10 x Lekkers in Leeuwarden | De leukste en lekkerste foodspots

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Met genoeg grachtengordels, prachtige monumenten en het charmante centrum is Klein Amsterdam inderdaad een passende bijnaam voor Leeuwarden. Het barst van de leuke boetiekjes en de Kleine Kerkstraat is zelfs meerdere keren uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. En het eten… man, wat kun je hier goed eten. Dit zijn beste en leukste eetcafes en restaurants in Leeuwarden.

Proefverlof

Bij Willem Schaafsma eet je gerechten uit alle windstreken, maar gemaakt met lokale en streekgebonden producten en leveranciers. De gerechten zijn eenvoudig, maar perfect klaar gemaakt, van de beste en duurzame ingrediënten. Willem en zijn team werken bijvoorbeeld alleen met dubbeldoel-koeien en van kop tot staart wordt verwerkt. Proefverlof vind je in een voormalig gevangenisgebouw – wat spectaculair verbouwd is. Vergeet niet te reserveren, want deze prachtplek is zeer ‘hot’.

Proefverlof restaurant Leeuwarden

Proefverlof
Blokhuisplein 40, Leeuwarden
058-302 00 30

Café de Bak

Onderdeel van het gevangenisgebouw en de perfecte plek voor schaamteloos genieten van het beste pubfood van de stad. Dit is ook de plek waar bierliefhebbers aan hun trekken komen. Een heerlijk cafe!

Cafe de Bak Leeuwarden

Cafe de Bak
Klokhuisplein 40, Leeuwarden
058-302 05 00

Roast

Bij het prachtige Roast kun je de hele dag terecht. En niet alleen voor de lekkerste sappige kippetjes van de Green Egg, want op het menu is genoeg te kiezen. Rijke antipasti plankjes, flammkuchen en fijne vleeswaren. Lekker veel verschillende gins om te proberen, ambachtelijke biertjes en natuurlijk een uitgebreide wijnkaart. Deze stoere zaak is ideaal om een dag lang te blijven hangen. Eerst ontbijten, daarna een spelletje met vrienden en lekkere hapjes. Om af te sluiten met een mooi glas rode wijn in de stadstuin.

roast leeuwarden

Roast 
Nieuwestad 63, Leeuwarden
058-843 66 02

Kelder 65

Kelder 65 staat bekend om zijn fantastische cocktails, maar je kunt hier ook allerlei ..& spijs combinaties proberen. De bediening hier draait zijn hand niet om voor een avondvullende bier spijs diner of een wijn proeverij met bijpassende hapjes. Maar die cocktails zijn dus ook heel goed. Dat wordt lastig kiezen.

Kelder 65 restaurant Leeuwarden

Kelder 65
Nieuwestad 63, Leeuwarden
058-843 66 02

Lazy Lemon

Lazy Lemon is een hele relaxte tent! Je kunt er van ‘s morgens vroeg terecht voor echt goeie koffie en pancakes, tot laat in de avond voor shared dining met prachtige wijnen. Wij vinden de deals helemaal te gek, want kiezen is nou eenmaal niet ons sterkste punt.

Lazy Lemon restaurant Leeuwarden

Lazy Lemon 
Ruiterskwartier 135a, Leeuwarden
058-250 45 76

Wannee

SVH Meesterkok Albert werkt hier samen met een gepassioneerd team van leerlingen. Hoog in het vaandel staan de principes van het zelf ontwikkelde manifest Dutch Cuisine. Hier wordt dus gekookt volgens mooie Nederlandse tradities, met veel groenten op het bord en dieren als garnituur in plaat van andersom. Voor de prijs hoef je het niet te laten, dus neem dat 6 gangen menu en geniet van het enthousiasme van de jonge brigade.

Wannee-Leeuwarden

Wannee
Rengerslaan 8, Leeuwarden
058-303 08 00

 

Us Heit

Us Heit is onderdeel van een prachtig hotel dat alle sferen tussen historie en romantiek uitstraalt. In dit voormalige 18-eeuws paleis, mét culinaire hoogstandjes voor je neus, voel je je een ware prins(es)!

