Cabernet Franc, een druivensoort die niet bij iedereen top of mind is. Maar daar gaat – als we de bloggers en winewatchers mogen geloven – snel verandering in komen: de Loire staat flink in de spotlight.
Restaurants zetten het wijngebied op een voetstuk en inmiddels staat er ook een wijnreis richting Saumur in mijn agenda. Tijd om wat meer te weten te komen over deze druivensoort, die een grote rol speelt in de rode Loire!
Waar groeien Cabernet Franc druiven?
Vanaf de 17e eeuw vind je deze druif in Loire, waar hij als mono-cépage een hoofdrol krijgt. Deze vallei staat vooral bekend om haar frisse witte wijnen, maar naast de blauwe Cabernet Franc vind je er ook Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Gamay.
Wijngebieden Chinon, Bourgueil (Touraine) en Saumur Champigny (Anjou Saumur) staan bekend om hun frisse rode wijnen van Cabernet Franc.
Wat eet je bij Cabernet Franc wijn?
- Paddenstoelen
- Groene olijven
- Kruiden
- Tonijnsteak van de grill (bij de lichtere versies) van de grill
- Een mooi stukje wild
- Kruidige risotto
- Cassoulet
Cabernet Franc in de Bordeaux
In de Franse Bordeaux speelt ‘Franc’ slechts een bijrol. De rode Bordeaux blend bestaat verder uit Cabernet Sauvignon en Merlot. Waar deze twee worden geroemd om hun uitstekende kwaliteiten en bijzondere kenmerken, wordt de Cabernet Franc vaak als een soort verzekering aangeplant.
Is de temperatuur niet hoog genoeg om Cabernet Sauvignon goed rijp te krijgen? Dan kan vroegrijpe Cabernet Franc nog wat redden. In praktijk bestaat de blend uit 5 tot 10% Cabernet Franc. De druif verzorgt in de blend fruit en zachte tannine.
Cabernet Franc in de rest van de wereld
Het overgrote deel staat dus aangeplant in Frankrijk, waar deze druif ook zijn oorsprong vindt. Maar ook in de rest van de wereld worden hele mooie en betaalbare exemplaren gemaakt.
De Cabernet doet het goed in koudere gebieden: hij rijpt vroeg, wel 10 dagen eerder dan Cabernet Sauvignon. De beste bodemsoorten zijn kalkrijke kiezel, zand en kleibodems.
We horen veel goede verhalen over Hongarije – waar ze de druif op de markt brengen als betaalbare mono cépage. Bijvoorbeeld uit Villány – aka de Bordeaux van Hongarije en Balaton. Ook in Noord Amerika worden er vrolijke exemplaren geproduceerd. Probeer eens wijnen uit de wijngebieden New York, Washington, maar ook Canada.
Jalapeno en onrijpe aardbeien
Deze druif kan dus goed gedijen in koudere wijnregio’s. In jaren dat de druiven niet geheel rijp worden kan dat resulteren in aroma’s van groene paprika, gemaaid gras en andere vegetale groene geuren. Andere bijzondere aroma’s zijn frambozen, jalepeno pepers, potloodslijpsel, tabak en viooltjes.
De kleine druiven zijn – samen met Sauvignon Blanc – de ouder van de wereldberoemde Cabernet Sauvignon. Maar in vergelijking met deze druif heeft hij meer zuren en minder tannine. Al met al is de Cabernet Franc een niet al te makkelijke wijn, die goed kan rijpen en voor een hoop gespreksstof zorgt.