Dit zijn de wijntrends voor 2017 volgens Leonie

WijnSpijs
WijnSpijs

1. Virtual Reality 

Pas geleden realiseerden het Comité Champagne “Champagne 360°”, een 360° film, met als doel champagne in de schijnwerpers te zetten door een virtuele vlucht aan te bieden Je vliegt een paar minuten lang levensecht over de wijngaarden en de ‘Avenue de Champagne’. Dit is echt een superleuke ervaring.

De app is een aanrader! Downloaden in de app-store: 360° Champagne.

De eerste trend is ontdekt, want ook  in elke hal van de Horecava – dé grootste horecabeurs van Nederland in de Amsterdamse Rai – struikel ik over de Virtual Reality brillen. Onder anderen op de belangrijkste Nederlandse wijnbeurs die plaats vindt tijdens de Horecava – Wine Professional. Hier vind je een platform voor wijnimporteurs om hun wijnen te presenteren.
Tijdens de beurs organiseerde VR-Dining samen met Deli-XL een heus VR-diner. Het wijnbedrijf Oud Reuchlin & Boelen laat je in hun stand een kijkje nemen in de wijngaarden van Bodegas Vicente Gandía of een rondleiding door de kelders onder leiding van eigenaar Javier Gandía. In samenwerking met het Spaanse wijnhuis maakten ze een Virtual Reality film waarbij je door middel van een VR bril op interactieve wijze wijnen kunt proeven. In de film – die door middel van een VR bril en een smartphone bekeken kan worden – leidt Javier Gandía je door de interactieve wijnproeverij.
Kortom erg leuk om de wijngaarden en huizen eens door een ‘andere bril’ te bekijken!

2. Wijnen uit minder bekende gebieden: Kroatische wijn

Wijn met een verhaal spreekt tot de verbeelding. Deze tot nu toe onontdekte pareltjes zijn verrassend mooie ontdekkingen. Kleinschalige producenten uit o.a. Israël, Libanon, Kosovo, Bosnië en Kroatië. De kleinschalige productie garandeert meer liefde, zorg en karakter. Ook de frisse blik op wijn en het maken ervan geeft meer drinkplezier aan de consument. Succesvolle producenten maken de meest heerlijke wijnen, helaas meestal in een beperkte hoeveelheid. Precies de reden waarom ze vrijwel altijd te klein zijn voor levering aan supermarkten. Gelukkig wel te vinden bij een ‘kleinere’ importeur.

Ik ontmoet Diederik Swart van croatiangrapes.com al tijdens de BBB horecabeurs afgelopen oktober in Maastricht en ik was direct gecharmeerd van deze Mediterrane wijnen. Samen met zijn partner importeert hij alle wijnen uit Kroatië zelf. Kroatië is een ‘oud’ wijnland. De wijnbouw in het huidige Kroatië bestond al honderden jaren voor de opkomst van het Romeinse Rijk.

De wijngebieden in Kroatië zijn verdeeld in twee zones die klimatologisch aanzienlijk verschillen; de Kroatische binnenlanden (Kontinetalna) en de Adriatische kuststrook (Primorska). Veel druiven groeien op rotsige bergen aan de kust en op de eilanden. Er groeien zowel witte als blauwe druiven, waar mediterrane wijnen van geproduceerd worden. Kroatische wijn is enorm in opkomst. Toprestaurants in New York, Japan en Korea zijn gek op de wijnen uit dit prachtige mediterrane land. Ook in Nederland zijn topsommeliers en wijnschrijvers inmiddels overtuigd van de kwaliteit van Kroatische wijn. Afgelopen maand werd de sommelier van de Librije Sabas Joosten nog uitgeroepen tot Croatian Wine Ambassador 2017  in de Kroatische ambassade in Den Haag.

Nieuwsgierig? Bestel online de prijswinnende Feravino Dika Frankovka. De Frankovka druif is misschien beter bekend als Blaufränkisch. Deze druif is een echte autochtone Midden-Europeaan die je veel tegen komt in Burgenland, Oostenrijk.

Wijn uit Kroatie

3. BBC: Bring Back Chardonnay

Tegenwoordig is er weer een tegengeluid te horen na de pittige tijden van Anything But Chardonnay (ABC). Deze ABC-beweging was een aanval op de te zware, te lang hout gelagerde Californische exemplaren die vaak finesse misten.

Maar Chardonnay is terug! Want Chardonnay is een begrip in wijnland. En geliefd bij wijnmakers omdat ze zo makkelijk te verbouwen is. Chardonnay brengt aantrekkelijke wijnen voort in gebieden met diverse klimaten, die uiteenlopen van koel (Chablis) tot heet (Californië). De primaire aroma’s kunnen daarom variëren van citrus tot tropisch fruit. Veel van de smaken die we associëren met Chardonnay (boter) zijn niet afkomstig van de druif zelf, maar van de vinificatietechnieken.
Deze zuivelaroma’s zijn afkomstig van de malolactische gisting (= het omzetten van scherpe appelzuren, in zachtere melkzuren door middel van melkzuurbacteriën). Ook kan de lie (= bezinksel van dode gistcellen die achterblijven in de wijntank, nadat de gisting is afgerond) door de wijn worden geroerd om een romige structuur en hartige aroma’s toe te voegen. Smaken van toast, vanille en kokosnoot zijn het gevolg van contact met eikenhout. Wijnen van Chardonnay zijn veelzijdig. Maar ze hebben gemeen dat ze vaak veel body hebben. Ook kunnen ze vanwege de prettige zuren goed rijpen. De allerbeste exemplaren ontwikkelen complexe honing en nootachtige aroma’s. Met andere woorden Bring Back Chardonnay!

4. Alcoholvrije wijn

Goede voornemens van wijnliefhebbers zijn aan het begin van het jaar vaak minder drinken. Ook ik betrap mijzelf er af en toe op dat de alcoholvrije dagen schaars zijn. Gelukkig is de redding nabij: Alcoholvrije wijn! 

Alcoholvrije wijn is wijn waarvan de alcohol achteraf uit de wijn is verwijderd. Tijdens de normale vergisting van druiven wordt druivensuiker omgezet in alcohol met behulp van gisten. Tot voor kort werd voor alcoholvrije wijn de alcohol altijd achteraf uit de wijn gefilterd door osmose distillatie. Deze techniek die op hoge temperatuur plaatsvindt,  trekt ook veel aroma en karakter uit de wijn en geeft gekookte aroma’s.

De nieuwste techniek én trend is het vacuüm trekken van de wijn in etappes, waarmee de alcohol wordt verwijderd. Deze techniek is een grote verbetering in kwaliteit, omdat dit op lage temperatuur gebeurt en zo de wijn geen ‘gekookte’ aroma’s ontwikkeld. Door het verwijderen van de alcohol verdwijnt wel een deel van de body. Opvallend aan de alcoholvrije wijn is dat ze ietsje zoeter overkomt dan wijn met alcohol. Terwijl beide droog zijn gefermenteerd (dus zonder restsuiker.) Dit komt omdat de alcohol het zoete en fruitige van de wijn licht maskeert. Zonder alcohol komen de zoete en fruitige elementen meer naar voren. Proberen? Wij vinden deze goed gelukt!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?