Us Heit restaurant Leeuwarden

Us Heit
Hofplein 29, Leeuwarden
058-216 21 80

Post-Plaza Hotel & Grand Café

Grote ogen gegarandeerd wanneer je dit indrukwekkende, historische pand binnenloopt. De gehele dag kun je langskomen om lekkere Franse gerechten te proeven! Smaak is bij Post-Plaza Grand Café het allerbelangrijkste.

Restaurant Post-plaza

Post-Plaza Hotel & Grand Café
Tweebaksmarkt 25-27, Leeuwarden
058-215 93 17

Eindeloos

Deze eigentijdse zaak midden in het historische centrum van Leeuwarden is niet te missen. Patron-Cuisinier Willem Schaafsma kookt graag met ingrediënten die duurzaamheid, biologisch en seizoen als uitgangspunt hebben. Bij deze pareltjes van gerechten zoekt sommelier Jorrit dan de passende wijnen. De mensen hier zijn sympathiek, enthousiast en gastvrij, maar bovenal verstaan zij het horecavak. Gastvrijheid en gastronomie staan voorop!

eindeloos restaurant Leeuwarden

Eindeloos
Korfmakersstraat 17
058-213 08 35

 

KOM

Bij KOM kun je terecht voor lunch en diner. Er hangt een ongedwongen sfeer waarin je kan genieten van heerlijk eten en drinken. Tijdens de lunch kan je een aantal klassiekers verwachten met een moderne twist. 
Bij het diner kun je uitgaan van comfort food met een Aziatische twist. Er worden kleine gerechtjes geserveerd in kommetjes, waardoor je veel verschillende smaken kunt proeven. Deel jij deze gerechtjes met je tafelgenoten of hou je alles lekker voor jezelf? 

Restaurant KOM Leeuwarden

KOM
Ruiterskwartier 17
058 844 7274


Foodguide | Dé uitjes gids voor Foodies

Ook Leeuwarden is een toffe plek voor foodlovers. Aan wijn en spijs geen gebrek. Hier hebben wij voor jullie de leukste uitjes op een rijtje gezet! Mis je nog iets? Laat het achter in de comments!

WijnSpijs Wandeling Leeuwarden

Dit is toch wel een van de leukste WijnSpijs Wandelingen. Het mooie Leeuwarden samen met de lekkerste wijnspijs combinatie’s, en alleen de tofste restaurants. Op deze culinaire zondag middag wandel je van 12:00 to 17:00 uur. Zien we jullie daar? Kijk hier in de agenda voor de WijnSpijs Wandeling in Leeuwarden.

Waar | Leeuwarden centrum
Wanneer |
Op een vaste zondagmiddag
Tijden |
12:00 – 17:00 uur

Walking Dinner Leeuwarden

Zoveel restaurants om uit te kiezen, maar niet zo veel tijd… daar hebben wij een oplossing voor! Met een Walking Dinner bezoek je op één avond 3 van jouw favoriete restaurants. Geniet van de stad terwijl er een speciaal 3 gangen diner voor je wordt gekookt. Zo heb je binnen no time de leukste hotspots van Leeuwarden gezien. Hier kun je reserveren!

Waar | Leeuwarden
Wanneer |
Elke avond
Tijden |
vanaf 18:00 uur

Surprise Dinner Leeuwarden

Een keuze maken ís ook moeilijk. Zoveel leuke tentjes, en je kan maar naar één tegelijk! Laat je lekker door ons verrassen met een Surprise Dinner. Wij kiezen 3 van de leukste hotspots van Leeuwarden voor je uit. Daar ga je genieten van een speciaal 3 gangen diner: elke gang in een ander restaurant! Je krijgt op het laatste moment pas de locatie door, zo blijft de hele avond een verrassing. Kijk hier voor de Surprise Dinners in Leeuwarden!

Waar | Leeuwarden
Wanneer |
Donderdagavond
Tijden |
vanaf 18:00 uur

Bekijk en bewaar alle food- en wijnfestivals van Nederland in deze überhandige foodfestival agenda 2019 als je een dagje uit gaat! 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?