgogne dat ten noordwesten van Dijon ligt: het wereldberoemde gebied Chablis. De enige toegestane druif daar is Chardonnay. De grond is daar anders, een beetje zoals in Champagne, en dat zorgt ervoor dat de wijnen van de druif daar anders proeven. Voor wie alleen de zware met boter doordrenkte Chardonnays kent, zou het eens moeten proberen. De Chardonnay wijnen uit Bourgogne zijn ten eerste al niet zo boterig, maar die uit Chablis zijn nog frisser, met een hogere mineraliteit en een licht zuurtje. Je telt er gerust een tientje voor neer in de Franse supermarkt, maar de smaak is top. Je hebt ze van duur naar wat minder duur en dus van hoge naar lagere kwaliteit. Van de Chablis Grand Cru, naar de Premier Cru, naar de ‘gewone’ Chablis appellation en vervolgens de Petit Chablis. Een gouden combinatie met een Chablis zijn oesters….. Goddelijk.

oesters

Oogst 2017

Inmiddels is de oogst ook daar nu begonnen, maar die valt tegen. Het extreme weer, zoals de vorst in de lente, heeft heel wat schade toegebracht. Wijnboeren waren destijds al bang dat 2017 een schamel jaar zou worden. Nu met het oogsten blijkt hun angst waarheid geworden. Hoe groot de schade precies is, zal later in het oogstseizoen pas echt blijken.

Lastig

Bourgogne is lastig te doorgronden en uit te leggen. Er zijn zo veel verschillende gebieden en subgebieden die elk ook weer hun eigen karakteristieke smaak kennen. Het is vooral proeven, proeven, proeven en nog eens proeven, totdat jij je favoriet hebt gevonden. Er is in het gebied voor ieder wat wils. En laten we eerlijk zijn, hoe vervelend is dat proeven nou eigenlijk?

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?