Open: Vrolijk Italiaans eten bij Locanda in Amsterdam

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Net geopend in de Amsterdamse Pijp, Locanda! Zeker geen stereotiep Italiaan. Het interieur is fris, sober, strak en eenvoudig. Tijd om een kijkje te nemen.

Locanda – frisse Italiaan zonder tierelantijntjes

Amsterdam, wat ben je mooi

We komen rechtstreeks van een ander event – De wijnbar van het jaar verkiezing in Odeon – en lopen via de Singel en Leliegracht door het prachtige Amsterdam naar Locanda. Wat is De Pijp toch een leuke buurt! Het is vroeg op de regenachtige donderdag en we zijn een van de eerste gasten. De bestelde Fiano en Negroni komen rap op tafel. De hartelijke Engels sprekende ober is gul met z’n uitleg over de ingrediënten en de wijnen.

De wijnkaart is net als de menukaart klein, maar de authenticiteit spat er vanaf. Veel wijnen per glas en allemaal lokale druifjes.

Het is moeilijk kiezen. We besluiten een aantal klassiekers te bestellen; bruschetta, vitello tonato, risotto, melanzane alla parmigiana, tiramisu. Authentieker dan deze bestelling wordt de Italiaanse keuken niet, dachten we. De ideale bestelling om de ‘Italiaansheid’ van de keuken aan af te meten. Onze ober weet te vertellen dat de risotto vandaag iets aangepast wordt. Ons hoofdgerecht wordt een bordje pompoenrisotto met ansjovis en burrata. M’n tafelgenoot begint te stralen.

Locanda

Ladies only?

Een voor een lopen de andere tafeltjes vol te lopen en het valt ons op dat er alleen maar vrouwen in Locanda zitten. Zou het door de Italiaanse charmes komen? Weten vrouwen die nieuwe hotspots beter te vinden, of zou de keuken een publiek geheim van de dames uit De Pijp zijn? We hebben geen idee, maar we moeten alweer verder, want ons eerste gerecht komt als de bliksem op tafel.

We kregen hiervoor al gekoeld kraanwater op tafel en brood met verrukkelijke citroenboter. Als we ‘onze’ ober vragen hoe die zo mooi glad gekregen is, antwoord hij trots dat-ie ‘m zelf gemaakt heeft. Deze Italiaanse ober is ook een keukenprinses!

Locanda

Scarmoza Affumicata

Dan de rest. Opmaak en gerechten zijn eigenlijk heel simpel en sober opgemaakt. Geen gedoe, wél mooie ingrediënten. De bruschetta en vitello zijn als uit het boekje, gewoon goed. De melanzane wil ik elke dag wel. Het geheim zit ‘m in de scarmoza affumicata, een gerookte kaas die het hele gerecht 2.0 maakt. Écht top voor simpele ovengerechten, maar nu we het er zo over hebben denk ik dat een bloemkool er ook heel gelukkig mee zou worden. De risotto had van ons iets meer ansjovis en buratta mogen hebben.

Hebben we nog een plek voor tiramisu? Tuurlijk! Blijkt het ook nog eens het klapstuk van de avond te zijn. Stoere espresso toe en we zijn rond.

Locanda past bij Amsterdam

Locanda past goed bij Amsterdam. Niet lullen, maar poetsen. En, doe maar gewoon – dan doe je al gek genoeg. Interieur, menu, gerechten en wijnen zijn van hoge kwaliteit, maar zonder opsmuk. Fijne afwisseling in de restaurantscene, waar het vaak meer over het interieur dan het eten lijkt te gaan. Al miste we wél een kapstok.

Locanda Eerste Anjeliersdwarsstraat 6Amsterdam020 423 3911

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?