Wine Watch | Cabernet Franc is AAN [infographic]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Cabernet Franc een druivensoort die niet bij iedereen top of mind is. Maar daar gaat – als we de bloggers en winewatchers mogen geloven – snel verandering in komen: de Loire staat flink in de spotlightRestaurants zetten het wijngebied op een voetstuk en inmiddels staat er ook een wijnreis richting Saumur in mijn agenda. Tijd om wat meer te weten te komen over deze druivensoort, die een grote rol speelt in de rode Loire!

Cabernet Franc Infographic

Cabernet Franc in de Loire

Vanaf de 17e eeuw vind je deze druif in Loire, waar hij als mono-cépage een hoofdrol krijgt. Deze vallei staat vooral bekend om haar frisse witte wijnen, maar naast de blauwe Cabernet Franc vind je er ook Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Gamay. Wijngebieden Chinon, Bourgueil (Touraine) en Saumur Champigny (Anjou Saumur) staan bekend om hun frisse rode wijnen van Cabernet Franc.

Loire-Frankrijk-kaart

Cabernet Franc in de Bordeaux

In de Franse Bordeaux speelt ‘Franc’ slechts een bijrol. De rode Bordeaux blend bestaat verder uit Cabernet Sauvignon en Merlot. Waar deze twee worden geroemd om hun uitstekende kwaliteiten en bijzondere kenmerken, wordt de Cabernet Franc vaak als een soort verzekering aangeplant. Is de temperatuur niet hoog genoeg om Cabernet Sauvignon goed rijp te krijgen? Dan kan vroegrijpe Cabernet Franc nog wat redden. In praktijk bestaat de blend uit 5 tot 10% Cabernet Franc. De druif verzorgt in de blend fruit en zachte tannine.

Interessant?

WijnSpijs Academy

Bekijk nu de trailer
Video afspelen
Cabernet Franc in de Sneeuw

Cabernet Franc in de rest van de wereld

Het overgrote deel staat dus aangeplant in Frankrijk, waar deze druif ook zijn oorsprong vindt. Maar ook in de rest van de wereld worden hele mooie en betaalbare exemplaren gemaakt.
De Cabernet doet het goed in koudere gebieden: hij rijpt vroeg, wel 10 dagen eerder dag Cabernet Sauvignon. De beste bodemsoorten zijn kalkrijke kiezel, zand en kleibodems.

We horen veel goede verhalen over Hongarije – waar ze de druif op de markt brengen als betaalbare mono cépage. Bijvoorbeeld uit Villány – aka de Bordeaux van Hongarije en Balaton.  Ook in Noord Amerika worden er vrolijke exemplaren geproduceerd. Probeer eens wijnen uit de wijngebieden New York, Washington, maar ook Canada.

Jalapeno en onrijpe aardbeien

Deze druif kan dus goed gedijen in koudere wijnregio’s. In jaren dat de druiven niet geheel rijp worden kan dat resulteren in aroma’s van groene paprika, gemaaid gras en andere vegetale groene geuren. Andere bijzondere aroma’s zijn frambozen, jalepeno pepers, potloodslijpsel, tabak en viooltjes. De kleine druiven zijn – samen met Sauvignon Blanc – de ouder van de wereldberoemde Cabernet Sauvignon. Maar in vergelijking met deze druif heeft hij meer zuren en minder tannine. Al met al is de Cabernet Franc een niet al te makkelijke wijn, die goed kan rijpen en voor een hoop gespreksstof zorgt.

kom met jalapeno's

Cabernet Franc & Spijs

Paddestoelen, groene olijven en kruiden doen het allemaal erg goed. De lichtere versies (met lichte tannines) kunnen het zelfs houden bij een tonijnsteak van de grill, maar liever maak je een mooi stukje wild klaar met een kruidige risotto of cassoulet.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?