Kun je ook niet wachten tot de Hollandse asperges weer in het seizoen zijn? Beetje ham of zalm, nieuwe aardappels, ‘n eitje en natuurlijk boter.

Het water loopt mij al in de mond. Vandaag op het menu: heerlijke aspergesoep van aspergeschillen- en uiteinden! Liever een andere lentesoep? Probeer ook onze kippensoep

En wist je dat je van de restjes van de asperges een heerlijke soep maakt? Zo geniet je dus dubbel van het witte goud. Hoe je die aspergesoep maakt lees je hier! 

Aspergesoep van schillen

0 from 0 votes
Course: Voorgerecht, LunchCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
20

20

minutes

Houd dit recept bij de hand wanneer je asperges gaat maken, en maak direct een aspergesoepje als voorgerecht of voor een later moment. 

Kook de asperges in bijvoorbeeld kippenbouillon en bewaar niet alleen de schillen en kontjes, maar ook het kookvocht. Dat vormt de ideale basis voor je aspergesoep!

Ingrediënten

  • 18 schillen en kontjes van asperges

  • 1 liter kookvocht van asperges, evt. aangevuld met water

  • 1 sjalot gesnipperd

  • 2 klonten boter

  • 1 scheut witte port, witte wijn of witte droge vermouth

  • 1/2 bosje platte peterselie

  • 50 gram roomboter

  • 3 eetlepels bloem

  • Een paar gekookte witte asperges ter garnering

  • Peper en zout

Aspergesoep maken van schillen

  • Neem een grote soeppan met dikke bodem en zet op laag vuur. Smelt de twee lepels boter. Voeg dan het sjalotje toe en een snuf zout. Fruit heel zachtjes en op laag vuur aan voor zo’n 7 minuten. De sjalot mag niet bruin worden. 
  • Voeg nu de schillen en kontjes van de asperge toe. Bak even kort aan en vergeet niet te roeren. Blus af met de port, wijn of vermouth.
  • Schenk nu de bouillon in de pan en breng op laag vuur aan de kook. Laat de smaken zo’n 20 minuten zachtjes trekken op het laagst mogelijke pitje. Draai dan het vuur uit en laat de bouillon verder trekken. Het liefst een nachtje. 
  • Haal de bouillon nu door een fijne zeef. Bewaar in een container. 
  • Maak de roux, hiermee maak je de soep iets dikker.
    Veeg de soeppan schoon. Zet terug op laag vuur. Smelt de boter in een dezelfde soeppan. Roer de bloem erdoor en laat die een paar minuten garen, terwijl je blijft roeren. 
    Voeg nu beetje bij beetje de aspergesoep terug bij de roux. Blijf roeren.  
  • Je soep is bijna klaar! Breng de soep op smaak met peper en zout. Snijd de losse gekookte asperges in stukjes en verdeel over diepe borden. Schenk de soep erop en garneer met de fijngesneden peterselie. 

TIPS

  • Maak de asperges extra lekker door wat laurier, foelie, een halve liter melk bij de kippenbouillon te doen. Groentenbouillon kan natuurlijk ook! 
  • WIJNTIP: Deze zachte pinot blanc past prima bij asperges en aspergesoep. Of kies voor een romige, volle riesling. Ook lichte rosé is trouwens een hele goede keuze. Vooral als je zalm of garnalen bij je asperges eet. 
  • Je kunt gemakkelijk grote hoeveelheden van deze aspergesoep maken en vervolgens invriezen. Zo blijft je aspergesoep maandenlang goed. Je kunt het heerlijke vocht ook in porties  - in deze plastic bakjes bijvoorbeeld - invriezen en een kommetje ontdooien zodra je trek krijgt. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Wat is lekker bij aspergesoep?

Serveer mooi stokbrood met roomboter bij de soep.

Wanneer je de aspergesoep een beetje extra wil aankleden zijn de mogelijkheden eindeloos. Hieronder een paar suggesties. 

  • Sinaasappel combineert heel mooi met de smaak van Hollandse asperges. Rasp vlak voor het serveren een beetje schil over de soep. 
  • Ook dragon(olie), bosui en peterselie passen goed. 
  • Serveer wat Hollandse garnalen op de soep. Mijn favoriet! 
  • Snippers zalm (het liefste wilde zalm) zijn natuurlijk een klassieke combinatie
  • Of maak de soep Flamande-stijl; snijd wat beenham en hard gekookt ei fijn en garneer je soep daarmee.   
Aspergesoep van schillen

Zijn asperges gezond?

Het was te verwachten: asperges zijn ontzettend gezond. De witte, groene en paarse stengels zijn ontzettend goed voor je:

  • Er zitten relatief weinig calorieën in deze groente.
  • Asperges bevatten veel vitamine A, C, E en K. 
  • Ook zijn asperges goed voor de spijsvertering en staan ze bekend om het feit dat ze bijdragen aan een gezonde en lage bloeddruk.
  • Asperges zijn rijk aan vezels en bevatten veel foliumzuur. Bovenstaande vitamines en mineralen hebben ook nog eens antioxiderende eigenschappen, wat je celletjes gezond houdt.

🍴Gang


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten