Romige aspergesoep is een échte klassieker. Helaas wordt deze soep niet altijd de liefde gegund die hij verdient. Een goede aspergesoep bevat meer dan alleen asperges, bouillon en wat kookroom. Een goede aspergesoep heeft diepgang. In dit waanzinnige recept lees je hoe je romige aspergesoep tot een avontuur aan tafel maakt. Natuurlijk met de nodige variatietips, zodat jouw soepje uniek is en blijft!

asperges

​Andere asperges

Asperges zijn ontzettend lekker, beschikbaar in bonte kleuren en heel erg veelzijdig. Hoewel de meeste mensen bij aspergesoep denken aan iets dat gebonden is en veel room bevat, hoeft dit niet zo te zijn. Ben je nieuwsgierig geworden naar andere versies van aspergesoep? Bekijk dan eens dit heerlijke recept om heldere aspergesoep te maken. Of lees snel verder en ontdek hoe je de lekkerste romige aspergesoep binnen een halfuur op tafel zet. 

Rasperge1

Romige aspergesoep | 4 - 6 porties 

​Ingrediënten:

  • ​één kilo asperges (wit, groen of allebei)
  • ​één grote witte ui
  • ​één teentje knoflook
  • ​één liter kippenbouillon
  • 40 gram boter
  • 240 ml. water
  • 2 takjes verse tijm
  • ​één laurierblad
  • 3 steeltjes verse peterselie
  • 60 gr. crème fraîche
  • 60 ml. droge witte wijn
  • ​scheutje citroensap
  • ​snufje gemalen peper
  • snufje zout

Rasperge 2

Benieuwd naar meer recepten voor Aspergesoep?  Als je nou restjes over hebt, kan je ook dit lekkere recept voor Aspergesoep van schillen proberen.

​Aan de slag!

Om te beginnen snijd je de onderkanten van de asperges weg. Deze zijn erg hard, ook na het koken, en kun je weggooien. Daarna snijd je de kopjes van de asperges eraf. Bewaar deze goed, want dit is het allerlekkerste gedeelte van de asperges. Vervolgens ​hak je de de asperges in stukken van ongeveer twee centimeter. 

Snipper nu de witte ui. Zet vervolgens een soeppan op middelhoog vuur en smelt daarin de boter. Voeg ​het uitje toe. Blijf dit geheel goed doorroeren totdat deze glazig wordt. Pers nu een teentje knoflook uit. Roer de knoflook goed door de ui en laat nog een minuutje bakken. Pas op dat de knoflook niet verbrandt, dat geeft een nare smaak. Voeg de witte wijn toe en breng het geheel aan de kook. Hussel de ui, knoflook en wijn door elkaar. Laat dit koken tot de wijn voor de helft is verdampt.

Nu is het tijd om de asperges toe te voegen. Laat de kopjes van de stengels nog even apart staan. Strooi wat peper en zout over het geheel en bak de asperges, al roerende, gedurende vijf minuten. Schenk daarna de bouillon en het water in de pan.

Rasperge3

TIP: Je kunt ervoor kiezen om de bouillon in een andere pan op temperatuur te laten komen. Maar dit hoeft niet als je daar geen zin in hebt. Voeg in dat geval 1,25 liter water en 2 kippenbouillonblokjes toe aan de asperges. Dit mogen overigens ook groentebouillonblokjes zijn. Op die manier blijft de soep 100% vegetarisch.

Vervolgens voeg je de tijm en het laurierblad toe aan de soep. Zorg dat je het geheel aan de kook brengt en zet het vuur tenslotte laag. Laat de soep nu twee uur zachtjes pruttelen. Hak de peterselie fijn. Deze kun je toevoegen zodra de soep klaar is met koken.

TIP: In plaats van Tijm kun je ook Foelie gebruiken. Dit is een prachtig specerij om toe te voegen aan de soep.

Op het aanrecht staan nog steeds die heerlijke topjes van de aspergestengels. Die zijn perfect geschikt om te blancheren. Breng in een pan een laagje water aan de kook. Voeg wat zout toe. Zodra het water kookt leg je hier de aspergekopjes in. Laat ze twee tot vier minuten koken. Prik af en toe met een vork in de topjes, ze moeten uiteindelijk beetgaar zijn. Zodra ze ​dit zijn, giet je de topjes af. Laat ze goed schrikken met koud water om het kookproces te stoppen. Zet ze vervolgens even apart.

Verwijder het laurierblad uit de soep. Als je wilt kun je ook met een zeefje de tijm er uit vissen. Nu is het tijd om de soep te pureren. Dit doe je met een staafmixer of in een blender. Gebruik je de laatste methode? Doe dit dan in delen. Let op dat je de blender niet te vol doet (maximaal tot de helft).

Laurier1

TIP: Ben je van plan om een, haast textuurloze, crèmesoep te maken? Zeef de soep dan één of twee keer. 

Zodra de soep de juiste textuur heeft, voeg je crème fraîche en citroensap toe. Gebruik een garde om het geheel goed door elkaar te roeren. Gebruik wat zout en peper om de soep op smaak te brengen. Proef even. Experimenteer met wat zout, peper, wijn en citroensap als je niet tevreden bent over de smaak. Garneer de soep met die overheerlijke en beetgare aspergepuntjes. Serveer de soep, eventueel met nog een toefje crème fraîche, en eet smakelijk!

​Variaties

Wil je wat meer groen in dit heerlijke gerecht? Hak wat spinazie fijn en voeg dit tegelijkertijd met de peterselie toe aan de soep. Je kunt er ook voor kiezen om de spinazie en peterselie samen met de asperges te blenden. Zorg er dan wel voor dat je de spinazie niet mee laat koken met de asperges, daar wordt de groente te slijmerig van.

Wil je deze soep écht spectaculair maken? Gebruik dan, in plaats van witte wijn, een flinke scheut droge witte vermouth (of noilly prat). Je voegt de vermouth dan op het laatste moment toe, tegelijkertijd met de crème fraîche en het citroensap. Dit ‘geheime ingrediënt’ geeft je soep een unieke smaak.