Het lijkt wel alsof de zoete aardappel de laatste jaren alleen maar populairder geworden is. En daarvoor is alle reden: met zijn zoete smaak, smeuïge structuur en bijzondere kleur komt de zoete aardappel in veel gerechten goed tot zijn recht – vooral in de herfst of winter – wanneer de smaak van de zoete aardappel op zijn best is.

Een van onze favoriete recepten is zoete aardappel friet, maar vandaag maken we zoete aardappel puree. Puree maken van zoete aardappel is dan ook heel eenvoudig. Hier geven we je een eenvoudig, gezond én lekker recept voor zoete aardappelpuree. De smaak en textuur van de zoete aardappel staat hierin centraal.

Zoete aardappelpuree

3 from 2 votes
Course: BijgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

Dit zoete aardappelpuree recept is goed voor variaties. Je kunt zoete aardappelpuree heel makkelijk op smaak brengen, door verschillende kruiden of smaken door de puree heen te roeren. Maak je het recept maar wil je een wat meer spannende, exotische of onverwachte puree op tafel zetten? Probeer dan eens een van de variaties!

Ingrediënten

  • Zoete aardappelpuree
  • 3 3 zoete aardappels, schoongemaakt en in stukken gesneden

  • 1 1 klont roomboter

  • Zout en peper

  • Zoete aardappelpuree met sinaasappel en gember
  • 3 3 zoete aardappels, schoongemaakt en in stukken gesneden

  • 50 ml 50 melk

  • 50 ml 50 verse sinaasappelsap

  • 2 el 2 roomboter

  • 2 tl 2 verse gember, geraspt

  • Zout en peper

  • Pittige zoete aardappelpuree
  • 3 3 zoete aardappels, schoongemaakt en in stukken gesneden

  • 1 1 klont boter

  • Zout en peper

  • 1 el 1 limoensap

  • 1 el 1 chili-olie, of één verse chilipeper, in kleine stukjes, of wat gedroogde rode chilivlokke

  • 1/2 bosje 1/2 gehakte koriander 

  • Zoete aardappelpuree met dukkah
  • 3 3 zoete aardappels, schoongemaakt en in stukken gesneden

  • Zout en peper

  • 2-3 el 2-3 dukkah

  • Mooie olijfolie

Bereiding

  • Leg de zoete aardappels in een ruime pan, en voeg water toe tot alle aardappels net onder water staan. Breng het water aan de kook, en kook de bataat tot die door en door gaar is. Dit duurt 15 tot 20 minuten. Controleer tussendoor eventueel met een vork of ze al gaar genoeg zijn
  • Giet de zoete aardappel af, en pureer ze met een stamper voor een grove puree. Of in de keukenmachine, als je de puree romig en glad wil maken.
  • Voeg zout, peper en een goeie klont boter toe om de puree op smaak te brengen. Klaar.
  • Zoete aardappelpuree met sinaasappel en gember
  • Sinaasappel en gember zijn de perfecte partners voor de zoete, weeïge smaak van bataat. Volg bovenstaande aanwijzingen, maar voeg daar als je puree klaar is de melk, sinaasappelsap en gember aan toe.

    De zuurheid en scherpte voegen flink wat pit toe aan het recept. Deze smaken geven een extra herfstige draai aan de puree.
  • Pittige zoete aardappelpuree
  • Zoete aardappels worden veel gebruikt in de Aziatische keuken. Het zal je dan ook niet verbazen, dat het goed te combineren valt met meer pittige smaken. De zoete aardappel vormt een perfect bedje voor flink wat pit.

    Maak het basisrecept en voeg daaraan toe de limoensap, chili-olie en koriander. Zo krijgt je zoete aardappelpuree power en kan hij prima als bijgerecht dienen bij een Aziatisch geïnspireerde maaltijd.
  • Zoete aardappelpuree met dukkah
  • Dit is comfortfood van het hoogste niveau. Voedsel wat je helemaal lekker warm van binnen maakt. Perfect te combineren bij andere Arabische getinte gerechten.

    Maak het basisrecept en gebruik in plaats van boter, mooie extra vergine olijfolie. Schep de puree op een mooie schaal en strooi er rijkelijk deze nootachtige dukka en wat grof zeezout over. Heeeerlijk! 

Tips

  • Ook zo'n fan van zoete aardappel? Probeer dan deze zoete aardappelsoep!
  • Je kunt het serveren als een eenvoudig bijgerecht, maar je kunt met dit recept nog veel meer kanten op. Je kunt het variëren door de zoete aardappel op verschillende manieren te kruiden. Je kunt de puree zelfs verwerken in andere gerechten, zoals soepen, hartige taarten of soufflés! Een erg handig en zeer makkelijk basisrecept om onder de knie te hebben dus! 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Is zoete aardappel gezond?

Het lijkt wel alsof de zoete aardappel de laatste jaren alleen maar populairder geworden is. En daarvoor is alle reden. De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is enorm gezond. Het is een bom van vitamines, bètacaroteen en antioxidanten. Het zetmeel van deze aardappel zet je lichaam langzaam om in suikers. Dat betekend langer energie, minder snel honger en dus zou je minder willen gaan eten. De zoete aardappel is dus een échte superfood.

Zoete aardappel

Wat is zoete aardappel precies?

De naam ‘zoete aardappel’ is eigenlijk wat verwarrend. Biologisch gezien zijn de zoete aardappel en de gewone aardappel geen broertjes van elkaar. Niet eens familie. 

De zoete aardappel is, zoals de naam al aangeeft, zoeter dan een gewone aardappel. Qua smaak zit hij zich ergens tussen een aardappel en een pompoen in. Dat maakt hem uitstekend geschikt om een puree van te maken. De smaak combineert goed met stoofvlees en andere herfstige smaken. In de Verenigde Staten staat yam, puree van zoete aardappel, dan ook steevast op tafel met Thanksgiving, als begeleiding van de gebraden kalkoen.

De normale aardappel groeit prima in ons koele Nederland, terwijl de zoete aardappel subtropisch is en hier niet goed kan worden geteeld. In warmere klimaten doet hij het prima, vandaar ook dat de zoete aardappel van oudsher veel gebruikt wordt is in bijvoorbeeld de Surinaamse keuken. Pas de laatste decennia heeft de zoete aardappel ook hier zijn intrede gemaakt.

 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten