Michelin 2019 – De culinaire top van Nederland

WijnSpijs
WijnSpijs

De Michelinsterren zijn vandaag uitgereikt! Waar komen en verdwijnen sterren? Na weken van spanning en speculatie kwam vandaag het verlossende woord.

Lees hier alles over de Michelinsterren van 2020. 

Dit jaar géén nieuw restaurant met 3 sterren

Met 10 uur op de klok stroomden in het De La Mar-theater veel chefs, restaurateurs, sommeliers, en andere horeca toppers, naar binnen. Hier en daar draagt iemand trots de koksbuis mét logo van het betreffende restaurant. Naast De Librije (Zwolle),  De Leest (Vaassen) en Inter Scaldes (Kruiningen) (die al 3 sterren hadden) worden er dit jaar geen nieuwe restaurants toegevoegd aan het 3sterren-lijstje. Wel werden de zaken Pure C in Cadzand en Sabero in Roermond beloond voor hun talent met een 2e ster, zeer verdiend!

Voor Sabero, dat voorjaar 2018 pas zijn deuren opende, zijn dit zijn eerste 2 sterren in keer! In totaal zijn er nu 7 restaurants in Nederland met 2 sterren.

Michelin

Michelin deelt 12 nieuwe sterren uit

Waar er vorig jaar 6 nieuwe sterrenzaken bijkwamen, zijn er dat dit jaar 12! Deze nieuwkomers pakten allemaal hun 1e ster:

  • Oonivoo in Uden,
  • Restaurant 212 in Amsterdam
  • Monarh in Tilburg
  • Flicka in Kerkdriel
  • Bougainville in Amsterdam
  • De Loohoeve in Schoonloo
  • Rijnzicht in Doornenburg
  • O&O in Sint Willebrord
  • Olivijn in Haarlem
  • The Millèn in Rotterdam
  • Voltaire in Leersum
  • Derozario in Helmond.
  • Ook waren er afvallers

Bekijk hier de restaurants die vorig jaar een ster kregen

Verliezers waren er ook. Er zijn een paar chef-koks die even moesten slikken. De elf restaurants die voortaan ster-loos door het leven zullen gaan zijn: Sazanka Amsterdam, Avant-Garde van Groeninge in Eindhoven, Cucina del Mondo in Heerlen, Élevé in Leeuwarden, Château Neercanne in Maastricht, Cordial in Oss, Aubergine in Tegelen, Bretelli in Weert, HFSLG in Zeist, Schultenhues – Peter Gast Gastrobar in Zutphen en Koriander in Drachten. Koriander verloor zijn ster op verzoek van de chef-kok zelf.

Al met al zijn er weer veel nieuwe toppers bijgekomen, men mag trots zijn op de Nederlandse horeca. Gefeliciteerd restaurateurs!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!