Zie wat je drinkt | Sarah Heller maakt visuele proefnotities

Roy Seignette
Roy Seignette

Goede proefnotities over wijn schrijven is niet makkelijk. Je kunt de body, zuren, tannines, aroma’s en smaakcomponenten oplepelen. Als je goed kunt proeven. De écht grote wijnschrijvers onderscheiden zich door ook het gevoel bij een wijn in woorden te vangen. 

Sarah Heller gaat nog een stukje verder. De jongste vrouwelijke Master of Wine weet haar wijnkennis goed te combineren met haar diploma ‘fine arts’ van de universiteit Yale.  Met haar creatieve visuele proefnotities maakt ze digitale collages die wijnen visueel inzichtelijk maken.

 

Visuele wijnnotitie

Hierboven wordt bijvoorbeeld de ‘Domaine Clos de la Chappelle Pernand vergelesses Premier Cru Sous Frétille 2015’ afgebeeld. Deze Cru Classé chardonnay uit de Franse Bourgogne, Cotes de Nuits, is te koop bij Best of Wines. 

Visuele proefnotities

In de visuele proefnotities van Sarah Heller maken de smaak en opbouw van een wijn in één beeld inzichtelijk. Zowel body en structuur als de aroma-, kleur-, en smaakcomponenten vloeien samen tot een bijzonder geheel. De collages zijn van boven naar beneden opgebouwd. De omtrek is bedoeld als de ‘vorm’ van de wijn. 

Heller geeft aan dat elk beeld ‘zo subtiel of flamboyant als de wijn vereist’ is. De visuele proefnotities zijn ontwikkeld om beter recht te doen aan de emoties die een wijn kan oproepen. Volgens Heller hebben geschreven wijnbeschrijvingen een duidelijk belang binnen de wijnwereld. Maar zijn ze minder goed in het omschrijven van het emotionele aspect. 

Naast informatief zijn de proefnotities ook kunstzinnig. De kunstwerken van Heller zijn wereldwijd geliefd bij wijnkenners en verzamelaars. 

Best of Wines

In samenwerking met exclusieve wijnimporteur Best of Wines heeft Heller een speciale serie van haar visuele proefnotities ontwikkelt. Maandelijks portretteert ze een nieuwe wijn die momenteel door Best of Wines wordt geïmporteerd. Deze maand is de 2014 Messorio van het Toscaanse wijnhuis Le Macchiole aan de beurt. 

Visuele proefnotitie

Meer over Sarah Heller

Sarah Heller

Sarah Heller (1988) komt uit Hong Kong. Ze is beeldend kunstenaar en de jongste Master of Wine uit de regio Azië-Pacific. Heller werdt in 2017 benoemd tot  lid van de prestigieuze Masters of Wine club. In 2018 begon ze met haar innovatieve visuele proefnotities. 

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?