11 x Lekkers in Leeuwarden | De leukste en lekkerste foodspots

Met genoeg grachtengordels, prachtige monumenten en het charmante centrum is Klein Amsterdam inderdaad een passende bijnaam voor Leeuwarden. Het barst van de leuke boetiekjes en de Kleine Kerkstraat is zelfs meerdere keren uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. En het eten… man, wat kun je hier goed eten. Dit zijn beste en leukste eetcafes en restaurants in Leeuwarden.

Lekkers in Leeuwarden | De leukste foodspots!

Proefverlof

Bij Willem Schaafsma eet je gerechten uit alle windstreken, maar gemaakt met lokale en streekgebonden producten en leveranciers. De gerechten zijn eenvoudig, maar perfect klaar gemaakt, van de beste en duurzame ingrediënten. Willem en zijn team werken bijvoorbeeld alleen met dubbeldoel-koeien en van kop tot staart wordt verwerkt. Proefverlof vind je in een voormalig gevangenisgebouw – wat spectaculair verbouwd is. Vergeet niet te reserveren, want deze prachtplek is zeer ‘hot’.

Proefverlof

Proefverlof
Blokhuisplein 40, Leeuwarden
058 – 302 0030

Cafe de Bak

Onderdeel van het gevangenisgebouw en de perfecte plek voor schaamteloos genieten van het beste pubfood van de stad. Dit is ook de plek waar bierliefhebbers aan hun trekken komen. Een heerlijk cafe!

friet en sate

Cafe de Bak 
Klokhuisplein 40, Leeuwarden
058 – 302 0500

Roast

Bij het prachtige Roast kun je de hele dag terecht. En niet alleen voor de lekkerste sappige kippetjes van de Green Egg, want op het menu is genoeg te kiezen. Rijke antipasti plankjes, flammkuchen en fijne vleeswaren. Lekker veel verschillende gins om te proberen, ambachtelijke biertjes en natuurlijk een uitgebreide wijnkaart. Deze stoere zaak is ideaal om een dag lang te blijven hangen. Eerst ontbijten, daarna een spelletje met vrienden en lekkere hapjes. Om af te sluiten met een mooi glas rode wijn in de stadstuin.

Roast 
Nieuwestad 63, Leeuwarden
058 – 843 6602

Kelder65

Kelder 65 staat bekend om zijn fantastische cocktails, maar je kunt hier ook allerlei ..& spijs combinaties proberen. De bediening hier draait zijn hand niet om voor een avondvullende bier spijs diner of een wijn proeverij met bijpassende hapjes. Maar die cocktails zijn dus ook heel goed. Dat wordt lastig kiezen.

Kelder65
Nieuwestad 63, Leeuwarden
058-843 6602

Lazy Lemon

Lazy Lemon is een hele relaxte tent! Je kunt er van ‘s morgens vroeg terecht voor echt goeie koffie en pancakes, tot laat in de avond voor shared dining met prachtige wijnen. Wij vinden de deals helemaal te gek, want kiezen is nou eenmaal niet ons sterkste punt.

Lazy Lemon 
Ruiterskwartier 135A, Leeuwarden
058 – 250 4576

Ontdek Leeuwarden met een Culinaire Wandeling! Koop je kaarten hier!

Wannee

SVH Meesterkok Albert werkt hier samen met een gepassioneerd team van leerlingen. Hoog in het vaandel staan de principes van het zelf ontwikkelde manifest Dutch Cuisine. Hier wordt dus gekookt volgens mooie Nederlandse tradities, met veel groenten op het bord en dieren als garnituur in plaat van andersom. Voor de prijs hoef je het niet te laten, dus neem dat 6 gangen menu en geniet van het enthousiasme van de jonge brigade.

Wannee-Leeuwarden

Wannee
Rengerslaan 8, Leeuwarden
058 – 30 30800

Sems | Wijncafe Gastrobar

Bij Sems doen ze niet aan voor-, of hoofdgerechten. Bestel alles door elkaar; tegelijk of juist niet. Alle gerechtjes kosten €12,50. De wijnen gaan vaak per glas en zijn interessant te noemen! Op de kaart de classics, maar ook verrassende wijnen uit de ‘nieuwe wereld’. Elke wijn is weer anders en eigenaar en sommelier Jeroen raakt niet over zijn pareltjes uitverteld. Bij Sems weet je dat je goed zit.

restaurant-en-wijncafe-sems-
Sems
Gouverneursplein 36, Leeuwarden
058-216 2214

Brasserie Oranje

Brasserie Oranje is zo’n lokatie waar je iedereen met plezier mee naar toe neemt. Echt lekkere theetjes van Betjeman & Barton en een goeie kop koffie, gecombineerd met verschillende clubsandwiches, salades, en zelfs ook warme lunchgerechten. De chef verwerkt regelmatige typisch Friese ingrediënten in zijn menu-du-chef. Ook kun je hier blijven slapen.

VanBuren-Leeuwarden

Brasserie Oranje
Stationsweg 4, Leeuwarden
058 – 212 6241

De leukste en beste zaken van Leeuwarden ontdek tijdens de WijnSpijs Wandeling! Kaarten koop je hier!

Us Heit

Us Heit is onderdeel van een prachtig hotel dat alle sferen tussen historie en romantiek uitstraalt. In dit voormalige 18-eeuws paleis, mét culinaire hoogstandjes voor je neus, voel je je een ware prins(es)!

Us Heit

Us Heit
Hofplein 29
058 – 216 21 80

Post-Plaza Hotel & Grand Café

Grote ogen gegarandeerd wanneer je dit indrukwekkende, historische pand binnenloopt. De gehele dag kun je langskomen om lekkere Franse gerechten te proeven! Smaak is bij Post-Plaza Grand Café het allerbelangrijkste.

Restaurant Post-plaza

Post-Plaza Hotel & Grand Café
Tweebaksmarkt 25-27
058 – 215 9317

Eindeloos

Deze eigentijdse zaak midden in het historische centrum van Leeuwarden is niet te missen. Patron-Cuisinier Willem Schaafsma kookt graag met ingrediënten die duurzaamheid, biologisch en seizoen als uitgangspunt hebben. Bij deze pareltjes van gerechten zoekt sommelier Jorrit dan de passende wijnen. De mensen hier zijn sympathiek, enthousiast en gastvrij, maar bovenal verstaan zij het horecavak. Gastvrijheid en gastronomie staan voorop!

Eindeloos
Korfmakersstraat 17
058 – 213 0835

Verder lezen? Wellicht vind je dit ook leuk:

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons