Cabernet Sauvignon, smaak, stijl en meer [infographic]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Cabernet sauvignon is de liefdesbaby van sauvignon blanc en cabernet franc én inmiddels de meest aangeplante druif ter wereld. Deze jonge kruising bestaat pas zo’n 350 jaar, wat in druivenleeftijd piepjong is. De muscat druif bestaat bijvoorbeeld al 2000 jaar.

kleur cabernet sauvignon

Het profiel van cabernet sauvigon

Over het algemeen kun je zeggen dat cabernet sauvignon een stevige rode wijn is. De druif heeft een dikke schil, wat uiteindelijk voor de kleur en de tannines in de wijn zorgt. De tannines zijn als het ware de ruggengraat van de wijn en zorgen er dus voor dat cabernet sauvignon goed kan rijpen. Cabernet sauvignon met bewaarpotentieel kan rustig 10 jaar de wijnkast in.

cabernet sauvignon infographic

Vraag en aanbod

Mooie cabernet sauvignon kan flink wat kosten. Er zijn nou eenmaal veel fans. Gelukkig zijn er genoeg look-a-likes te koop met een zachter prijskaartje. Misschien net een beetje stoerder, of juist met wat minder spieren? Deze wijnen zijn het proberen waard als je fan bent:

Dol op het fruit van de cabernet?

En klinkt de volgende omschrijving als een feestje in je wijnglas? Zwart fruit, fluweelzachte ronde tonen, mokka en rijpe kersen. Geef deze wijnen dan ook een kans.

 • Merlot uit Californië en Argentinië
 • Nero D’Avola uit Sicilië, Italië
 • Touriga nacional uit Douro Valley, Portugal

Meer fan van de vlezige cabernet?

Zijn bacon, BBQ, paprika en tabak, je code woorden? Dan zijn deze wijnen zeker het proberen waard.

Synoniemen van cabernet sauvignon

Uiteraard kent de cabernet, net als alle wijndruiven, vele synoniemen. De bekendste zijn petit bouchet en sauvignon rouge. Allemaal bekijken? Check wiki!

Cabernet Sauvignon druif

Cabernet sauvignon uit Frankrijk, Bordeaux

Bordeaux is de bakermat van de cabernet. Samen met beste vrienden merlot  en cabernet franc, is de cabernet sauvignon hier verantwoordelijk voor een van de duurste wijnen ter wereld.

De duurste regio’s in Bordeaux zijn Saint Emilion, Margaux, Pomerol en Saint Julien. Veel wijnen uit deze regio worden gemaakt om te rijpen en kunnen dat door de aanwezige tannines en zuren ook bijzonder goed. Het ene jaar is beter dan het andere, dus kijk goed wat je koopt. 

Hoe de blend is opgebouwd verschilt erg per subregio. Kort door de bocht worden druiven van de linker oever gedomineerd door cabernet sauvignon. 

De meeste wijn uit Bordeaux is rood, maar er wordt ook rosé (vaak ook van cabernet of merlot gemaakt), dessertwijn en een prachtige witte wijn (een blend sauvignon blanc en sémillon)gemaakt .

Interessant?

WijnSpijs Academy

Bekijk nu de trailer
Video afspelen

Cool climate cabernet sauvignon

Cab-Sav uit Bordeaux (en andere cool climate gebieden als Chili & Noord Italië) heeft meer rood fruit en de body is lichter. De stijl is wat strenger dan zijn warm climate broer.

 • aroma’s rood fruit – viooltjes – tabak – laurier – bos

Warm climate cabernet sauvignon

Warme cabernet regio’s zijn bijvoorbeeld Californië, Australië, Argentinië, Zuid Afrika en Spanje. 

Deze cabernet zijn molliger en ronder – uiteraard nog steeds stevig, maar op een vriendelijke manier. Verwacht rijpere tannines, minder zuren en juist meer fruit en alcohol.

 • aroma’s zwarte fruit – drop – zwarte peper – vanille
Steak boven kolen

Cabernet Sauvignon & Spijs

Stevige wijnen met veel tannines zoals de cabernet sauvignon vragen om stevige kost. Een mooi stuk roodvlees (met een vet randje) van de BBQ komt als geroepen! Wat gegrilde paddenstoelen erbij en je zit gebakken. Ga voor rijke, volle smaken! Vet, hartig en umami zijn ook plussen!

Kijk uit voor spicy voedsel, wees niet te zuinig met zout en eet liever niet te zuur. 

 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?