Maak zelf de gezondste waterijsjes (met écht fruit!) [recept]

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Zeg nu zelf: waterijsjes maken is een feestje. Hoe oud je ook bent, de voorpret is al het halve werk. Maak deze ijsjes daarom niet alleen.

Nodig vrienden uit, je ouders, je neefjes, je nichtjes, je buurkinderen of je oudtante die je al jaren niet meer hebt gezien. Gegarandeerd een succes met deze heerlijke recepten voor gezonde waterijsjes. 

Meer fruit in je waterijs!

Wie thuis al eerder waterijsjes heeft gemaakt, is het vast al eens opgevallen. De fruitsmaak die zuig je zo uit het ijsje. Halverwege heb je alleen nog een hompje doorzichtig ijs over. Waterijs uit de winkel heeft dit probleem helemaal niet. Hoe kan dat toch? Dit vraagstuk is het best bewaarde geheim van de fabrikant. Een combinatie van obscure ingrediënten zoals guargom en Johannesbroodpitmeel zorgt ervoor dat de smaakjes IN het ijsje blijven zitten. Gelukkig hebben wij tips om hetzelfde resultaat te bereiken!

IJsjes met yoghurt en framboos

Fruit, schil en yoghurt

Als je ijsbasis te waterig is, gaan de ijskristallen tijdens het invriezen aan elkaar groeien. Hierdoor wordt je ijs keihard én zuig je het fruit er zo uit. Gebruik daarom vers fruit, de vezels in het fruit zorgen ervoor dat de kristallen minder ruimte krijgen.

Stukjes appel of peer met schil werken ook erg goed tegen dit probleem. In de schil zit pectine en dat helpt je ijs stevig te houden. Vetten, zoals yoghurt of room, zijn ook mooie ingrediënten om teveel ijsvorming te voorkomen.

perenijsjes

Fruitijsje

IJsjes| 6 – 8 Stuks

Ingrediënten:
 • 200 gram vers fruit
 • sap van 1 citroen
 • sap van 1 sinaasappel
 • 2 el honing

Aan de slag!

Kies allereerst welk fruit je wilt gaan gebruiken. Heel lekker zijn (water)meloenen, appels, peren, bosvruchten, aardbeien en sinaasappels. Appels en peren zijn aanrader vanwege de pectine in de schil.

Pak een blender en doe daarin de vruchten die je wilt gebruiken. Schil in principe alle vruchten behalve de appels of peren. Geef de blender een goeie zwieper en hak het fruit fijn. Pers een citroen en een sinaasappel uit en voeg het sap toe aan de blender, gevolgd door twee eetlepels honing. Mix nog één keertje de ingrediënten door elkaar in de blender en het mengsel kan in de ijsvormpjes verdwijnen. Berg op in de vriezer en laat minstens 6 uur staan. Zo weet je zeker dat je ijsjes mooi bevroren zijn.

Exotisch mangoijsje

IJsjes| 8 Stuks

​Ingrediënten:
 • één (rijpe) mango
 • 200 ml kokosmelk
 • 3 el limoensap
 • 1 el honing
 • 1 el suiker
 • OPTIONEEL: één overrijpe banaan

Koud kunstje

Snijd de rijpe mango in stukjes. Dat mag best grof, want hij verdwijnt direct in de blender. Voeg daaraan de kokosmelk toe, het limoensap, de honing en de suiker. Om het ijsje een vollere, meer romige, smaak te geven, kun je een overrijpen banaan toevoegen. Snijd deze wel eerst even in plakjes voordat je hem in de blender doet. Druk op de knop en blijf mixen tot er een mooi en egaal mengsel ontstaat. Schenk de ijsbasis in je ijsvormpjes en laat deze, net als in het vorige recept, minstens 6 uur in de vriezer staan.

TIPHele stukjes mango maken dit ijsje extra lekker. Leg voordat je ze volschenkt één, twee of drie mangostukjes in de ijsvormpjes. Op deze manier heb je een fruitige verrassing aan de binnenkant van je ijsje. Een mooi geheim van de chef.

Yoghurtwaterijsje met citroen en bosbessen

IJsjes| 8 Stuks

​Ingrediënten:
 • 50 ml citroensap
 • 175 gr (bevroren) bosbessen
 • 150 ml Griekse yoghurt
 • 2 el suiker

Doe de bosbessen...

​... in de blender. Schenk hierbij het citroensap bij en voeg de suiker toe. Meng deze ingrediënten in de blender. Pak de ijsvormpjes en vul ze als volgt: eerst 2 theelepels vruchtenpuree, gevolgd door 1 theelepel Griekse yoghurt, gevolgd door 2 theelepels vruchtenpuree enzovoort. Zorg wel dat het laatste schepje een schepje vruchtenpuree is. Steek de theelepel voorzichtig in het ijsvormpje en maak er mee een draaiende en opwaartse beweging. Er ontstaat nu een mooie ‘swirl’ in dit heerlijke ijsje. Tik met het lepeltje tegen de vormpjes, zodat de achtergebleven luchtbelletjes kunnen ontsnappen. Plaats de vormpjes minstens 6 uur in de vriezer en je hebt een heerlijk en gezond yoghurt-waterijsje mét zo’n vrolijke swirl.

TIP: Alle suikers, dus ook de honing, in de bovenstaande recepten kun je gemakkelijk vervangen door zoetstof. Let wel op dat de verhoudingen dan iets anders kunnen zijn. Je kunt ook veel zoetigheid verkrijgen uit de overrijpe bananen. Pas op als je veel citroenen gebruikt, deze hebben écht suiker of zoetstof nodig om het zuurtje een beetje aangenaam te maken. Met andere woorden: experimenteer er maar flink op los!

Waterijsjes voor volwassenen

Een waterijsje voor volwassen is erg simpel om te maken. Het enige dat je nodig hebt is een borrel of likeur naar je keuze. Schenk van dit heerlijke goedje een paar scheutjes bij het fruitmengsel. Je kunt naar hartenlust variëren en gebruiken wat je lekker lijkt. Toch op zoek naar een paar suggesties? Wodka is erg lekker met fris zomers fruit, zoals watermeloen. Bessenjeneverlikeur past perfect bij rode- en bosvruchten. Of wat dacht je van een scheutje malibu bij het ijs waar je ook kokosmelk in verwerkt.

Waterijsjes zonder waterijsvormpje

Waterijsvormpjes zijn te koop in allerlei winkels. Vaak ook in de grotere supermarkt. Ben je niet meer in staat, om wat voor reden dan ook, om naar de winkel te hollen voor vormpjes? Niks aan de hand. Het enige dat je nodig hebt zijn plastic bekertjes. Daarmee maak je een soort van huisgemaakte Calippo’s – je weet wel dat waterijsje in een papieren hoorntje. De versie met plastic bekertjes is het populair op de Caraïben en kun je daar overal op straat vinden. Hoe je dat doet?
Schenk de ijsbasis in 6 tot 8 plastic bekertjes. Vries de bekertjes in; minstens 6 uur precies zoals in de recepten. Als je de bekertjes uit de vriezer haalt, zul je merken dat je het ijs er uit kunt duwen. Geniet zo, stukje bij beetje, van je huisgemaakte Calippo. Zónder waterijsvormpje!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?