Librije’s Zusje: een vrouw op straat, maar een freak in bed

WijnSpijs
WijnSpijs

Een avond in Librije’s Zusje. Wat een voluptueuze vrouw, ze verdient ieder kusje. Als magnifieke maîtresse stapt ze moeiteloos uit de schaduw van haar grote broer, bepaald niet onzeker. Nee, dit is een dame om op te eten. Denk: rolmops, pesto, ganzenlever. Kinky in de keuken, maar verder geen gezever.

Als Alice in Waldorf

Wie langs de Amsterdamse grachten struint, passeert het Waldorf Astoria vermoedelijk ongemerkt. Slechts dezelfde natuurstenen trap als ieder ander grachtenpand scheidt nietsvermoedende voorbijgangers van de grandeur achter deze deur. Treed binnen en u waant zich Alice in Wonderland. De nauwe ingang van mama Waldorf leidt ons naar de warme schoot van het Zusje. En nee, beste lezers: ik ben niet gek. Mijn realiteit is gewoon anders dan die van u

“En nee, beste lezers: ik ben niet gek. Mijn realiteit is gewoon anders dan die van u.”

recensie Liberije's Zusje

Sidney Schutte laat zijn Zusje vrij

Waarschijnlijk had papa Jonnie Boer weinig twijfels over welke zoon Librije’s Zusje onder zijn hoede kreeg. Sidney Schutte is niet het type beschermende grote broer, maar laat zijn Zusje vrij. Ze mag van hem de wereld zien, net als hij. En dat blijkt: carabinero, krokante runderrib, X.O. crème, puntpaprika, gember en watermeloen. Werelds rijk. Delicaat, maar verleidelijk vragend om grote happen. Inhouden gaat niet, we staan op knappen.

De liefde bedrijven met Amber

Sindey kroop na een decennium onder papa’s vleugels vandaan. Schuchter, maar vol smaak en kraak. Klaar om de wereld in te gaan. En in Hong Kong was het al snel raak. Hij leerde Amber kennen, het Aziatische liefje van Richard Ekkebus. Als rechterhand van zijn stiefvader veroverde Sidney het hart van Amber en haar gasten uit alle windstreken. Om daarna als groot culinair denker aan de slag te gaan bij The Landmark Mandarin Oriental. Ook in Hong Kong, waar Sidney’s naam melodieus rondzong. Zoals hij nu in onze hoofdstad rondzingt. Zijn lied, zijn smaken, zijn bewind. Amsterdamse branie. Sidney werd al snel een kind van de stad.

Niet alleen Michelin is fan

Zeven maanden brachten twee Michelinsterren. Dan kun je iets. Dan denk je verder. Dan weet je dat een Ajo Blanco van ingemaakte aardbei, tomaat en groene amandel best wat zwarte knoflookfudge kan hebben. Ook als het een dessert betreft. Wij eten en smullen. Wij vinden het best. Niet alleen Michelin is fan, ook bij ons doorstaat het Zusje iedere test. Zowel voor als achter de schermen kent iedereen zijn plek.

“Op tafel verschijnt een slak, inclusief slijmspoor.”

recensie Liberije's Zusje

Warming-up: een slijmspoor op tafel

De avond begint met een flûte Henriot Blanc de Blancs champagne en een kruisverhoor door gastheer nummer één: “Wat blieft u wel, wat blieft u niet. Wat mag u wel, wat mag u niet?” Verzekerd van voldoende kennis over de gast, dat is goed. Op tafel verschijnt een slak, inclusief slijmspoor: slow food. Het beestje is krokant, zijn ‘slijm’ is een hummus van boerenkool. Zo goed. Daarna volgen meer amuses, met een ice cream sandwich met paling in de hoofdrol. Warming-up, papillen dol.

Gerechten zonder concessies

Harmonisch opeenvolgend doen acht gangen hun intrede. Onze mondhoeken krijgen we de komende uren niet meer naar beneden. Eerder genoemde gerechten worden gecomplementeerd met wonderlijke smaakcombinaties. Gedurfd, geen concessies, geen onnodige spaties. Denk aan rode mul gerold in cacao. Alles klopt, in één woord: wauw. Of kokkels en cassis, met pistache en bloedworst. Dat zorgt voor begeerte: dorst.

“Denk aan rode mul gerold in cacao.”

recensie Liberije's Zusje

Kus van Thérèse Boer

Wijn en spijs combineren zoals dat van hoger af bedoeld moet zijn. Een cruise door Zuid-Europa vaart ons voorbij populaire wijnlanden als Spanje, Frankrijk en Italië. Maar ook opkomende streken in Griekenland en Slovenië doen hun intrede. Is dit de kus van sommelier en tevens Librije’s Godmother Thérèse Boer, die als een smakkerd op de wangen van Librije’s Zusje plakt? Hoe dan ook: de wijnen fascineren en doen continu verlangen naar meer. Geen katervrees, maar opnieuw die begeerte: dorst.

Afterparty: happy hour van friandises

Tijd voor de afterparty: happy hour. Een ijskoude appel-martini in het vuistje. Daarna mojito in suikerspin. En dan op de L en de Z een reeks aan cocktails: bloody mary, margarita, cosmopolitan en meer klassiekers. In de vorm van een bonbon, cakeje of macaron. In verwondering blijven we achter. Smachtend naar meer. Maar Librije’s Zusje blijkt een einde te kennen. Lang en gelukkig. Volgend jaar weer. En voor nu wederom die begeerte: dorst.

“Tijd voor de afterparty: happy hour.”
koffie friandises Librije's zusjes

Wat kost dat nou, zo’n avond in Librije’s Zusje?

➕ Henriot Blanc de Blancs champagne (per glas): €24,50

➕ Acht gangen menu van de chef: €148

➕ Begeleidend wijnarrangement: €99

➕ Waterservice: €7,50

➕ Koffie en friandises: €9

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?